Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: “Η Εκκλησία της Ρωσίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια περίπλοκη κατάσταση

 

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016 σε τελευταία του συνεδρία για τη φετινή χρονιά συνήλθε υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην αντίστοιση αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού Μόσχας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η εκκλησιαστική μας δράση διεξάγεται με υπόβαθρο τις όχι και πολύ εύκολες εξελίξεις παγκοσμίως, ενώ η Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες, η οποίες υπάγονται κανονικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας  βρέθηκαν ανιμέτωποι με περίπλοκη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κύριλλος και συνέχισε, αλλά με την πάροδο της φετινής χρονιάς δημιουργείται μια μόνιμη εντύπωση ότι παρ’αυτές τις πολλές θλίψεις και δοκιμασίες, τις οποίες ζήσαμε, η φετινή χρονιά ήταν μία επιτυχημένη χρονιά…Ίσως τα πλέον μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία ανέκυπταν στ χώρα μας και παγκοσμίως, με το έλεος του Θεού, άρχισαν να επιλύονται. Και κυρίως εννοώ την άκρως επικίνδυνη πολιτική κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στη Μέση Ανατολή και στη Συρία…

Εάν μιλήσουμε για την Εκκλησία μας και τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε, οφείλουμε κυρίως να έχουμε υπόψη μας ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία μόνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και με αυτή την έννοια τα λόγια μας, που λέμε, οι πράξεις μας, πάντα πρέπει να αποβλέπουν στο καλό όλων των λαών της κανονικής ευθύνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Συνθήκες υπό τις οποίες κινούμαστε σήμερα, μας δημιουργούν πολλές δυσκολίες στη διακονία μας. Με το έλεος του Θεού καταφέραμε να αποφύγουμε ενέργειες, οι οποίες θα ήταν προς επιδείνωση της καταστάσεως, αλλά τουναντίον, φρονώ ότι την παρελθούσα χρονιά καταφέραμε πολλά, προκειμένου να πείσουμε τους ανθρώπους να πιστέυουν στην πραγματική, την ειλικρινή ειρηνευτική θέση της Εκκλησίας μας».

Στην ομιλία του ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έκανε εκτενή αναφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, «το οργανικό μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετώπιζε στην πορεία, της εργαζόταν για την επίτευξη της ειρήνης».

Ο κ. Κύριλλος τόνισε ιδιαίτερα την Πανουκρανική λιτανευτική πομπή, η οποία ήταν σταθμός στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και ολόκληρου Ουκρανικού λαού και κράτους. «Τόσο η Ουκρανία, όσο και ο λοιπός κόσμος διαπίστωσαν την ακραιφνή ειρηνευτική θέση της Εκκλησίας μας, η οποία απέχει των πολιτικών παιχνιδιών και της εκμεταλλεύσεως της διαμορφούμενης πολιτικής καταστάσεως στη χώρα προς το όφελός της, αλλά ως μοναδικό σκοπό της έχει τη  συμφιλίωση του λαού…

Θεωρώ ακόμη ότι η αποφυλάκιση του αιχμαλώτου πολέμου, η οποία επιτεύχθη περί τη λήξη της χρονιάς, κατόπιν αιτήματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Ονουφρίου, ήταν ένα σπουδαίο μήνυμα για όσους πράγματι επιδιώκουν ειρήνη στην Ουκρανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας όχι μόνο προσεύχεται, αλλά και εργάζεται για την επικράτηση ειρήνης στην Ουκρανική γη», πρόσθεσε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, η επόμενη χρονιά έχει να κάνει με την εκατονταετία των τραγικών γεγονότων στην ιστορία της Πατρίδας. «Είναι μιά χρονιά, την οποία θα πρέπει να περάσουμε προσευχόμενοι ιδιαιτέρως για τους λαούς και τις χώρες μας, οι οποίες κάποτε συναποτελούσαν το ένα κράτος, ενώ σήμερα τυγχάνουν κυρίαρχες, αλλά εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με στενούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς».

Η επόμενη χρονιά, κατά τον Πατριάρχη Κύριλλο, πρέπει να είναι χρονιά περισυλλογής, στοχασμού για όσα έζησε ο λαός μας, για όσες ταραχές, τι δηλαδή έννοια είχαν όλες αυτές και σε ποια πνευματικά πορίσματα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε. «Άτοπη» χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Κύριλλος τη χρήση της λέξεως «εορτασμός» σε σχέση με την εκατονταετηρία των γεγονότων του 1917.

