Του Μιχάλη Ιγνατίου, Έθνος

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Νταλάρα, που μόλις είχε επιστρέψει από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, δήλωσε «πολύ ευτυχής και ταυτόχρονα πολύ ανακουφισμένος για την Ελλάδα», επειδή, όπως είπε, «πιστεύω ότι το PSI είναι ένα μεγάλο σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Νταλάρα υποστήριξε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «θα πάρει κάποιον χρόνο για τους σπόρους που φυτεύτηκαν σήμερα να βλαστήσουν και το όφελος να είναι ορατό για την ελληνική οικονομία. Ισως πάρει και μερικούς μήνες, αλλά θα συμβεί».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι θα κάνει τη διαφορά για τη μελλοντική ευκαιρία που θα έχει η ελληνική οικονομία. Εάν οι Ελληνες τοποθετήσουν μπροστά την αποφασιστικότητά τους και εάν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις (που προβλέπει το πρόγραμμα), δεν θα είναι χαμένες οι προσπάθειές τους, ούτε πρόκειται να ξαναδούν να επανέρχεται το τεράστιο ποσό του ιδιωτικού χρέους.

Πρόκειται να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες για επενδύσεις, πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και θα γίνουν πολλές θετικές αλλαγές. Γι’ αυτούς τους λόγους αισθάνομαι αρκετά ανακουφισμένος, αλλά και αρκετά ευχαριστημένος για την Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής του IIF.

Εχοντας εργαστεί μέρα και νύχτα για την επιτυχία του «κουρέματος» και έχοντας συγκρουστεί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Νταλάρα τονίζει πως πιστεύει ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος και δεν έχω πεισθεί καθόλου από τους ανά τον κόσμο σκεπτικιστές και τους απαισιόδοξους για την Ελλάδα».

Στηρίζει την πίστη του αυτή στο γεγονός ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα και γνωρίζει τους Ελληνες. Πιστεύει δε ότι οι εμπειρίες του «ακόμα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά μου για τη χώρα σας».

Δηλώνει χαρακτηριστικά όταν ερωτάται από το «Εθνος της Κυριακής» εάν η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει: «Η Ελλάδα έχει πολλές ιδιότητες και ποιότητα, οι Ελληνες είναι άνθρωποι που έχουν πολλά προσόντα, είναι καλοί επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ετσι, οι άνεργοι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν είναι απλώς μέρος του εργατικού δυναμικού. Αν η οικονομική δομή αλλάξει για τον ελληνικό λαό, τότε οι ευκαιρίες θα είναι πολύ σημαντικές. Και θα ξεκινήσουν νωρίτερα από ό,τι οι άνθρωποι τις αναμένουν».

Ο Νταλάρα πιστεύει ότι «χρειάζεται να μεταφερθούν γρήγορα τα κεφάλαια στις τράπεζες, θα πρέπει να ξεκινήσει να κινείται η αγορά, χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και την ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία, χρειάζεται να δείξουμε ότι είναι ένας τόπος που οι άνθρωποι μπορούν να επενδύσουν σ’ αυτόν».

Και προσθέτει: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι η απαισιοδοξία θα πρέπει να πάει στο σπίτι της για λίγο και να δώσει μια ευκαιρία να αναπτυχθεί κάποια ελπίδα. Και νομίζω ότι υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία. Καμία άλλη χώρα δεν είδε ποτέ τόσο πολύ χρέος να καταστρέφεται και να αφανίζεται. Και αυτό πρόκειται να συμβεί το βράδυ της Δευτέρας, μέσα σε ένα λεπτό».

Μέσω του «Εθνους της Κυριακής» ο επικεφαλής του IIF συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «να παραμείνουν στο πρόγραμμα», και αν συμβεί αυτό «θα αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη αυτού του προγράμματος νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη, ως παρόν και ως μέλλον. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ενωμένο με το ευρώ και την Ευρωζώνη. Ετσι, δεν υπάρχουν πιο εύκολες επιλογές από αυτές που έκαναν ο πρωθυπουργός Παπαδήμος τώρα, πριν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος, και οι οποίες τώρα υποστηρίζονται από άλλους ηγέτες πολιτικών κομμάτων. Ξέρω ότι είναι δύσκολο (οι Ελληνες) να έρθουν άμεσα πολύ μπροστά επειδή βρίσκονται πολύ πίσω.

Αλλά, αν παραμείνουν στην ίδια πορεία, αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την πρόοδο. Και μπορώ να δω το φως στο τέλος του τούνελ, πολύ νωρίτερα από ό,τι άλλοι μπορούν να το δουν».

«Οι συμβουλές μου» τονίζει (στους Ελληνες) «είναι να αναγνωρίσουν ότι δεν πρόκειται μόνο για πρόγραμμα λιτότητας, αλλά είναι και μέσο για να αφαιρεθούν βάρη, είναι μέσο για την εξάλειψη του χρέους, την αναδιάρθρωση του χρέους. Η ”ένεση” με νέα χρήματα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη δεν είναι για τη λιτότητα, αλλά για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τους Ελληνες εργαζομένους. Δεν γίνονται για τη λιτότητα οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν πολλά (περιουσιακά στοιχεία του κράτους) που θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν, το νέο και το παλιό αεροδρόμιο, επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου, υπάρχουν πολλές εταιρείες. Η ιδιωτικοποίηση είναι εξάλειψη της αναποτελεσματικότητας, δεν είναι λιτότητα. Αυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα για λιτότητα. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα δουν την ευρύτερη προοπτική της πτυχής αυτής, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, απ’ ό,τι ξέρω, μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Νταλάρα αναφέρθηκε στη «μοναδικότητα του ελληνικού χρέους και στις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας» και τόνισε ότι είναι απόφαση πως δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση για μείωση του χρέους σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Μάλιστα, είναι κατηγορηματικός ότι ο ίδιος, όσο περνά από το χέρι του, θα αποτρέψει άλλες χώρες και λαούς «να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ελλάδας», διότι όπως τόνισε, «ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για τον ελληνικό λαό και τους ηγέτες του».