Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ασφαλώς ότι όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τη... μεταμνημονιακή εποχή θα ευοδωθούν. Τώρα όμως φρόντισε να θέσει…

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

της Νένας Μαλλιάρα Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

H νέα μισθολογική "μόδα" στην αγορά εργασίας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Μισθός 200 – 300 ευρώ

Οι δείκτες της ανεργίας μπορεί να υποχωρούν όμως την ίδια ώρα στην αγορά εργασίας έχει επικρατήσει η δυναμική των νεόπτωχων εργαζομένων που λαμβάνουν αμοιβή ως 300 ευρώ το μήνα. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης πρόκειται για μία νέα κατηγορία που αμείβεται πολύ πιο κάτω από τα 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.

Χαρακτηριστικό αυτής της νέας γενιάς εργαζομένων είναι η ευέλικτη σχέση απασχόλησης με μισθούς – χαρτζιλίκι. Πρόκειται, όπως σημειώνουν “Τα Νέα” για εργαζομένους κυρίως μεταξύ 20 και 29 ετών, κατηγορία στην οποία η ανεργία φθάνει το 37,7%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση, ωράρια – λάστιχο και μισθούς πείνας.

ergani symvaseis

Αυτή η νέα γενιά εργαζομένων έρχεται να "κουμπώσει" δίπλα στους φτωχούς συνταξιούχους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους αποτελώντας σήμερα τη νέα γενιά νεόπτωχων στη χώρα. 

Όσο αφορά τους συνταξιούχους το ρεπορτάζ του newmoney.gr και της Μαίρης Λαμπαδίτη (Οι νεόπτωχοι του νόμου Κατρούγκαλου - Επιβίωση με 121 ευρώ σύνταξη!) είναι ενδεικτικό της κατάστασης. 

64χρονη ασφαλισμένη του ΙΚΑ έλαβε την επιστολή του Ταμείου που της κοινοποιούσε (όπως φαίνεται στην απόφαση που δημοσιεύει το «business stories») ότι η σύνταξή της μετά από 17 χρόνια εργασίας θα ανέρχεται στο πενιχρό ποσό των 121,86 ευρώ μηνιαίως

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η ασφαλισμένη ανήκει στην ατυχή κατηγορία όσων υπέβαλαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση από την 1/1/2015 έως τις 12/5/2016, οπότε άρχισε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 25.000-30.000 και με αυτά τα ευτελή ποσά θα αγωνιστούν να επιβιώσουν έως την ηλικία των 67 ετών. Σύμφωνα με τη μνημονιακή διάταξη του 2015, οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίτερα δικαιούνται να λάβουν μόνο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης. Η εθνική σύνταξη θα τους χορηγηθεί όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδεχτεί ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία την οποία θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει εντάσσοντας και αυτούς τους ασφαλισμένους στο νέο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου για να παίρνουν σύνταξη τουλάχιστον 400 ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Το ξεπάγωμα της έκδοσης των κύριων συντάξεων και των εκκρεμών εφάπαξ που βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018 φέρνει στο φως και νέες αδικίες του συστήματος, το οποίο θεωρητικά σχεδιάστηκε για να επιβάλει ενιαίους κανόνες και όχι να δημιουργήσει πολλαπλές ταχύτητες συνταξιούχων.

1. Πάνω από 10.000 ασφαλισμένοι, κυρίως από τα ειδικά ταμεία και τις τράπεζες που περιμένουν στην ουρά για να πάρουν σύνταξη, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα καθώς η προσωρινή σύνταξη που λαμβάνουν (περίπου 768 ευρώ) είναι υψηλότερη από την οριστική που θα τους απονεμηθεί.

2.Αλλοι 23.000 που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής, θα απογοητευτούν διαπιστώνοντας ότι η διαφορά μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης είναι μόλις λίγα ευρώ.

