Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους του μνημονίου, ξανά, το 2017, ενισχύοντας έτσι την κυβερνητική θέση να μην φέρει νωρίτερα τα νέα φορολογικά μέτρα που είναι προγραμματισμένα για το 2020.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η Ελλάδα (4,2%) ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για ισχυρό πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Αυτά τα καλά νέα είναι καλοδεχούμενα και θα βοηθήσουν στις επερχόμενες, κρίσιμες συζητήσεις στα Eurogroup, τα οποία θα προετοιμάσουν τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της και την μεταρρύθμιση της οικονομίας αποδίδουν» πρόσθεσε.

Το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί σε επιπρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο το 2019 και το 2020.

Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις του ΔΝΤ να εφαρμόσει τα μέτρα νωρίτερα, με την ελπίδα το ισχυρότερο πλεόνασμα να δικαιώσει αυτή τη θέση.

Η ισχυρή δημοσιονομική απόδοση θα συμβάλλει και στις επερχόμενες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να διατηρήσει ισχυρή δημοσιονομική επίδοση για αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο το ΔΝΤ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Μια περιορισμένη απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα είναι πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές την επόμενη χρονιά ενώ ενδεχομένως να περιορίσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

greek_enth.png