Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ασφαλώς ότι όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τη... μεταμνημονιακή εποχή θα ευοδωθούν. Τώρα όμως φρόντισε να θέσει…

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

της Νένας Μαλλιάρα Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Καθυστέρηση στις πληρωμές προς το Δημόσιο; Κατάσχεση από την επομένη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου θα βρεθούν το 2018 όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καθυστερήσουν έστω και 24 ώρες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο.

 Αμέσως το ποσό που δεν κατέβαλαν θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και εφόσον είναι άνω των 500 ευρώ η εφορία θα κινεί διαδικασίες κατασχέσεων. 

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως για παράδειγμα των 100 δόσεων. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν τη λήξη της προθεσμίας:

- θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

- θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη

- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Και αν σήμερα οι οφειλέτες ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, το 2018 δεν αποκλείεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τα 5 και 6 εκατομμύρια αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και από τα 100 δισ. ευρώ που φθάνουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχθούν στα 120 δισ. ευρώ συμπληρώνουν χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μια μέρα τότε η ρύθμιση χάνεται.

Η εφορία αναγκάζεται από τη νομοθεσία να δείξει το χειρότερο της πρόσωπο. Τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί οι νέοι νόμοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί και δυστυχώς αυξάνονται οι φόροι και οι εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το 2010 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο χρωστούσαν κατά κύριο λόγο μπαταχτσήδες και πτωχευμένες επιχειρήσεις. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και 1 στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο, με τους περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βλέπει... φως στο τούνελ καθώς οι αριθμοί ευημερούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, χορήγησε κοινωνικό μέρισμα και όλα κυλούν λες και η χώρα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων.

Όταν διενεργούνται όμως μέσα σε ένα μήνα 23.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων, κάτι δεν πάει καλά. Οταν οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ φόρους σε ένα μήνα, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Και όταν από τις αρχές του έτους δεν έχουν πληρωθεί φόροι 10,5 δισ. ευρώ η οικονομική κατάσταση των πολιτών φαίνεται ότι έχει φτάσει στο ναδίρ.

Δυστυχώς όμως το 2018 και με στόχο την αύξηση των εσόδων η εφορία προχωρά σε:

- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές

- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων για το 55% των οφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων

- αύξηση κατά 10% κατασχέσεων- πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία και

- εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων.

 

Σύνδεση