Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Χωρίς την ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταστραφεί εντελώς αλλάζοντας παράλληλα ιδιοκτήτες, ενώ θα διακινδυνεύσει ακόμη και να χαθεί ως Έθνος – οπότε όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα που…

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Τα δώρα που περιμένει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις & τα 6 σημεία του νέου ολιγοσέλιδου κειμένου-συμφωνίας.   του Αργύρη Παπαστάθη

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Μία έρευνα της ICAP για όσους έγκαλείπουν την χώρα- Με ανώτερη μόρφωση &... one-way ticket!  

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στις ανησυχίες ελληνικών εταιρειών για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump  Watch the latest video at foxbusiness.com

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Η ενίσχυση των ΑΠΕ βασικός πυλώνας της ενεργειακής πολιτικής

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Τις πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ανέπτυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας, σήμερα, στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του χωρικού σχεδιασμού, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Ο τομέας της ενέργειας είναι σε φάση μετάβασης διεθνώς και ο στόχος που τίθεται είναι διπλός, επισήμανε ο Υπουργός. Θα πρέπει, με ορίζοντα το 2030, η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30% σε σχέση με σήμερα και το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%. Παράλληλα, υπογράμμισε, η Κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι συνολικά στον τομέα της ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν επενδύσεις 25-35 δισ. ευρώ και υπενθύμισε ότι το β’ εξάμηνο του 2018 θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα αποτυπώνονται οι παραπάνω στόχοι και ο σχεδιασμός για να επιτευχθούν.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει στην παραγωγή από ΑΠΕ, στο νέο Ειδικό Χωροταξικό, η θέσπιση του οποίου προχωρά, καθώς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο, την προσεχή τριετία, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί συνολικής ισχύος 2,6 GW, που αφορούν επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ. Έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία (περιοχές της Κ. Μακεδονίας διαθέτουν πλούσιο δυναμικό), το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο σύνταξης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση πεδίων χαμηλής και μέσης ενθαλπίας για ήπιες περιβαλλοντικά χρήσεις, στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον των νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ», στο οποίο η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εξασφαλίζοντας τον διπλασιασμό των πόρων. «Μέσα σε τρεις ημέρες, υποβλήθηκαν μόνο για 5 Περιφέρειες περί τις 23.000 αιτήσεις, εκ των οποίων ήδη εγκρίθηκαν οι 12.000 και με τον διπλασιασμό των πόρων θα καταφέρουμε να καλύψουμε σχεδόν το σύνολο», εκτίμησε ο Υπουργός και υπενθύμισε ότι «με το προηγούμενο πρόγραμμα για να φθάσουμε σε αυτό τον αριθμό εγκεκριμένων αιτήσεων πέρασαν 19 μήνες». Προανήγγειλε, δε, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτήρια, καθώς και σε σημαντικές αλλαγές στους τομείς των μεταφορών (εξηλεκτρισμός μέσων συγκοινωνίας, ανάπτυξη απαιτούμενων υποδομών, μετατροπή πλοίων από «βαρύ μαζούτ» σε εναλλακτικά καύσιμα κ.α.).

Έμφαση έδωσε ο κ. Σταθάκης στο θέμα του χωρικού σχεδιασμού που αποτελεί βασικό εργαλείο εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωράει με γοργούς ρυθμούς η ανάρτηση των δασικών χαρτών που είναι απαραίτητο βήμα στη διαδικασία κατάρτισης τόσο του Κτηματολογίου όσο και του πολεοδομικού σχεδιασμού. «Παραλάβαμε το 1% των δασικών χαρτών, σε ένα χρόνο ολοκληρώσαμε το 32% και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε το 80%», τόνισε ο Υπουργός. Επίσης, θεσμοθετήθηκε ο ενιαίος φορέας Κτηματολογίου, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία, με στόχο έως το 2020 να έχει η Ελλάδα Κτηματολόγιο, ενώ προχωράει η διαμόρφωση, για πρώτη φορά, του θεσμικού πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα και τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Πλαισίων, τη οποία απέδωσε στην αναγκαία προσαρμογή τους, μετά την ακύρωση από το ΣτΕ του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και εκτίμησε ότι θα έχουν θεσμοθετηθεί όλα μέχρι τον Αύγουστο.

Σε ό, τι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης μεταποιητικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε θέσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτή γίνεται μόνο στο πνεύμα του νόμου που υπάρχει σήμερα. Απέκλεισε τη μετεγκατάσταση αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, εφόσον προηγουμένως δεν έχει βρεθεί χώρος υποδοχής. Εξήγγειλε, τέλος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η αναθεωρημένη Οδηγία SEVESO-ΙΙΙ, ενισχύοντας σημαντικά την περιβαλλοντική προστασία.

Σύνδεση