3. Χαμένοι θα βγουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλές και μεσαίες αποδοχές που θα συνταξιοδοτηθούν έχοντας διανύσει μεγάλο διάστημα ασφαλιστικού βίου μετά το 2011, οπότε καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο. Δηλαδή δημόσιος υπάλληλος με συντάξιμες αποδοχές 1.650 μεικτά έπαιρνε 1.180 ευρώ σύνταξη ενώ ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με τις ίδιες αποδοχές έπαιρνε 1.047 ευρώ. Ωστόσο ο ασφαλισμένος του Δημοσίου με τις ίδιες αποδοχές θα παίρνει στο εξής σύνταξη 945 ευρώ μεικτά, καθώς θα έχει μειωθεί η βάση υπολογισμού λόγω της κατάργησης των δώρων. Τα συνολικά κονδύλια που θα λάβει ο ΕΦΚΑ (κυρίως από τη δόση των 1,6 δισ.) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ ανέρχονται σε 1,18 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο τώρα είναι αν θα κερδηθεί το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων, καθώς κάθε τρεις μήνες έως τον Ιούνιο του 2018 η πορεία της έκδοσης των συντάξεων θα περνά από αξιολόγηση.

Αν δεν απορροφηθούν τα χρήματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων, επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το αργότερο, μέχρι το τέλος τους επόμενου μήνα από τη λήξη των προθεσμιών.

Οι δανειστές ζητούν για κάθε ευρώ που δίνεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα εκτροχιάσει τις δαπάνες.

Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω των θερινών αδειών των υπαλλήλων και θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο ο ΕΦΚΑ να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μη χάσει την ευκαιρία της απαλλαγής από τα βάρη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ είναι πλέον 327.573, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000-70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, βέβαια, θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, στόχος δυσπρόσιτος αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9 χιλιάδες. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το α' τετράμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων μόνο 74 εκατ. ευρώ έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η επιστολή του ΙΚΑ σε 64χρονη ασφαλισμένη με την οποία της κοινοποιήθηκε ότι η σύνταξη που της χορηγείται για 17 χρόνια δουλειάς είναι 121,86 ευρώ τον μήνα

syntaxi1

 

Μαύρη τρύπα 1 δισ. στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Τουλάχιστον 45.000 λιγότερα ειδοποιητήρια έστειλε ο ΕΦΚΑ το β' τρίμηνο του 2017 διορθώνοντας το α' τρίμηνο τα λάθη. Ετσι, το β' τρίμηνο αναρτήθηκαν 1.377.000 ειδοποιητήρια έναντι 1.422.000 το α' τρίμηνο. Η διόρθωση λαθών αφορούσε ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και πέρασαν στη μισθωτή εργασία ή στην παράλληλη ασφάλιση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η εισπραξιμότητα των εισφορών κυμαίνεται στο 66%. Δηλαδή τα έσοδα τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ανήλθαν σε 629 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 950 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι αιμοδότες ήταν οι αγρότες που μπήκαν σε ρυθμίσεις οφειλών. Η εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα θα ανέλθουν σε ετήσια βάση σε 1, 880 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Πέρυσι τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ. Αναλύοντας τις διαφορές, τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι πέρυσι πλήρωσαν αριθμητικά λιγότεροι αλλά μεγαλύτερα ποσά, ενώ φέτος πλήρωσαν περισσότεροι πολύ μικρότερα ποσά.

Από τον προσεχή Οκτώβριο ο ΕΦΚΑ θα αρχίσει να αναρτά τα ειδοποιητήρια με τις διορθωμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που θα λαμβάνουν υπόψη και τις εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών θα κληθεί να πληρώσει μικρότερες εισφορές, καθώς δήλωσε χαμηλότερα εισοδήματα το 2016 σε σχέση με το 2015. Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες προπλήρωσαν το κράτος το οποίο δεν θα τους επιστρέψει τη διαφορά, αλλά θα συμψηφίσει τα ποσά έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων.

Σύνδεση