Τις πιθανότητες της «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια εξετάζει σε νέα της έκθεση η Citi, σημειώνοντας πως και οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν τη βούληση να τελειώνουν με την αξιολόγηση και παράλληλα τονίζοντας ότι ορισμένα ρίσκα παραμένουν.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος σχολιάζει ότι η γ’ αξιολόγηση αναμένεται να είναι η πιο εύκολη απ’ όλες, καθώς ήδη ο πρώτος γύρος έκλεισε χωρίς διαφωνίες, τα δύσκολα μέτρα έχουν ήδη περάσει και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες μετριάζονται.

Αυτό καθιστά τη ρήξη μάλλον απίθανη και τους συμβιβασμούς πιο πιθανούς, όπως σχολιάζει η Citi. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αβέβαιο το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει των μνημονίων χωρίς νέο πρόγραμμα το 2018, καθώς τα δημοσιονομικά της είναι σε πιο εύθραυστη κατάσταση σε σχέση με εκείνα των άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, και η πιστοληπτική της ικανότητα πολύ χαμηλότερη.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο εύθραυστες, καθώς επιβαρύνονται από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μειωμένη, ακόμα, εισροή καταθέσεων ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θεωρείται ακόμα αμφισβητήσιμη.

Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» εξαρτάται από την προθυμία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, η Citi αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα περιορίζεται στις παρατάσεις στις λήξεις, και θα είναι συγκεκριμένες για τα δάνεια ύψους 131 δισ. από τον EFSF. Το re-profiling του χρέους θα μπορούσε επίσης να εξαρτηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ – δηλαδή μακρύτερες επεκτάσεις σε περίπτωση χαμηλότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ, γεγονός που θα συνέβαλε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Η μεταφορά των κερδών που πραγματοποίησε το Ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε επίσης να διατεθεί για την ομαλή μετάβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Άλλα ρίσκα για την Ελλάδα που σημειώνει η Citi είναι οι πιθανές ανατροπές από τις νέες κυβερνήσεις σε βασικές πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

newmoney.gr