Morgan Stanley, BNP Paribas: Με νίκη Trump θα ξαναζήσουμε το Brexit

Γράφει η Ελ. Κούρταλη

Οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχουν αρχίσει και προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι οι αγορές δεν αποτιμούν τους κινδύνους και τις αυξημένες πιθανότητες μίας προεδρίας Donald Trump.

Η BofA Merrill Lynch χθες προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών θα είναι ο απόλυτα καθοριστικός παράγοντας του πώς θα εξελιχτεί το υπόλοιπο του έτους για όλες τις αγορές διεθνώς, και αυτή τη στιγμή οι επενδυτές δεν έχουν αποτιμήσει σωστά του κινδύνους γύρω από αυτό το πολιτικό γεγονός.

Όπως σημειώνει σήμερα η BNP Paribas , οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ελάχιστα τα επερχόμενα πολιτικά γεγονότα, και αυτό δεν αφορά μόνο τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά επίσης: (1) το δημοψήφισμα της Ιταλίας (2) την αβεβαιότητα γύρω από το αν η Μέρκελ θα είναι υποψήφια για μία νέα θητεία στη Γερμανία, μετά το Σεπτέμβριο του 2017 (3) τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 και (4) την Ισπανία που αντιμετωπίζει μια προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου για να επιλέξει νέο Πρωθυπουργό.

Η γαλλική τράπεζα τονίζει πως βραχυπρόθεσμα αναμένει τους επενδυτές να έχουν πάρει το μάθημά τους από το Brexit και να έχουν μειώσει σημαντικά το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει της ημερομηνίας των εκλογών στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι εκλογές να εξελιχθούν σε θρίλερ.

Σύμφωνα και με την Morgan Stanley, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για την πιθανότητα μίας προεδρίας Trump. Όπως επισημαίνει αν και ο Trump δεν είναι το φαβορί, σε περίπτωση που εκλεγόταν όμως οι συνέπειες για τις αγορές θα είναι σημαντικές.

Η προεκλογική του εκστρατεία γύρω από την φορολογική μεταρρύθμιση και τον εμπορικό προστατευτισμό, συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγορές. Όπως τονίζει, είναι πολύ πιθανό ο Trump να μην κάνει και ιδιαιτέρα πολλά πράγμα στις πρώτες ήμερες της προεδρίας του, ωστόσο οι οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στις ΗΠΑ το σενάριοBrexit. Ένα τεράστιο αρχικό sell-off ακολουθούμενο από δυναμική ανάκαμψη.

Μια νίκη Trump στην αρχή ενδεχομένως να προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, όμως θα σημειωνόταν ανάκαμψη σταδιακά όταν ο “νέος πρόεδρος” προχωρούσε στην ταχεία εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ άφηνε τον προστατευτισμό του εμπορίου στην άκρη και στα… λόγια.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο πολιτικής της νίκης των Ρεπουμπλικάνων τον Νοέμβριο είναι ο Trump να επιλέξει να προχωρήσει και στα δύο αυτά μέτωπα, αυξάνοντας έτσι την μεταβλητότητα των αγορών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley συμβουλεύει τους πελάτες της να βάλουν μπρος την στρατηγική του hedging, συμπεριλαμβανόμενης της αγοράς του αμερικάνικου δολαρίου έναντι του Μεξικανικού πέσο.

Πηγή