Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ασφαλώς ότι όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τη... μεταμνημονιακή εποχή θα ευοδωθούν. Τώρα όμως φρόντισε να θέσει…

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

της Νένας Μαλλιάρα Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Φάμελλος: "Η κυκλική οικονομία αποτελεί ουσιαστική και προοδευτική μεταρρύθμιση

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Στο διήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)  με θέμα "Σχεδιάζουμε το Μέλλον - Κερδίζουμε στον Διεθνή Ανταγωνισμό με Πρακτικές Λύσεις", που ολοκληρώθηκε σήμερα, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στην οικονομία και στην κοινωνία οι οποίες θα περιλαμβάνουν ως παράμετρο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ισχυρές μεταρρυθμίσεις  στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. 

Ανακοίνωσε δε, ότι έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ και θα ανακοινωθεί άμεσα εκ μέρους της κυβέρνησης το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία.

"Η κυκλική οικονομία αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που βρίσκεται στην έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ ενισχύει την εργασία και προσθέτει υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν", είπε  προσθέτοντας ότι τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο η κυκλική οικονομία είναι αναγκαία συνθήκη για τη  διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών για την κυκλική οικονομία θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την επαναχρησιμοποίηση υλικών, θα δοθεί προτεραιότητα και ειδική οικονομική ενίσχυση για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, προβολή καλών πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά και σύσταση Ειδικής Γραμματείας που θα εδρεύει στο ΥΠΕΝ και θα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να συντονίσει την εφαρμογή του σχεδίου της κυκλικής οικονομίας.

"Δεν υπάρχει κανένα δίπολο, καμιά αντίθεση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα όσον αφορά στο περιβάλλον. Το σύνολο της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία αφορά την επιχειρηματικότητα", τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ και ανέφερε ως παράδειγμα την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων υλικών κατεδαφίσεων στα δημόσια έργα. "Η επιχείρηση που θα επεξεργάζεται τα ΑΕΚΚ, ο κατασκευαστικός κλάδος που θα τα χρησιμοποιεί και ο κλάδος πιστοποίησης που θα ελέγχει τους κανόνες εφαρμογής, ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η πολιτεία πρέπει να είναι ισχυρή, ώστε να υπάρχει ισχυρός ιδιωτικός τομέας. Εάν δεν ασκήσουμε ισχυρό έλεγχο θα κυριαρχήσει μια "μαύρη" αγορά αποβλήτων, ένα παραεμπόριο αποβλήτων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, χωρίς κανόνες, εις βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας", ενώ υπογράμμισε ότι προέχει η τροφοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συνεπώς, "δεν μας ενδιαφέρει η ανακύκλωση εκτός Ελλάδας. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα η ανακύκλωση που γίνεται εδώ, διότι εμπεριέχει εργασία και εθνικό προϊόν, άρα θέλουμε στην Ελλάδα επιχειρήσεις Περιβάλλοντος".

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δράσεις που σχετίζονται με την κυκλικότητα, το μεγάλο πρόγραμμα για τα στερεά απόβλητα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ με επενδύσεις κυρίως στον τομέα των αστικών απορριμμάτων. Επίσης υπάρχουν και μονάδες με ΣΔΙΤ και μονάδες με δημόσιο χαρακτήρα, όπου ο επιχειρηματικός τομέας παίζει τον ρόλο και του κατασκευαστή και του λειτουργούντα, ενώ είναι σημαντικό ότι ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα έργα, με πρώτο αυτό της Αλεξανδρούπολης. Εκτός από το 1.2 δισ. ευρώ που θα δοθεί μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχουν κι άλλα 80 εκατ. ευρώ  από το ΕΠΑΝΕΚ. Και βέβαια, "πρέπει να ενισχύσουμε, χωρίς να μπαίνει κανένας φορομπηχτικός μηχανισμός στη μέση, οποιονδήποτε κάνει επαναχρησιμοποίηση. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι είμαστε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κοινωνία και να δεχόμαστε η χώρα να θάβει το 83% των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από την οικονομία".

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι η ανακοίνωση της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία δεν είναι μια de facto στρατηγική, αλλά δίνεται στην κοινωνία και στην οικονομία για να εμπλουτιστεί και να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. "Εμείς καταθέτουμε ένα συμπαγές σχέδιο, αλλά η επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει να προσθέσει κάτι ακόμα" και τόνισε το γεγονός ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί στροφή για τη χώρα και αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και κατέληξε: "Πιο σημαντικά όμως είναι αυτά που έρχονται. Το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα έχει κριτήρια κυκλικότητας είναι κάτι καινούργιο, όπως και το ότι θα υπάρχουν κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις, με βάση και το αποτύπωμα της επαναχρησιμοποίησης που θα έχει η κάθε επιχείρηση. Δεν βλέπουμε την κυκλική οικονομία μόνο ως μια διαδικασία επιδοτήσεων ή φόρων. Αποτελεί διαδικασία μέσω της οποίας η κοινωνία και η οικονομία αλλάζουν. Η κυκλικότητα θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο ουσιαστικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις".

Σύνδεση