Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Ανόητες συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια

Χωρίς την ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταστραφεί εντελώς αλλάζοντας παράλληλα ιδιοκτήτες, ενώ θα διακινδυνεύσει ακόμη και να χαθεί ως Έθνος – οπότε όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα που…

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Regling: Όχι κούρεμα χρέους, πιθανόν κάποια μέτρα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Ενισχυμένη εποπτεία στην μετά την 20η Αυγούστου εποχή

Τα δώρα που περιμένει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις & τα 6 σημεία του νέου ολιγοσέλιδου κειμένου-συμφωνίας.   του Αργύρη Παπαστάθη

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Brain Drain: Μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα

Μία έρευνα της ICAP για όσους έγκαλείπουν την χώρα- Με ανώτερη μόρφωση &... one-way ticket!  

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο πρόεδρος του ΧΑ στο FoxNews

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στις ανησυχίες ελληνικών εταιρειών για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump  Watch the latest video at foxbusiness.com

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Pinelopi Koujianou Goldberg επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαβάστε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση της Ελληνίδας καθηγήτριας στο Yale 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

ΝΥΤ: Παρά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τα προβλήματα παραμένουν

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Οικονομια

Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη
 

Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και στα σχέδια των δανειστών της για τη μεταμνημονιακή περίοδο αναφέρονται οι New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο: «Καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει μια δεκαετία μνημονίων, τα προβλήματα παραμένουν για την Ευρώπη».

«Αν και οι Ευρωπαίοι δανειστές τονίζουν την επιτυχία της χώρας, υπάρχουν νέα προβλήματα που παρατηρούνται αλλού στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας.
Η Βρετανία ετοιμάζεται για την αποχώρηση της από την ΕΕ.

Στον ορίζοντα φαίνεται εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.

Στην Ιταλία, η εκλογή μιας κυβέρνησης που είναι κατά της λιτότητας έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για το ευρώ και οι ταραγμένες χρηματοοικονομικές αγορές αρχίζουν και πάλι να στοχεύουν τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Σίγουρα, η Ευρώπη δεν είναι εκτός κινδύνου» τονίζει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του Tony Blair Institute for Global Change.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να θωρακίσουν την οικονομία της ευρωζώνης εάν προκύψει νέα κρίση, είτε στην Ιταλία, στην Ελλάδα είτε για άλλα θέματα όπως το εμπόριο.

«Εάν η ανάκαμψη περιοριστεί ή εάν υπάρξει κάποιου είδους σοκ, το outlook θα είναι πολύ που σκοτεινό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι New York Times, αφού περιγράφουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σχολιάζουν ότι «ενώ η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα χρήματα άλλων, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την αναζωογόνηση της αξιοπιστίας της στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την αποκατάσταση της ανάπτυξης».

Το ελληνικό χρέος

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά το χρέους που αποτελεί το 180% της οικονομικής παραγωγής και είναι το μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν επίσης αποδειχθεί αμφισβητήσιμα. 

Η Γερμανία, ο επιτηρητής λιτότητας της Ευρώπης, συγκρούστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει από τη γραμμή τερματισμού. 

Το Ταμείο, ως προϋπόθεση για τη στήριξή του στη συνεχιζόμενη διαδικασία, θέλει να διασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. 

Αλλά η προσέγγισή του διαφέρει από της Γερμανίας» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει πολύ μεγάλο για να αποτύχει (too big to fail) και είναι πολύ μεγάλο για να γίνει bail out ξανά», δήλωσε ο Jens Bastian, οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα και πρώην μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. 

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές δηλώνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διαφορετικά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν» προσθέτει.

Παγώνει η έξοδος στις αγορές

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, στο ίδιο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη πριν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σύμβουλος της οποίας είναι η Rothschild & Company, θα διαλέξει κάποια στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές.

Ένα μαξιλάρι έως 18 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από τους δανειστές, ενδέχεται να βοηθήσει την Ελλάδα να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται στο μεσοδιάστημα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 

www.bankingnews.gr

Σύνδεση