Αρνητική ήταν η πορεία των εξαγωγών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, δημιουργώντας ανησυχία στην αγορά από την αρνητική αυτή εξέλιξη.

 Σε επίπεδο 6μήνου οι εξαγωγές έχασαν το επίπεδο των 12 δισ., και πλέον το ζητούμενο είναι στο υπόλοιπο του έτους να περιοριστούν οι απώλειες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών του περασμένου Ιουνίου εμφανίστηκε μειωμένη 6,6% και διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. από 2,24 δισ. του περυσινού Ιουνίου. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη μείωση, της τάξης του 4,5% ή κατά 74,9 εκατ.

Όπως σημειώνουν οι εξαγωγείς, ως αποτέλεσμα των νέων πιέσεων, σε επίπεδο εξαμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κάτω από το όριο των 12 δισ. και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 11,97 δισ., έναντι 13,02 δισ. του εξαμήνου πέρυσι. Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 125,9 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Την ίδια ώρα, ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την αδυναμία υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές».

Η μείωση του περασμένου Ιουνίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται για ακόμη μια φορά κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (-14,6%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. κινούνται κι αυτές έστω και οριακά πτωτικά (-0,4%). Η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καθώς παραμένουν οι ισχυρές πιέσεις από τις Τρίτες Χώρες (-10,4%) και ενισχύονται οι πιέσεις από τις χώρες της Ε.Ε. (-1,6%).

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+0,6%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,2%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 2,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 9,2%.

Η πορεία ανά κλάδο
Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι το γεγονός ότι μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015. Ειδικότερα, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+9,3%), των ποτών/καπνού (+0,1%), των μηχανημάτων (+4,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (+4%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι πρώτες ύλες (-25,4%), το ελαιόλαδο (-17,7%), τα πετρελαιοειδή (-11,4%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (-11,4%).

Η εικόνα δεν διαφοροποιείται ούτε αν χρησιμοποιηθούν ως βάση οι τιμές σε επίπεδο εξαμήνου του έτους. Και στην περίπτωση αυτή, μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινούνται ανοδικά, ενώ 6 υποχωρούν.

Μικρή μείωση των εισαγωγών
Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρες, δεν έμειναν ανεπηρέαστες ούτε τις εισαγωγές της χώρας, οι οποίες τον Ιούνιο, σε επίπεδο συνολικής αξίας, υποχώρησαν κατά 5,2%, στα 3,56 δις ευρώ, από 3,75 δις ευρώ του Ιουνίου του 2015. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το πρόσημο δε μεταβάλλεται, καθώς προκύπτει μείωση κατά 2,7% (ή κατά 81,6 εκατ. ευρώ).

Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε τόσο από τις Τρίτες Χώρες (-6,1%), όσο και από τις χώρες της Ε.Ε. (-4,5%). Οι εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, υποχώρησαν κατά 4,2% από τις Τρίτες Χώρες και κατά 2,1%) από τις χώρες της Ε.Ε. (-1%).

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5% (στα 21,5 δισ. ευρώ από 22,3 δις ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2015). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει μικρότερη υποχώρηση κατά 1,4% ή κατά 126 εκατ. ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να αυξηθεί για το εξάμηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,8%, στα 9,53 δισ. ευρώ (από 9,27 δις στο α’ εξάμηνο του 2015).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε εκρηκτικά κατά 15,3% ή κατά 1,14 δισ.

imerisia.gr