Ευκαιρία για την Ελλάδα η νεά γεωστρατηγική ισορροπία στην περιοχή

Το παιχνίδι των αγωγών ενέργειας και η θέση της Ελλάδας

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας

Συμμαχία ΗΠΑ – Ε.Ε., με την Ελλάδα να αποκτά ρόλο “κλειδί”, για την προώθηση και την ενίσχυση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα οδηγήσει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, σηματοδοτεί η συνάντηση επτά υπουργών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο λόγος για τη τρίτη διυπουργική συνάντηση του συμβουλευτικού συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που πραγματοποιείται σήμερα με παρατηρητές τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Maros Sefcovic και την αναπληρωτή βοηθό Γραμματέα για την Ενεργειακή Διπλωματία των ΗΠΑ Robin Dunnigan.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν οι υπουργοί των χωρών που εμπλέκονται στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Carlo Calenda, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Nikolay Pavlov ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Γεωργίας και υπουργός Ενέργειας Kakha Kaladze, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας Ilir Bejtja, oυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κροατίας Slaven Dobrovic και ο υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου Dragica Sekulic.

Αντικείμενο της διυπουργικής συνάντησης είναι η εξέταση της πορείας των έργων για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου. Αυτός αποτελείται σε πρώτη φάση από την επέκταση του Νότιου Καυκάσιου Αγωγού (SCP) και την κατασκευή των αγωγών TANAP και του TAP.Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα μεταφερθούν 10 δισ. κ.μ. θα προέρχονται από το νέο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν και θα φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας. Η χώρα μας εμπλέκεται στο έργο με τον αγωγό TAP που κατασκευάζεται και ο οποίος θα περνά στην Αλβανία καταλήγοντας στην Ιταλία.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών είναι και ο σχεδιασμός των υπόλοιπων αγωγών που επεκτείνουν το Νότιο Διάδρομο, όπως ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) – θα μεταφέρει ποσότητες 1 δισ. κ.μ. Αερίου από τον TAP στη γειτονική χώρα – , ενώ στο “παιχνίδι” μπαίνει και ο East Med (Ισραήλ- Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία). Οι δύο αυτοί αγωγοί όπως και ο TAP αποτελούν για την Ε.Ε. έργα κοινού ενδιαφέροντος και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Η παρουσία της εκπροσώπου της ενεργειακής διπλωματίας των ΗΠΑ κ. Dunnigan, της αξιωματούχου – η οποία το 2015 λίγο μετά τις ανακοινώσεις του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Λαφαζάνη για τον αγωγό ρωσικών συμφερόντων (Turkish Stream) είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στη διάρκεια συνεδρίου στην Αθήνα – σηματοδοτεί την αμερικανική στήριξη των έργων του Νότιου Διαδρόμου.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι και ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, πρόκειται να τονίσει στην ομιλία που θα κάνει στις εργασίες του συμβουλίου όπως και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σταθάκη, τη σημασία της εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις γύρω από το Νότιο Διάδρομο θα έχουν συνέχεια και τους επόμενους μήνες. Με κορυφαία εξέλιξη τον Απρίλιο. Στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ιταλίας για τα επόμενα βήματα που αφορούν στο έργο του EastMed.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με τη δρομολόγηση αυτών των έργων, ενώ στο πλαίσιο των μεγάλων επενδύσεων που αναμένονται ο κ. Σταθάκης πρόκειται σήμερα να συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ίαν Μπράντσοου, τον ομόλογο του υπουργό της Βουλγαρίας, τον αντιπρόεδρο της BP για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου Τζο Μέρφι και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Γεωργίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν της BP Γκόρντον Μπιρέλ.

Πηγή