Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο δύσκολος βηματισμός Τσίπρα-Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ασφαλώς ότι όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τη... μεταμνημονιακή εποχή θα ευοδωθούν. Τώρα όμως φρόντισε να θέσει…

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

Σεντένο: Εξετάσαμε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, μετά το τέλος του προγράμματος

"Τον Ιούνιο οι αποφάσεις" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασε στη Σόφια

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει εποπτεία

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

Θα τελεσφορίσει αυτή τη φορά το deal με την Εθνική;

της Νένας Μαλλιάρα Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

H συζήτηση στο ΕΚ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Today in plenary EC President Juncker unveil to MEPs the proposal for the next 7-year budget, right after its adoption by the college this morning.Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στο 1,11% του ΑΕΕ και να εισαγάγει νέες πηγές εσόδων.

 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Στην παρουσίαση που έκανε σήμερα η Επιτροπή, τονίστηκε η σημασία ενός πολιτικού προϋπολογισμού και υπογραμμίστηκε η αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι τονίστηκε η σημασία των ιδίων πόρων, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αύξηση των πόρων για το Erasmus +, την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή είναι θετική. Θα θέλαμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΕ. Δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.»

 

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων όπως η έρευνα, η διαχείριση των συνόρων και η μετανάστευση, η στήριξη των νέων, η άμυνα και η ασφάλεια. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές είναι λιγότερο φιλόδοξες από τις θέσεις του ΕΚ.

 

Πολλοί χαιρέτισαν τα σχέδια της Επιτροπής για άμεση σύνδεση της λήψης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

 

Μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών εξήρε επίσης τα σχέδια για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, με βάση ένα νέο καθεστώς εταιρικού φόρου, τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και έναν φόρο για τα πλαστικά, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών.

 

Τα σχέδια για τη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινής γεωργικής πολιτικής θα πρέπει να συζητηθούν με τους αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι περιφέρειες ή οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης.

 

Κάποιοι εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι προτάσεις στερούνται οράματος ή πιο τολμηρών μέτρων για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι θα προτιμούσαν να είχε προτείνει η Επιτροπή έναν μειωμένο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2020-2027, διαμαρτυρόμενοι για άσκηση πολιτικών πιέσεων από την ΕΕ στις εθνικές κυβερνήσεις μέσω της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και για την προτεινόμενη σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ακόμη ότι οι προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τους ιδίους πόρους, καθώς και για τα διάφορα προγράμματα που θα υποβληθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, π.χ. για τη γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα, θα αντιμετωπιστούν ως αδιαίρετο πακέτο κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στις 14 Μαρτίου τις θέσεις του σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τους ίδιους πόρους, με τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε σχετικά με την «Προετοιμασία της θέσης του Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ μετά το 2020» και την «Μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ».

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα στο τέλος Μαΐου  σε συνέχεια των προτάσεων τις Επιτροπής όπως αυτές παρουσιάστηκαν σήμερα στην ολομέλεια.

Για να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του πρώτου γύρου ομιλητών κάντε κλικ στους συνδέσμους παρακάτω:

Jean-Claude JUNCKER,

Günther H. OETTINGER,

Ενδιάμεσα σχόλια από τον Antonio TAJANI και τον Jean-Claude JUNCKER

Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Udo BULLMANN (Σοσιαλιστές, Γερμανία)

Bernd KÖLMEL (ΕΣΜ, Γερμανία)

Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Liadh NI RIADA (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιρλανδία)

Patrick O'FLYNN (ΕΕΑΔ, ΗΒ)

Marco ZANNI (EΕΕ, Ιταλία)

Επόμενα βήματα

Τώρα μένει να υιοθετήσει το Συμβούλιο τη θέση του επί του επόμενου ΠΔΠ. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.   

Σύνδεση