Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Σε θρίλερ μετατρέπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύστερα από την διάψευση της Pimco ότι θα συμμετέχει στο νέο επενδυτικό σχήμα-Τι λέει η ΕΧΙΝ

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πολλαπλώς κερδισμένο το Βερολίνο από την πολιτική της ΕΚΤ

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Του Jean-Michel Paul, BloombergView Τον Νοέμβριο, η πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, χαρακτήρισε το τρέχον χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού ως "μυστήριο".

Τραγωδία εν ελεξίξει

Τραγωδία εν ελεξίξει

Είναι αδύνατον να παραμένει κανείς αισιόδοξος, όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας, προβλέποντας πως ο κατήφορος μόλις ξεκίνησε – ότι βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες σκηνές της τραγωδίας, το τέλος της οποίας θα μπορούσε να είναι…

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Στον αέρα η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ! Εκτεθειμένοι αμφότερα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον..

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Σταθάκης: Επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για την ενέργεια οι ΑΠΕ

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Την κυβερνητική στρατηγική στα πεδία της ενέργειας και της οργάνωσης του χώρου παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με βασικούς στόχους την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου, ως «καύσιμο - γέφυρα», που θα υποκαταστήσει μέρος της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας. Εξέφρασε την προτίμηση η εγκατάσταση να είναι κοντά στη θάλασσα, διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III) και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του σχετικού διαλόγου με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Υπενθύμισε, δε, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος να καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων διανομής σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ΑΠΕ στον ενεργειακό μετασχηματισμό παρέθεσε τα φιλόδοξα επίπεδα των διεθνών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της «Συμφωνίας του Παρισιού», με την Ελλάδα να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης. Επισήμανε ότι το 2018-20 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW (γιγαβάτ), που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ. Προχωρά, επίσης, η θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, που ενισχύει τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργική γη.

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ και αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ η ολοκλήρωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης και του άξονα 400 kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος που θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια). Αναφέρθηκε στη δωρεά από τις τράπεζες του πληροφοριακού συστήματος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ προκήρυξης του προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-20.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, ως υποσύνολο της συνολικής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία, και τα νοσοκομεία. Προωθείται η ενεργοποίηση μιας πρώτης σειράς ώριμων έργων με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συσταθεί Α.Ε. του Δημοσίου που θα αναλάβει την οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δημιουργούν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις φιλόδοξες ενδείξεις που καταγράφονται στην περιοχή. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Για τη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, όπως και για τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έκανε ειδική αναφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών, ως απαραίτητο βήμα στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου και ανακοίνωσε πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα διαμορφώνει για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα και τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Τέλος περιέγραψε τους βασικούς στόχους του υπό θεσμοθέτηση Περιφερειακού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας και των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων που θα εκπονήσουν οι δήμοι, ώστε να προχωρήσει ολοκληρωμένα ο χωροταξικός σχεδιασμός.

«Το χωροταξικό και ενεργειακό πλαίσιο που διαμορφώνουμε θα λύσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες και θα αποσαφηνίσει τις γκρίζες ζώνες, εξασφαλίζοντας διαφανείς κανόνες ώστε να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της οικονομίας», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Σύνδεση