Oι οικονομικοί δείκτες καθορίζουν τη στάση των επενδυτών

ΗΠΑ: Ποιον Πρόεδρο «ψηφίζει» ο S&P

Γράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης

Με ποιον πρόεδρο στο… Οβάλ Γραφείο ο δείκτης S&P σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις. Ο μόνος πλανητάρχης που «κατάφερε» να δει αρνητική επίδραση στις μετοχές και στις δύο θητείες του. Πώς επηρεάζουν οι ισορροπίες σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μετά το δεύτερο προεδρικό debate, ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, με την υποψήφια των δημοκρατικών Hilary Clinton να έχει πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Donald Trump, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα μετά το δεύτερο debate.

Το τρίτο και τελευταίο debate των δύο υποψηφίων στις 19 Οκτωβρίου θα δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα σε όποιον μπορέσει να επικρατήσει.

Στην αγορά μετοχών, ένα από το δημοφιλή θέματα για συζήτηση της περιόδου είναι το εξής: “Ποιο κόμμα βοηθάει τις μετοχές να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, το δημοκρατικό ή το ρεπουμπλικανικό;”

Με βάσει τα στοιχεία της Factset από το 1900, ο δείκτης Dow Jones δίνει ελαφρώς καλύτερες αποδόσεις όταν έχει εκλεγεί ο δημοκρατικός υποψήφιος. Ωστόσο η καλύτερη περίοδος για τις μετοχές είναι όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) και η Γερουσία (Senate) των Ηνωμένων Πολιτειών ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα ή από το αντίπαλο κόμμα από το κόμμα του προέδρου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Κογκρέσο, στοιχείο το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αφού 34 από τις 100 έδρες θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Αν ωστόσο, οι ρεπουμπλικάνοι μπορέσουν να επικρατήσουν εκ νέου και η Hilary Clinton κερδίσει τις εκλογές, θα επικρατήσουν οι τέλειες συνθήκες για τη συνέχεια του bull market στις αμερικανικές μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο S&P 500 μόλις τρεις φορές έχει σημειώσει αρνητική απόδοση σε όλη τη διάρκεια της θητείας ενός προέδρου, ενώ και οι τρείς φορές που έχει κάτι τέτοιο, ένας ρεπουμπλικάνος ήταν στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ και στην οικονομία επικρατούσαν συνθήκες ύφεσης. Αυτό το αρνητικό ιστορικό «βαραίνει» αρκετά σε πολλούς επενδυτές την υποψηφιότητα του Donald Trump.

Παράλληλα, ο μόνος πρόεδρος που μπόρεσε να έχει αρνητική επίδραση στις αμερικανικές μετοχές και στις δύο θητείες του ήταν ο ρεπουμπλικάνος George Bush Jr. Ταυτόχρονα, αρνητικά κινήθηκε ο S&P 500 σωρευτικά καθόλη τη διάρκεια της 8ετούς του παραμονής ως πρόεδρος, η οποία αποτελεί και το αρνητικό ρεκόρ του δείκτη με -43,9%. Ωστόσο, ο επίσης ρεπουμπλικάνος Nixon μπόρεσε να τον ξεπέρασε στο τελικό αρνητικό πρόσημο σε μια θητεία με -31,9%.

Η καλύτερη συνολική απόδοση για το δείκτη S&P 500 (σε μια θητεία) ήταν η άνοδος του 85% κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Obama, η οποία συνέπεσε με το τέλος της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία και την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών από την κατάρρευσης της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Εντούτοις και η δεύτερη θητεία του Obama βαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την τρέχουσα απόδοση στη διάρκεια της θητείας του να προσεγγίζει το 45%.

Από τους προέδρους πάντως που είχαν δύο συνεχόμενες θητείες στην προεδρία των ΗΠΑ ως τώρα, ο Bill Clinton παραμένει το «Νο 1» για τις αμερικανικές μετοχές με απόδοση στην πρώτη θητεία 79,2% και 72,9% στη δεύτερη ή σωρευτικά +152,1%.

Για πολλούς Αμερικανούς επενδυτές, οι φοβερές επιδόσεις του Bill Clinton δημιουργούν μονόδρομο στην τελική τους επιλογή.

Πηγή