Ένα δυνατό μήνυμα ενότητας των Εκκλησιών μετά τις επιθέσεις στους χριστιανούς

«O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Αίγυπτο μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 28 και 29 Απριλίου», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Τορίνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκλήθηκε από τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ ‘Αζχαρ. «Πρόκειται για μια σημαντική παρουσία, για μια κοινή μαρτυρία ενότητας των χριστιανών, με ένα μήνυμα ειρήνης προς όλο τον κόσμο, σε αυτή την δύσκολη φάση, κατά την οποία πνέουν άνεμοι πολέμου», γράφει η Λα Στάμπα.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα σταθούν δίπλα στον Πατριάρχη της Κοπτικής εκκλησίας, Πάπα Θεόδωρο τον Β’, η χριστιανική κοινότητα του οποίου επλήγη θανάσιμα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των φονταμενταλιστών», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκλήθηκε από τον el-Tayyib να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται πως θα μιλήσονυ τόσο ο Φραγκίσκος όσο και ο Μεγάλος Ιμάμης. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας του Πάσχα στην πιθανότητα ταξιδιού στην Αίγυπτο, όπως ανέφερε ο Alberto Negri στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore στις 16 Απριλίου. Ο Βαρθολομαίος αναφέρθηκε σε χειρόγραφη επιστολή του Πάπα, στην οποία ο Φραγκίσκος τον ευχαρίστησε για τη φιλία του και ανέφερε πως ελπίζει να τον ξαναδώσει σύντομα. Ο Πατριάρχης πρόσθεσε: “Η ευκαιρία μιας τέτοιας συνάντησης ίσως βρίσκεται πολύ κοντά: Έχω προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο Al Azhar στο Κάιρο και στις 28 Απριλίου ίσως βρεθώ μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο στην ίδια εκδήλωση.

Η είδηση της μετάβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κάιρο επιβεβαιώθηκε στην εφημερίδα και από πηγές που διατηρούν στενές σχέσεις με το Φανάρι. Η La Stampa κάνει μια αναδρομή στην στενή σχέση των δύο χριστιανών ηγετών, αναφέροντας πως ήταν πάντα ιδιαίτερα φιλική. Υπενθυμίζει πως ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος πήγαν μαζί στους Αγίους Τόπους τον Μάιο του 2014 και προσευχήθηκαν μαζί  στον Άγιο Τάφο. Λίγες μέρες αργότερα, ο Πάπας ζήτησε την παρουσία του Πατριάρχη στους κήπους του Βατικανού κατά τη διάρκεια μιας προσευχής ειρήνης στην περιοχή. Τον Νοέμβριο που ακολούθησε, ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Τουρκία και συμμετείχε στη λειτουργία του Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι. Πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2016, ο Βαρθολομαίος κάλεσε τον Φραγκίσκο να επισκεφτεί την Λέσβο, στο πλαίσιο της όξυνσης του προσφυγικού ζητήματος. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το ταξίδι αυτό ως το πρώτο “Οικουμενικό” ταξίδι του Πάπα, με τον Ποντίφικα να βρίσκεται πάντα δίπλα στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερωνύμο χωρίς να παραγματοποιήσει συγκεκριμένες συναντήσεις με την καθολική κοινότητα.

Η ταυτόχρονη παρουσία του Πάπα και του Πατριάρχη στη συνάντηση για την ειρήνη στο μεγάλο σουνιτικό πανεπιστήμιο της Αιγύπτου, λίγες μόνο μέρες μετά τις επιθέσεις εναντίων των Κοπτών στην Αίγυπτο είναι ένα δυνατό σημάδι ενότητας και εγγύτητας μεταξύ των Χριστιανών των διαφόρων Ομολογιών, ενώ εκφράζει επίσης τη βούληση για διάλογο μαζί με τους μουσουλμάνους που απορρίπτουν τη βία και την τρομοκρατίας στο όνομα της θρησκείας, καταλήγει η εφημερίδα.

Ο Πάπας, εκτός από τη συνάντησή του με τον Αλ Ταγέμπ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναμένεται να λειτουργήσει, να συναντήσει επισκόπους και κληρικούς του Καΐρου και να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τη θρησκεία και τον κλήρο. Η κοινή επίσκεψη στο Κάιρο αποτελεί σταθμό για τη σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έχει υπάρξει ανέκαθεν κοντινή.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της οικουμενικότητας και της ενότητας εντός του χριστιανισμού, βρέθηκε στην πρώτη λειτουργία του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάρτιο του 2013, ενώ οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν την επόμενη χρονιά μαζί τους Αγίους Τόπους. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν και στο Βατικανό μόλις μερικές ημέρες αργότερα, όταν ο Φραγκίσκος προσκάλεσε τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ και τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς σε μια προσευχή για την ειρήνη.

Τόσο ο Φραγκίσκος όσο και ο Βαρθολομαίος έχουν εγκωμιάσει το Αλ Αζχάρ ως πυλώνα σκέψης και μόρφωσης, αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική σημασία μιας συμμαχίας με το πανεπιστήμιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής βίας. Πολλοί χριστιανοί ηγέτες στην Αίγυπτο, όμως, έχουν αμφιβολίες για την προσήλωση του κέντρου στο να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

«Θεωρώ ότι η θρησκευτική ηγεσία δεν είναι σοβαρή», δήλωσε ο πατέρας Ραφίκ Γκράιχ, Ελληνας μελχίτης ιερέας και εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, δεν είναι σε καμία περίπτωση η άποψη της Εκκλησίας, όμως γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους πάρα πολύ καλά», δήλωσε. «Είναι όλα για κάνουν σόου, να δείξουν ότι είναι ανοικτοί, ότι δέχονται τον διάλογο, αλλά αυτό δεν ισχύει κατά βάθος».

Πηγή {La Stampa}

Patriarch Bartholomew will be in Egypt with Pope Francis

Patriarch Bartholomew expected to join Pope Francis in Cairo

Vatican confirms Bartholomew to meet Pope during Cairo trip

Leaders of Christianity’s East and West to come together in Egypt

Orthodox Patriarch Bartholomew to join Pope in visit to Egypt

Al-Azhar peace conference invites Christian leaders of East, West

Leaders of Christianity’s East and West to come together in Egypt

A History of Christianity in Egypt-Birth and Early Growth

Πάπας και Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβούν στην Αίγυπτο ως προσκεκλημένοι του Μεγάλου Ιμάμη

Στην Αίγυπτο στο τέλος του μήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τον Πάπα στην Αίγυπτο μετά τις επιθέσεις σε Χριστιανούς

Κοινή επίσκεψη στην Αίγυπτο για Πατριάρχη και Πάπα

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ από Πάπα Φραγκίσκο και Οικουμενικό Πατριάρχη! Θα ταξιδέψουν μαζί στην Αίγυπτο

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, μαζί στο Κάιρο

Στην Αίγυπτο Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος

Μαζί στην Αίγυπτο Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος