Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Χωρίς την ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταστραφεί εντελώς αλλάζοντας παράλληλα ιδιοκτήτες, ενώ θα διακινδυνεύσει ακόμη και να χαθεί ως Έθνος – οπότε όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα που…

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Τα δώρα που περιμένει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις & τα 6 σημεία του νέου ολιγοσέλιδου κειμένου-συμφωνίας.   του Αργύρη Παπαστάθη

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Μία έρευνα της ICAP για όσους έγκαλείπουν την χώρα- Με ανώτερη μόρφωση &... one-way ticket!  

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στις ανησυχίες ελληνικών εταιρειών για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump  Watch the latest video at foxbusiness.com

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Αρχές συνεργασίας ΕΕ και ΕΜΣ

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) υπέγραψαν στις 27/4 μνημόνιο συνεννόησης όσον αφορά τη μεταξύ τους συνεργασία.

Οι κοινοί στόχοι των δύο οργάνων είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και η αποτελεσματική διακυβέρνηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής στα κράτη μέλη. Στο έγγραφο —το οποίο υπέγραψαν επισήμως ο Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί, εξ ονόματος της Επιτροπής και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ στις 27/4— αποτυπώνεται η στενή συνεργασία των δύο οργάνων και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε ο ΕΜΣ τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας χρηματοδοτική συνδρομή στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων και για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το Μνημόνιο περιγράφει τις μεθόδους εργασίας μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με βάση την πείρα και σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις αντίστοιχες εντολές τους. Δεν τροποποιεί τους κανόνες και το νομικό πλαίσιο βάσει των οποίων λειτουργούν. Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες και ευθύνες των δύο οργάνων, όπως κατοχυρώνονται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη ΕΜΣ, παραμένουν αμετάβλητες. Το μνημόνιο δεν προδικάζει επίσης τυχόν περαιτέρω μεταρρύθμιση του ΕΜΣ που μπορεί να συμφωνηθεί. 

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Το σημερινό μνημόνιο αντικατοπτρίζει τους κοινούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίοι είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και η αποτελεσματική διακυβέρνηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής στα κράτη μέλη. Βασίζεται στις ισχύουσες αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο οργάνων, σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις αντίστοιχες εντολές τους. Καθώς προχωρούμε στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, θα πρέπει να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων μας για τη διαχείριση κρίσεων.»

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και του ΕΜΣ τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι μπορούμε να δρούμε με επιτυχία και αποφασιστικότητα προς όφελος της ζώνης του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Το παρόν μνημόνιο συνεννόησης υπενθυμίζει τις βασικές αρχές της συνεργασίας μας σήμερα και στο μέλλον. Ενισχύοντας τα θεμέλια των εργαλείων μας για τη διαχείριση κρίσεων, στέλνουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας».

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα υπογράφουμε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΜΣ. Το ΜΣ επισημοποιεί την επιτυχή συνεργασία μας στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής του ΕΜΣ. Το μνημόνιο συνεννόησης βασίζεται στις συμπληρωματικές ευθύνες και αρμοδιότητες της Επιτροπής και του ΕΜΣ. Η περαιτέρω εντατικοποίηση της συνεργασίας μας οδηγεί σε αμοιβαίως επωφελή κατάσταση για τη ζώνη του ευρώ συνολικά και για όλα τα κράτη μέλη της.»

 

Συνέχιση της στενής συνεργασίας

Το μνημόνιο συνεννόησης καθορίζει τις αρχές συνεργασίας, τις ρυθμίσεις εργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής του ΕΜΣ και την εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις για τις ανταλλαγές πληροφοριών και την εμπιστευτικότητα, καθώς και θέματα σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και τις ανταλλαγές προσωπικού.

Η συμφωνία θα παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για τη συνέχιση της συνεργασίας σε μελλοντικά προγράμματα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ θα συναντάται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο με τα μέλη της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις για να συζητούν τις ρυθμίσεις εργασίας που καθορίζονται στο μνημόνιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μνημόνιο συνεννόησης (στα αγγλικά)

Χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ (στα αγγλικά)

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)

Σύνδεση