Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017. ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 08:00 >> ΓΙΑ 3η μέρα στην Αν. Αττική οι φωτιές. Για 6η στην Ζάκυνθο. Για 2η στην Ηλεία. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ  ΜΜΕ 

Σε κλοιό πυρκαγιών βρίσκεται η Ελλάδα, όπου εκτός από τη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική, ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Newsist: Οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν το απόγευμα της Τρίτης αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης με δύο ζεύγη αεροσκαφών CL-45. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, η Γαλλία απάντησε ήδη αρνητικά, καθώς δήλωσε ότι χρειάζεται τα εναέρια μέσα που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο δικό της έδαφος.

Το σώμα των εξήντα πυροσβεστών, το οποίο αποστέλλει η Κύπρος, προκειμένου να συμβάλει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα στις 08:00. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κατανομή και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες αναφορικά με τις κυπριακές δυνάμεις, θα οριστούν με βάση τις ανάγκες και τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Για τέταρτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες στο Καπανδρίτι Αττικής, όπου μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στο ΑΠΕ, αργά το βράδυ της Τρίτης, η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς του Καπανδριτίου επιτρέπει τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» των αρχών. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα άρχισαν εκ νέου τις ρίψεις με στόχο τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς, πριν να αυξηθεί εκ νέου η ένταση των ανέμων, γεγονός που απειλεί να αναζωπυρώσει μέτωπα τα οποία βρίσκονται σε ύφεση.

Στην Ηλεία επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο μέτωπα, με στόχο να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές στις κοινότητες Δαφωνιώτισσα, Κρυονέρι, Περιστέρι και Οινόη.

Ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το βράδυ και στη Ζάκυνθο, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το χωριό Κοιλιωμένος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό, ενώ οι τοπικές Αρχές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν το χωριό αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι το πρωί της Τετάρτης «θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στη Ζάκυνθο και την Ηλεία, και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμούς στην περιοχή της Πάρνηθας. Ο ύποπτος, ηλικίας 63 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήχθη και κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητό του υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά, των οποίων την κατοχή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

Τέλος, στη Σάμο εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε δασική έκταση. 

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:  Δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας – Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς την νύχτα, καθώς κόπασαν οι άνεμοι – Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα – Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής σε όλη την περιοχή

Ελαφρώς καλύτερη βρήκε το ξημέρωμα της Τετάρτης την κατάσταση στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που κατακαίει την Ανατολική Αττική από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς οι άνεμοι κόπασαν την νύχτα και δεν είχαμε καμία σημαντική αναζωπύρωση. Με το πρώτο φως της ημέρας, λίγα λεπτά μετά τις έξι το πρωί, πετούν στην περιοχή δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο όσο καλύτερα γίνεται την φωτιά, πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι.

Η Πυροσβεστική παραμένει εξάλλου σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα. 

Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα είχαμε όλο το βράδυ μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Επί τόπου παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, η αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις με τους πυροσβέστες να έχουν φτιάξει μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην έξοδο της χαράδρας στο Μετόχι όπου δίνεται η βασική «μάχη» ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς. 

Η φωτιά όμως, κυρίως με την βοήθεια των ανέμων κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» νωρίς το απόγευμα. Ευτυχώς οι χειρότεροι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Αν και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούσαν τρία Καναντέρ και έξι ελικόπτερα, το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ & ΕΔΩ  & ΕΔΩ