Η κρίσιμη Σύνοδος που καθορίζει τις εξελίξεις

«Ναι» της Ιεραρχίας σε διάλογο με πολιτεία για τα θρησκευτικά. Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι αγαπά τον Νίκο Φίλη

Με ψήφους 57 σε σύνολο 62 ψηφισάντων, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η ψηφοφορία για τη συνέχιση ή μη του διαλόγου με την Πολιτεία, ήταν μυστική και διεξήχθη ύστερα από πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Αν κάποια στιγμή καταλάβω ότι δεν με αγαπούν οι αδελφοί μου, θα φύγω και θα πάω εκεί που αγαπάω εγώ καλύτερα, στο μοναστήρι μου» είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Ιεραρχίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές του. Όπως σημείωσε, η ψηφοφορία «δεν έχει τέτοια έννοια, αλλά ευχαριστώ τους αρχιερείς, γιατί από τους 62 οι 57 κάθισαν στο πλευρό μου και αυτό με συγκινεί και μου δίνει δύναμη περισσότερη», δήλωσε αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση αγάπης του κ. Ιερωνύμου προς τον Νίκο Φίλη. «Εγώ τον αγαπώ τον κ. Φίλη, δεν έχω κάτι για το οποίο να αντιμάχομαι και δεν θα πω τίποτε που να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Παραπέμπω τον κ. Φίλη και εσάς σε όσους ήταν παρόντες στην συνάντηση και δεν ήταν λίγοι. Ήταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Καμένος, η κ. Γεροβασίλη, οι τρεις Ιεράρχες και ο νομικός σύμβουλος. Να κάνουμε όλοι λάθος; Ψάξτε να δούμε πού είναι η αλήθεια» είπε.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο με την οποία είχε αποκαλύψει το διάλογο που είχε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό και τον τότε Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον τελευταίο να απαντά πως οι διάλογοι είναι δικής του εμπνεύσεως και τον Αρχιεπίσκοπο να ανταπαντά καλώντας τους υπόλοιπους παρόντες στη συνάντηση να τον διαψεύσουν αν τα όσα λέει δε είναι αληθή.

Ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, κατά την εισήγησή του με θέμα «Προτάσεις – Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών» επανέλαβε ότι κύριος στόχος της Εκκλησίας είναι η διαφύλαξη της ύπαρξης του μαθήματος και η επιβεβαίωση της αρχικής απόφασης της Εκκλησίας, διά των τριών θεμελιωδών αιτημάτων, δηλ. της υποχρεωτικότητας του μαθήματος, τη διατήρηση των ωρών διδασκαλίας και τον ορθόδοξο προσανατολισμό. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μητροπολιτών.

Πηγή