Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Σε θρίλερ μετατρέπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύστερα από την διάψευση της Pimco ότι θα συμμετέχει στο νέο επενδυτικό σχήμα-Τι λέει η ΕΧΙΝ

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πολλαπλώς κερδισμένο το Βερολίνο από την πολιτική της ΕΚΤ

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Του Jean-Michel Paul, BloombergView Τον Νοέμβριο, η πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, χαρακτήρισε το τρέχον χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού ως "μυστήριο".

Τραγωδία εν ελεξίξει

Τραγωδία εν ελεξίξει

Είναι αδύνατον να παραμένει κανείς αισιόδοξος, όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας, προβλέποντας πως ο κατήφορος μόλις ξεκίνησε – ότι βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες σκηνές της τραγωδίας, το τέλος της οποίας θα μπορούσε να είναι…

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Στον αέρα η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ! Εκτεθειμένοι αμφότερα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον..

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Έγινε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την απόδειξη ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελούν τα δεδομένα της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

 Παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2016 μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 20% οι αντικειμενικές αξίες, μέσω των αλλαγών που έγιναν στα κλιμάκια και τους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου η βεβαίωση διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, με τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,153 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι ο λογαριασμός ήταν 3,179 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 26 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έγινε φέτος για συνολικά 7.397.711 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλλει δηλώσεις Ε9. Από την εκκαθάριση προέκυψε βεβαίωση φόρου έστω και ενός ευρώ για 6.348.353 ιδιοκτήτες που σημαίνει ότι περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει μηδενικά Ε9.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών (5.316.122) καλούνται να πληρώσουν φόρο άνω των 50 ευρώ, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. έως 50 ευρώ

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την μικρότερη δόση να είναι 20 ευρώ που σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Για την πληρωμή του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν από το taxisnet την ειδική ειδοποίηση πληρωμής του φόρου που περιλαμβάνει την Ταυτότητα Οφειλής αλλά και το ακριβές ποσό κάθε δόσης και την ημερομηνία λήξης της. Με την Ταυτότητα Οφειλής και την εκτύπωση ανά χείρας ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τραπεζικό γκισέ αλλά με την καταβολή προμήθειας υπέρ της τράπεζας (εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών). Με την ταυτότητα οφειλής μπορεί να πληρωθεί ο φόρος μέσω των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης των τραπεζών (web banking, phone banking).

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε άτοκες δόσεις μέσω των σχετικών προγραμμάτων πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Οι απαλλαγές 

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται μερική απαλλαγή (50%) από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε  1,24 εκατ. και θα γλιτώνουν συνολικά περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ανέρχονται σε 66.236 και θα γλιτώσουν φόρο περίπου 8,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι:

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του φόρου είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

capital.gr

Σύνδεση