Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο των οδηγιών διαπραγμάτευσης για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι προετοιμασίες – που περιελάμβαναν εκτίμηση επιπτώσεων για τις δύο συμφωνίες – έχουν πλέον ολοκληρωθεί και μπορούν να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Οι συμφωνίες αυτές θα βασίζονται στις πρόσφατες επιτυχείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων, με τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Σινγκαπούρη, το Βιετνάμ και το Μεξικό, διευρύνοντας τον συνασπισμό των εταίρων που δεσμεύονται για τη δημιουργία ανοικτού και βασισμένου σε κανόνες παγκόσμιου εμπορίου. Το ανοικτό εμπόριο πρέπει να συμβαδίζει με την ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς χάραξη πολιτικής. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε σχέδια εντολών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όταν πρότεινε στο Συμβούλιο να αρχίσει τις εν λόγω διαπραγματεύσεις. Οι συμφωνίες αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, και αναμένουμε από τα κράτη μέλη να διατηρήσουν αυτό το υψηλό επίπεδο διαφάνειας.»

Η Επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για το εμπόριο, δήλωσε: «Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Προσβλέπουμε στην προσθήκη της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στον διαρκώς αυξανόμενο κύκλο των στενών εμπορικών εταίρων της ΕΕ. Είμαστε ήδη κοντά όσον αφορά τις κοινές αξίες μας και την ανοικτή, παγκόσμια προοπτική μας. Μαζί, θα διαπραγματευτούμε τώρα αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας και θα εξασφαλίσουν υψηλά πρότυπα σε βασικούς τομείς, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη. Ανυπομονώ να επισκεφτώ την Καμπέρα και το Ουέλινγκτον τις επόμενες εβδομάδες για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεών μας. Η έναρξη των σχετικών συνομιλιών μεταξύ εταίρων με τις ίδιες αντιλήψεις στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια περίοδο κατά την οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις υιοθετείται ο εύκολος δρόμος του προστατευτισμού».

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και οι συμφωνίες αυτές θα προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εξάλειψη των εμποδίων και την περαιτέρω τόνωση του εμπορίου. Παρά την απόσταση, το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των δύο αυτών χωρών είναι ήδη περίπου ίδιο με το Μεξικό ή τον Καναδά.

Οι εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ ένα πολύτιμο σημείο εισόδου στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Επίσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα θεωρούνται ισότιμες με εκείνες από τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν υπογράψει τη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP) ή που ήδη απολαμβάνουν καλύτερη πρόσβαση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσω άλλων προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών.

Η Επίτροπος κ. Μάλμστρομ θα ταξιδέψει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τον Ιούνιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο. Οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομάδων των διαπραγματευτών προβλέπονται να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Σχέδιο εντολής για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία και σχέδιο εντολής για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Νέα Ζηλανδία όπως προτάθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2017

Ενημερωτικό δελτίο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

Έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων και Περίληψη της έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων για τη συμφωνία με την Αυστραλία

Έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων και Περίληψη της έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων για τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας και ΕΕ και Νέας Ζηλανδίας

 

To Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)