Σε αναμονή των προτάσεων Κλίντον για τον περιορισμό του νομικού προστατευτισμού των εταιριών έναντι των καταναλωτών

 

Η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών θα ανακοινώσει σήμερα τις προτάσεις της, σχετικά με τη διευκόλυνση των καταναλωτών, όταν προσφεύγουν νομικά κατά “κακόβουλων εταιριών” σύμφωνα με στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της.

Στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Οχάιο, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών θα εξηγήσει πως, στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής της στις 8 Νοεμβρίου, θα λάβει μέτρα κατά των νομικών προβλέψεων που ισχύουν και επιβάλλουν την ατομική προσφυγή καταναλωτών κατά εταιριών.

Σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία που ακολουθείται επιβάλλει τις ατομικές προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη και όχι την ομαδοποίηση ή την ομαδική προσφυγή των καταναλωτών που έχουν θιχτεί από ένα προϊόν που προωθεί μία εταιρική κοινοπραξία. Υπό τις συνθήκες αυτές, η νομική προσφυγή κατά εταιριών, έχει υπέρογκο οικονομικό κόστος για το μέσο καταναλωτή.

Από την άλλη μεριά, η Κλίντον θα καλέσει το Κογκρέσο να δώσει αρμοδιότητες σε υπηρεσίες όπως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εφαρμογή της υπάρχουσας νομικής πρακτικής στα ζητήματα που αφορούν στους καταναλωτές στα θέματα εργασίας, αλλά και τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεών της, το οποίο έχει στη διάθεσή του, το Reuters.

Οι προτάσεις της Κλίντον αναμένεται ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την τράπεζα Wells Fargo, οι υπάλληλοι της οποίας άνοιξαν περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς των πελατών της χωρίς να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από τους ίδιους. Η τράπεζα έκανε διακανονισμό 190 εκατομμυρίων δολαρίων με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, στις αρχές του μήνα. Το νομικό πλαίσιο της τράπεζας δίνει το περιθώριο δικαστικού διακανονισμού στους πελάτες της, οι οποίοι ωστόσο, δε μπορούν να υποβάλουν μήνυση εναντίον της.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, μεταξύ των οποίων και η Γερουσιαστής, Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, έχουν καλέσει την τράπεζα να αποσύρει την ισχύουσα νομική πρόβλεψη ώστε οι πελάτες της να μπορούν να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της.

Παράλληλα, η Κλίντον αναμένεται ότι θ’ ασκήσει κριτική στη φαρμακευτική εταιρία Mylan Pharmaceuticals για την αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής του φαρμάκου EpiPens, που χορηγείται σε όσους πάσχουν από αλλεργίες. Η άσκηση της κριτικής αυτής από την Κλίντον εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού προκειμένου να περιοριστούν οι μονοπωλιακές τάσεις στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών προς όφελος των καταναλωτών.

Πηγή