Αγωνία και παρασκήνιο για να πειστούν οι απόντες να παραστούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης

Γράφει ο Φώτης Νάκος, Huffington Post

Το διπλωματικό θρίλερ σχετικά με την έλευση ή όχι του Πατριάρχη Μόσχας στη Κρήτη για την Πανορθόδοξη Σύνοδο των Ορθοδόξων Προκαθημένων καλά κράτει…

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας αλλά και της κινητικότητας μέσω της διπλωματικής οδού είναι ότι ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε ρηματική της η ρωσική πρεσβεία, ενημερώνει τις ελληνικές αρχές, ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα μεταβεί κανονικά με ημερομηνία άφιξης την Πέμπτη (16/6) και αναχώρησης την Κυριακή (26/6), ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποδοχής και ασφαλείας.

et

Βέβαια o Πατριάρχης Κύριλλος δεν αφίχθη ποτέ, το γεγονός όμως ότι συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο οι προσπάθειες, αν αρθεί το αδιέξοδο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί έστω και την ύστατη στιγμή να υπάρξουν μετατοπίσεις και η ρωσική εκκλησία να παραστεί.

Το όλο θέμα σε διπλωματικό επίπεδο με τις ρωσικές διπλωματικές αρχές, κινεί ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ σε εκκλησιαστικό επίπεδο, ο στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής πατέρας Άλεξ Καρλούτσος.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό παρασκήνιο, το γεγονός ότι θα προηγηθεί της Συνόδου η Σύναξη Προκαθήμενων, αφήνει μια μικρή χαραμάδα και ένα ασφυκτικό περιθώριο χρόνου, προκειμένου να μεταπεισθεί ο Πατριάρχης Κύριλλος. Άλλωστε σε αυτήν την Σύναξη, μπορούν να λυθούν κάποια από τα αγκάθια, που έχουν προκαλέσει τις απουσίες του Πατριαρχείου Μόσχας, Γεωργίας και Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα υπάρχει διάθεση και πνεύμα συγκλήσεως στο να λυθεί το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της ιστορικής Πανορθοδόξου Συνόδου, αλλά και το θέμα διατάξεως, το πως δηλαδή θα καθίσουν οι Προκαθήμενοι. Δηλαδή όλοι οι Προκαθήμενοι να κάθονται σε ένα μεγάλο κυκλικό τραπέζι αφενός, ώστε εν τοις πράγμασι να τηρείται το συνοδικό σύστημα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί παρεξήγηση ότι η Ορθοδοξία έχει έναν «Πρώτο» και οι υπόλοιποι 13 ακολουθούν. Πιο δύσκολο απ’ όλα φαντάζει το ζήτημα του μηνύματος για τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησία με τα άλλα δόγματα και δή του καθολικούς, που εκεί αν δεν υποχωρήσει σε κάποια ζητήματα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το χάσμα φαντάζει αγεφύρωτο.

Όμως και μόνο μια εκδήλωση από πλευράς των 3 εκκλησιών να παραστούν , δίνοντας τη δυνατότητα στο να συγκληθεί η ιστορική πανορθόδοξη Σύνοδος μετά από περίπου ένα αιώνα, θα μπορούσε να δώσει ελπίδες ότι μέσα από εξαντλητικό διάλογο θα μπορούσε να λυθεί αυτό το ακανθώδες ζήτημα.

Το πιο δύσκολο βέβαια σημείο για να παραστούν όλοι οι Προκαθήμενοι, δηλαδή και το Πατριαρχείο Αντιοχείας, είναι η ρήξη με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για την επισκοπή του Κατάρ. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Γιαζίγκι, κατηγορεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για εισπήδηση και έχει διακόψει επικοινωνία μαζί του. Εξαιτίας αυτής της έριδος δεν θα παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, που βρίσκεται ήδη στην Κρήτη και σε διπλωματικό αλλά και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, δηλώνει αμετακίνητος στις θέσεις του και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν θα παραστεί υπό αυτές τις συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έστω και μια απουσία ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση της σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου της Γενεύης, θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι Προκαθήμενοι για να συγκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Σύνοδος.

Η ελληνική πολιτεία συμβάλει με όλους τους τρόπους για την ενότητα όλων των Ορθοδόξων εκκλησιών, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Χανίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Η ορθοδοξία είναι κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, της ταυτότητας της πλειοψηφίας των πολιτών μας και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική πολιτεία συμβάλει με όλους τους τρόπους για την ενότητα και για την αγάπη και για τη συνεργασία των Ορθόδοξων Εκκλησιών όλων των Εκκλησιών και των κοσμικών».

Ερχόμαστε στην Κρήτη για να επιτελέσομε μια μεγάλη αποστολή, δήλωσε από την πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος που έφτασε το απόγευμα στο αεροδρόμιο Χανίων: «Η Αγία μας Εκκλησία αποφάσισε συνοδικώς στην Κρήτη να γίνει η μεγάλη Ορθόδοξος συνάντηση των Εκκλησιών μας.Ερχόμαστε με πολύ συγκίνηση , θα καταβάλομε κάθε προσπάθεια να δούμε τα προβλήματα του κόσμου και της Εκκλησίας να τα προσεγγίζομε και να σταθούμε στο ύψος όπως πρέπει και αρμόζει στην εποχή μας και στο χριστιανικό της λαό».

Στα Χανιά έφτασαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Σερβίας Ειρηναίος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Τους ιεράρχες και τις αποστολές τους υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.