Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Χωρίς την ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταστραφεί εντελώς αλλάζοντας παράλληλα ιδιοκτήτες, ενώ θα διακινδυνεύσει ακόμη και να χαθεί ως Έθνος – οπότε όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα που…

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Τα δώρα που περιμένει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις & τα 6 σημεία του νέου ολιγοσέλιδου κειμένου-συμφωνίας.   του Αργύρη Παπαστάθη

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Μία έρευνα της ICAP για όσους έγκαλείπουν την χώρα- Με ανώτερη μόρφωση &... one-way ticket!  

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στις ανησυχίες ελληνικών εταιρειών για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump  Watch the latest video at foxbusiness.com

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Έγινε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την απόδειξη ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελούν τα δεδομένα της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

 Παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2016 μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 20% οι αντικειμενικές αξίες, μέσω των αλλαγών που έγιναν στα κλιμάκια και τους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου η βεβαίωση διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, με τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,153 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι ο λογαριασμός ήταν 3,179 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 26 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έγινε φέτος για συνολικά 7.397.711 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλλει δηλώσεις Ε9. Από την εκκαθάριση προέκυψε βεβαίωση φόρου έστω και ενός ευρώ για 6.348.353 ιδιοκτήτες που σημαίνει ότι περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει μηδενικά Ε9.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών (5.316.122) καλούνται να πληρώσουν φόρο άνω των 50 ευρώ, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. έως 50 ευρώ

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την μικρότερη δόση να είναι 20 ευρώ που σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Για την πληρωμή του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν από το taxisnet την ειδική ειδοποίηση πληρωμής του φόρου που περιλαμβάνει την Ταυτότητα Οφειλής αλλά και το ακριβές ποσό κάθε δόσης και την ημερομηνία λήξης της. Με την Ταυτότητα Οφειλής και την εκτύπωση ανά χείρας ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τραπεζικό γκισέ αλλά με την καταβολή προμήθειας υπέρ της τράπεζας (εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών). Με την ταυτότητα οφειλής μπορεί να πληρωθεί ο φόρος μέσω των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης των τραπεζών (web banking, phone banking).

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε άτοκες δόσεις μέσω των σχετικών προγραμμάτων πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Οι απαλλαγές 

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται μερική απαλλαγή (50%) από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε  1,24 εκατ. και θα γλιτώνουν συνολικά περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ανέρχονται σε 66.236 και θα γλιτώσουν φόρο περίπου 8,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι:

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του φόρου είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

capital.gr

Σύνδεση