Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η μεταβίβαση του πακέτου μετοχών 

Του Νίκου Χρυσικόπουλου, capital.gr

Στα χέρια της Cosco περνά το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας από τις πλέον εμβληματικές, όσο και τρικυμιώδεις, ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη. Στον έλεγχο της China COSCO Shipping Corporation θα περιέλθουν 165 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 51% του ΟΛΠ, έναντι ποσού ύψους 280,5 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια και εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. το πρόγραμμα επενδύσεων προβλέπεται να επεκταθεί στα 350 εκατ. ευρώ), η Cosco θα καταβάλει στοΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο της ιδιωτικοποίησης).

Συνολικά, η Cosco προσέφερε τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67% του ΟΛΠ. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσφερόμενο τίμημα των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντικό ύψος επιπλέον επενδύσεων μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052 (άλλα 270 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2027 – 2052).

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου μήνα, η China COSCO Shipping Corporation και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν συμφωνία στο Πεκίνο, παρουσία του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στην πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών (“SPA”) έχουν εκπληρωθεί. Ακολούθως, στις 8 Απριλίου 2016, η Cosco Shipping υπέγραψε τη Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών και τη Συμφωνία Μετόχων με το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 10 Ιουνίου 2016, διεξήχθη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, κατά την οποία το δ.σ. ενέκρινε τη συναλλαγή ως συμβατή με τον ελληνικό νόμο για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία παραχώρησης στις 30 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνοντας μια σειρά απαραίτητων εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πως θα διαμορφωθούν οι μετοχικές ισορροπίες

Μετά την απόκτηση του 51% του ΟΛΠ, η Cosco θα κατέχει την πλειοψηφία στο δ.σ. της εταιρείας, με οκτώ μέλη, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο που διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, θα διατηρήσει και 3 θέσεις στο δ.σ. μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται πως ο ΟΛΠ θα παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο, θα διατηρήσει την έδρα του στην Ελλάδα και θα παραμείνει εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στα παραπάνω θέματα καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης. Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμένα και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών, επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους.