Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πολλαπλώς κερδισμένο το Βερολίνο από την πολιτική της ΕΚΤ

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Του Jean-Michel Paul, BloombergView Τον Νοέμβριο, η πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, χαρακτήρισε το τρέχον χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού ως "μυστήριο".

Ενστάσεις Βρυξελλών για την ελληνική ενεργειακή αγορά

Ενστάσεις Βρυξελλών για την ελληνική ενεργειακή αγορά

Στο μικροσκόπιο ζητήματα ανατγωνισμού Γράφει ο Χρήστος Στεφάνου

Τραγωδία εν ελεξίξει

Τραγωδία εν ελεξίξει

Είναι αδύνατον να παραμένει κανείς αισιόδοξος, όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας, προβλέποντας πως ο κατήφορος μόλις ξεκίνησε – ότι βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες σκηνές της τραγωδίας, το τέλος της οποίας θα μπορούσε να είναι…

Βίζερ: Ρύθμιση χρέους με επιπλέον όρους

Βίζερ: Ρύθμιση χρέους με επιπλέον όρους

Μήνυμα στην Αθήνα ότι αν υπάρξει ρύθμιση χρέους αυτό θα γίνει με επιπλέον όρους στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Τσίπρας: Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι πια ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Τι είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNBC

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί πια ότι η νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων, είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το CNBC που φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «θεωρώ ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όμως δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς σε σχέση με αυτό  που πιστεύαμε στο παρελθόν».

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ λόγω του ότι δεν έχουν τη  κατάλληλη αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, κάτι που ωστόσο μπορεί να αλλάξει  αν  η χώρα μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και να πετύχει στη συνέχεια αναδιάρθρωση του χρέους της.

Στο παρελθόν, συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο,  ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην  Ελλάδα, και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Οι εκτιμήσεις μας πριν από τη β΄ αξιολόγηση ήταν πως το QE ήταν "κλειδί" προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι αυτό δεν ήταν προϋπόθεση», τόνισε ο Α. Τσίπρας μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν είναι στόχος για μας να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος».

Το CNBC σχολιάζει πως με την ΕΚΤ να αρχίζει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος των μηνιαίων αγορών, μένει να φανεί εάν η Ελλάδα θα καταλήξει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Για την ώρα η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως το πρόγραμμά της θα παραμείνει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018., αν και έχει αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για πιθανή επέκτασή του.

Σύνδεση