Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Χωρίς την ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταστραφεί εντελώς αλλάζοντας παράλληλα ιδιοκτήτες, ενώ θα διακινδυνεύσει ακόμη και να χαθεί ως Έθνος – οπότε όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα που…

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Τα δώρα που περιμένει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις & τα 6 σημεία του νέου ολιγοσέλιδου κειμένου-συμφωνίας.   του Αργύρη Παπαστάθη

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Μία έρευνα της ICAP για όσους έγκαλείπουν την χώρα- Με ανώτερη μόρφωση &... one-way ticket!  

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στις ανησυχίες ελληνικών εταιρειών για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump  Watch the latest video at foxbusiness.com

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

H συζήτηση στο ΕΚ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Today in plenary EC President Juncker unveil to MEPs the proposal for the next 7-year budget, right after its adoption by the college this morning.Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στο 1,11% του ΑΕΕ και να εισαγάγει νέες πηγές εσόδων.

 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Στην παρουσίαση που έκανε σήμερα η Επιτροπή, τονίστηκε η σημασία ενός πολιτικού προϋπολογισμού και υπογραμμίστηκε η αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι τονίστηκε η σημασία των ιδίων πόρων, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αύξηση των πόρων για το Erasmus +, την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή είναι θετική. Θα θέλαμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΕ. Δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.»

 

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων όπως η έρευνα, η διαχείριση των συνόρων και η μετανάστευση, η στήριξη των νέων, η άμυνα και η ασφάλεια. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές είναι λιγότερο φιλόδοξες από τις θέσεις του ΕΚ.

 

Πολλοί χαιρέτισαν τα σχέδια της Επιτροπής για άμεση σύνδεση της λήψης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

 

Μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών εξήρε επίσης τα σχέδια για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, με βάση ένα νέο καθεστώς εταιρικού φόρου, τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και έναν φόρο για τα πλαστικά, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών.

 

Τα σχέδια για τη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινής γεωργικής πολιτικής θα πρέπει να συζητηθούν με τους αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι περιφέρειες ή οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης.

 

Κάποιοι εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι προτάσεις στερούνται οράματος ή πιο τολμηρών μέτρων για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι θα προτιμούσαν να είχε προτείνει η Επιτροπή έναν μειωμένο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2020-2027, διαμαρτυρόμενοι για άσκηση πολιτικών πιέσεων από την ΕΕ στις εθνικές κυβερνήσεις μέσω της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και για την προτεινόμενη σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ακόμη ότι οι προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τους ιδίους πόρους, καθώς και για τα διάφορα προγράμματα που θα υποβληθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, π.χ. για τη γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα, θα αντιμετωπιστούν ως αδιαίρετο πακέτο κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στις 14 Μαρτίου τις θέσεις του σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τους ίδιους πόρους, με τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε σχετικά με την «Προετοιμασία της θέσης του Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ μετά το 2020» και την «Μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ».

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα στο τέλος Μαΐου  σε συνέχεια των προτάσεων τις Επιτροπής όπως αυτές παρουσιάστηκαν σήμερα στην ολομέλεια.

Για να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του πρώτου γύρου ομιλητών κάντε κλικ στους συνδέσμους παρακάτω:

Jean-Claude JUNCKER,

Günther H. OETTINGER,

Ενδιάμεσα σχόλια από τον Antonio TAJANI και τον Jean-Claude JUNCKER

Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Udo BULLMANN (Σοσιαλιστές, Γερμανία)

Bernd KÖLMEL (ΕΣΜ, Γερμανία)

Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Liadh NI RIADA (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιρλανδία)

Patrick O'FLYNN (ΕΕΑΔ, ΗΒ)

Marco ZANNI (EΕΕ, Ιταλία)

Επόμενα βήματα

Τώρα μένει να υιοθετήσει το Συμβούλιο τη θέση του επί του επόμενου ΠΔΠ. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.   

Σύνδεση