Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2014-15 αναφέρθηκε ο γνωστός στην Ελλάδα Τσαρλς Νταλάρα, από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται για τη συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ, ο οποίος εστίασε τους κινδύνους στην Κύπρο, λέγοντας στο δίκτυο CNBC: «Νομίζω ότι η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, και όχι η Ισπανία, ούτε η Ιταλία ούτε η Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως δεν θεωρεί ότι ένα PSI παρόμοιο μ' αυτό της Ελλάδας θα έκανε καλό στην Κύπρο. 

 

Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που ο Τσαρλς Νταλάρα βρίσκεται στο Νταβός ως επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), αφού πήρε «μετεγγραφή» και πλέον θα… αγωνίζεται στις παγκόσμιες αγορές από τη θέση συνεταίρου στην εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Partners Group, η οποία διαχειρίζεται παγκοσμίως κεφάλαια αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ.

Ο έως τώρα διευθύνων σύμβουλος του IIF, το οποίο υπηρετεί από το 1993, θα προταθεί στη συνέλευση των μετόχων της 2ας Μαΐου για τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Partners Group, ενώ θα αναλάβει επικεφαλής των δραστηριοτήτων σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Να υπάρξουν επενδύσεις

Την ίδια μέρα σε έκθεσή του το IIF προέβλεψε ότι η κίνηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε αναδυόμενες οικονομίες θα αυξηθεί κατά 3,5% στα 1,118 τρισ. δολάρια το 2013 από 1,108 τρισ. το 2012

Στο Νταβός, ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας προκειμένου να τονωθεί η ανάκαμψη, πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να μπει τέλος στον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και πρέπει να απελευθερωθούν προϊόντα και υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, εκτός από την πολιτική του ανάλυση για τους κινδύνους χρεοκοπίας, που προκάλεσε σάλο, είδε την πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές από το 2018 αλλά και ένα νέο κούρεμα έως και 24% στο ελληνικό χρέος που σήμερα κατέχει ο επίσημος τομέας, με στόχο αυτό να καταστεί, βεβαίως, βιώσιμο.

Ο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το IIF, γνώρισε πολύ παραπάνω από δεκαπέντε λεπτά παγκόσμιας δημοσιότητας, όταν το όνομά του βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αναφορικά με το ιστορικό πλέον PCI των 107 δισ. Θεωρήθηκε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία και στην καριέρα του μετράει θέσεις στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις Ρίγκαν και Μπους του πρεσβύτερου, ενώ υπήρξε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διοικητικό συμβούλιου του ΔΝΤ την πενταετία 1984-1985.

Ο ίδιος τώρα δηλώνει ότι έπειτα από δύο δεκαετίες στο IIF, αναζητά νέες προκλήσεις και είναι πολύ ευχαριστημένος που «ενώθηκε με μια δυναμική ομάδα θαυμάσιων ανθρώπων με τους οποίους έχει συνεργαστεί και στο IIF».

Σε ό,τι έχει ελληνικό ενδιαφέρον, ο Τσαρλς Νταλάρα είναι και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, όπου βρίσκεται η έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στην ετήσια διάλεξη της έδρας με τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε σταυροδρόμι», που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2012, ο κ. Νταλάρα είχε δηλώσει πως η λιτότητα στην Ελλάδα πρέπει να μετριαστεί και η δημοσιονομική προσαρμογή να επιβραδυνθεί προς όφελος της ανάπτυξης.

Επίσης ότι είναι πρόωρες οι σκέψεις για κούρεμα του επίσημου χρέους, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να διαγραφεί η πληρωμή τόκων για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Ακόμη δήλωσε πως η Ευρώπη κάνει σήμερα τα λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική τη δεκατία του '80.

Από τη νέα του θέση στην Partners Group θα έχει την ευκαιρία, καθώς φαίνεται, να δώσει τον αγώνα της ανάπτυξης στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, όπου οι πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ έχουν βγει την τελευταία δεκαετία εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις

Είναι αυτές οι πολιτικές που τον Νοέμβριο του 2012 γέμισαν τους ευρωπαϊκούς δρόμους με ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο κ. Νταλάρα συναντιόταν, τότε, με τους κ. Σαμαρά και κ. Στουρνάρα στην Αθήνα (εν αναμονή της εκταμίευσης των 44 δισ.).

Στις επαφές του στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF υποστήριξε επαναγορά χρέους, δανεισμό με μηδενικά επιτόκια και κάλεσε το ΔΝΤ να έχει ενεργότερο ρόλο στο ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ υποστήριξε πως είναι πλέον η σειρά του επίσημου τομέα για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. «Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δεχτούν την επιβάρυνση από τη μείωσή του».

Αν μη τι άλλο, ο κ. Νταλάρα ξέρει πώς να βρίσκεται πάντα με την πλευρά των κερδισμένων.     

πηγή