Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κάνει πίσω ο Κάλαμος για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Προς ναυάγιο το deal ης Εθνικής Ασφαλιστικής;

Σε θρίλερ μετατρέπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύστερα από την διάψευση της Pimco ότι θα συμμετέχει στο νέο επενδυτικό σχήμα-Τι λέει η ΕΧΙΝ

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πόσα κέρδισε η Γερμανία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Πολλαπλώς κερδισμένο το Βερολίνο από την πολιτική της ΕΚΤ

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Η φούσκα της ποσοτικής χαλάρωσης

Του Jean-Michel Paul, BloombergView Τον Νοέμβριο, η πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, χαρακτήρισε το τρέχον χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού ως "μυστήριο".

Τραγωδία εν ελεξίξει

Τραγωδία εν ελεξίξει

Είναι αδύνατον να παραμένει κανείς αισιόδοξος, όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας, προβλέποντας πως ο κατήφορος μόλις ξεκίνησε – ότι βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες σκηνές της τραγωδίας, το τέλος της οποίας θα μπορούσε να είναι…

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Ελλαδα-ΗΠΑ: Επενδύσεις σε σημείο μηδέν!

Στον αέρα η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ! Εκτεθειμένοι αμφότερα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον..

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Δραγασάκης

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Όπως συνήθως συμβαίνει, τον τελευταίο χρόνο σ’ αυτή τη χώρα, χρειάζεται να περάσουν μερικές μέρες για να αποκαλυφθεί το –πραγματικό- περιεχόμενο των συζητήσεων στις συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με παράγοντες της οικονομίας.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις διοικήσεις των τραπεζών, εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση της αντιπροεδρίας που αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία με τις διοικήσεις των τραπεζών «για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων».

Η αλήθεια ωστόσο είναι πολύ διαφορετική.

  1. Οι διοικήσεις των τραπεζών επεσήμαναν στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου με την ευκολία του παρελθόντος. Υπάρχουν 15 δις Ευρώ σε Εντοκα Γραμμάτια που πρέπει να ανανεωθούν φέτος και τα λεφτά δεν είναι εύκολο να βρεθούν γιατί πλέον οι τίτλοι αυτοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο.
  2. Οι τραπεζίτες αποκάλυψαν στην Κυβέρνηση ότι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί που ήρθε στην Αθήνα, έθεσε νέα αυστηρότατα πλαίσια στις τράπεζες για την ανάληψη κρατικού ρίσκου, εκφράζοντας ρητά την απαίτηση του SSM να παύσουν να λειτουργούν ως “τελευταίο καταφύγιο” (last resort) για τον δανεισμό κρατικών επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, ο επόπτης των τραπεζών απαγόρευσε στις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων παρά μόνο μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον SSM και μόνο εφόσον το αίτημα περάσει από το Γενικό Συμβούλιο του SSM και εγκριθεί.
  3. Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι ένα μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής τους επάρκειας οφείλεται στον περιβόητο «αναβαλλόμενο φόρο» ο οποίος όμως μετά τον Ιούνιο θα περιορισθεί σημαντικά –αν δεν καταργηθεί εντελώς- εξαιτίας της αναξιοπιστίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν μειωθεί η κεφαλαιακή τους αξιοπιστία, οι τράπεζες δεν θα μπορούν ούτε τις βασικές τους λειτουργίες να διεκπεραιώσουν.
  4. Τέταρτο, όσον αφορά την πώληση «κόκκινων δανείων» σε distress funds το πρόβλημα δεν είναι η πίεση των ξένων για να πωληθούν τα πακέτα δανείων αλλά στις εξαιρετικά χαμηλές –εξευτελιστικές τις ονόμασαν- τιμές που προσφέρουν οι διαχειριστές. Επιπλέον , τα «κοράκια» δεν ενδιαφέρονται καθόλου για δάνεια με ενέχυρο ακίνητα σε «μη διάσημες τουριστικές περιοχές». Σε αυτές τις τιμές οι τράπεζες δεν μπορούν ούτε να πωλήσουν ούτε να βελτιώσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους.

Με λίγα λόγια, αντί για τη συναίνεση που διαφημίζει η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες χτύπησαν ηχηρό σήμα κινδύνου ότι αν δεν ολοκληρωθεί –πολύ γρήγορα- η αξιολόγηση κι αν δεν προχωρήσουν –πολύ γρήγορα- οι ιδιωτικοποιήσεις και οι άλλες μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση στο Μνημόνιο ΙΙΙ, οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία θα είναι οδυνηρές και χειρότερες από τη μίζερη κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα…

Σύνδεση