Ἐν συνεχείᾳ ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ανακοίνωσε την ημερήσια διάταξη, η οποία περιελάμβανε τις ομιλίες σχετικά με την εφαρμογή αποφάσεων του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας, λοιπές ομιλίες των μελών του Συμβουλίου. Τέλος, το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο συναποτελούν σπουδαίοι Ιεράρχες, κληρικοί, μονάζοντες και λαϊκοί της Ρωσικής Εκκλησίας.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια της, υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 27 Δεκεμβρίου 2016, το Ιερό Σώμα ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με θέματα, τα οποία άπτονται του τομέα των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την επίσκεψή του από 3ηςέως 7ης Δεκεμβρίου στην επαρχία Χερσώνος. Στις 3 Δεκεμβρίου ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας χοροστάτησε κατά την αγρυπνία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών στο Παρίσι, ενώ την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 4 Δεκεμβρίου, προεξήρχε των εγκαινίων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος, ο οποίος στεγάζεται στο χώρο του Ορθόδοξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου στο κέντρο των Παρισίων και της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ναό.

Μετά το πέρας της Θείας Συνάξεως ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο της Γαλλικής πρωτεύουσας κα Αν Ιντάλγκο.

Στις 5 Δεκεμβρίου στο Élysée Palace ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Αυθημερόν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλο με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Καρδινάλιο André  Vingt-Trois, τον οποίο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχαρίστησε καρδιακά για την υποστήριξη προς την κατασεκυή του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος. Ακόμη συζητήθηκαν οι παραδοσιακές χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη.

Επίσης ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος επισκέφθηκε το νεκροταφείο Sainte-Geneviève-des-Bois, όπου τέλεσε Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αοιδήμου Πατριάρχη Αλεξίου Β’ και των εκεί κειμένων Ρώσων μεταναστών.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Κύριλλος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Ζυρίχης, η ενορία του οποίου συμπλήρωσε εφέτος την 80η επέτειο από ιδρύσεως.

Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας παρετέθη επίσημη δεξίωση εξ αφορμή της 80ης επετείου της ενορίας Αναστάσεως του Κυρίου Ζυρίχης.

Οι Συνοδικοί παρακολούθησαν την εισήγηση του Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιου, Πρωτοσυγκέλου του Πατριαρχείου Μόσχας για τους εορτασμούς της 70ης επετείο των γενεθλιών του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, στους οποίους συμμετείχαν Προκαθήμενοι και αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών:  εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος με τη συνοδεία αυτού, εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με τη συνοδεία αυτού, εκ του Πατριαρχείου Γεωργίας ο Καθολικός Πατριάρχης Ηλείας Β’ με τη συνοδεία αυού, εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Μητροπολίτης Τεργκόβιστυ Νήφων, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης Αντώνιος, εκ της Εκκλησίας Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος με τη συνοδεία αυτού, εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Πειραιώς Σεραφείμ, εκ της Εκκλησίας Αλβανίας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με τη συνοδεία αυτού, εκ της Εκκλησίας της Πολωνίας ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας με τη συνοδεία αυτού, εκ της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας ο Μητροπολίτης Ραστισλάβ με τη συνοδεία αυτού, εκ της ἐν Αμερικῃ Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Μητροπολίτης πάσης Αμερικής και Καναδά Τύχων με τη συνοδεία αυτού.

Από 19  έως 22 Νοεμβρίου ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος είχε συναντήσεις με αρχηγούς και αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ακόμη ο κ. Κύριλλος συναντήθηκε με τον Ύπατο Πατριάρχη και Καθολικό πάντων των Αρμενίων Καρεκίν Β’, τον Πρόεδρο της Διοικήσεως των Μουσουλμάνων Καυκάσου Σεΐχη ουλ Ισλάμ Αλλαχσουκιούρ Πασά-ζαντέ καθώς και με την αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών.

Στις 20 Νοεμβρίου ετελέσθη το Ιερό Συλλείτουργο των Προκαθημένων και αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού Μόσχας, παρουσίᾳ των πολιτικών αρχόντων, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού κα.

Στον εορτάζοντα ευχήθηκαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν, της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο, της Δημοκρατίας Καζακστάν Ναζαρμπάγιεφ, ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μολδαβίας κ. Ι. Ντοντόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίγεφ, πολιτικοί άρχοντες, θρησκευτικοί ηγέτες κα.

Ο Αρχηγός του Ρωσικού Κράτους απένειμε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο το παράσημο «Για την προσφορά στην Πατρίδα» Α’ Τάξως.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε επί νέων Καταστατικών τινών Συνοδικών Τμημάτων. Μεταξύ άλλων ενεκρίθη το νέο καταστατικό του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστκών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Οι Συνοδικοί Αρχιερείς παρακολούθησαν την εισήγηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για την από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2016 επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη, όπου στις 10 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος είχε τη συνάντηση με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο.

Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ιδίως τη συνεργασία για την παροχή υποστηρίξεως των εμπερίστατων χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Στις 11 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ Αντώνιος τέλεσαν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στη Ρώμη.

Από 12 έως 13 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μετέβη στο Μπάρι, όπου είχε συνάντηση με τον μονσενιόρ Φ. Κακούτσι, Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μπάρι και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην κρήπτη, όπου φυλάσσονται τα τιμία λείψανα του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.

Πηγή