Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ασφαλώς ότι όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τη... μεταμνημονιακή εποχή θα ευοδωθούν. Τώρα όμως φρόντισε να θέσει…

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

της Νένας Μαλλιάρα Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Image result for senteno mario"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασης στη Σόφια δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

 

«Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement», τόνισε ο κ. Σεντένο.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για τη μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική, όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό, συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα.

«Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μη ζητήσει προληπτική γραμμή, ενώ για τη μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάσει μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο», είπε ο Σεντένο.

Μοσκοβισί: Οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο

Την προσοχή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου έστρεψε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να λάβουμε αποφάσεις «που θα μας φέρουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ακούσαμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη, μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιδιωχθούν μετά το πρόγραμμα, για να βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Αυτή η στρατηγική πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, για τους Έλληνες πολίτες, και να έχει η κυβέρνηση την κυριότητα».

«Είμαστε σε σωστό δρόμο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης της Ευρωζώνης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και μαζί χτίσαμε ένα success story για την Ελλάδα», είπε επίσης ο κ. Μοσκοβισί.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, «γι' αυτό θέλουμε έναν μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή, και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές».

Τέλος, σημείωσε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε αυτός ο μηχανισμός, αλλά διευκρίνισε ότι «ο μηχανισμός εποπτείας δεν πρέπει να μοιάζει με παράταση του προγράμματος. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα. Συμφωνούμε όλοι ότι το τέλος είναι στις 21 Ιουνίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του το ελληνικό «ολιστικό» σχέδιο για την μετα-μνημονιακή εποχή, στο άτυπο Eurogroup που έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στη Σόφια.

 iefimerida.gr 

Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το συνολικό πακέτο

Σεντένο: Kλειδί η ιδιοκτησία του προγράμματος να παραμείνει στις ελληνικές αρχέΕύσημα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους πριν το Eurogroup

Σύνδεση