Μετείχαν οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες και Μητροπολίτες: ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο Αντιοχείας Ιωάννης Ι’, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο Σερβίας Ειρηναίος, ο Ρουμανίας Δανιήλ, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, ο Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ, ο πάσης Αμερικής και Καναδά Τύχων καθώς και Αρχηγοί των αντιπροσωπειών των κατά τόπους Εκκλησιών: ο Μητροπολίτης Αχαλτσίχας και Ταο-Κλαρζέτης Θεόδωρος (Πατριαρχείο Γεωργίας),   ο Μητροπολίτς Λοφτζοῦ  Γαβριήλ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας).

Ακόμη παρέστησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αποτεινόμενος προς τους παρόντες ο Αρχηγός Κράτους ανέφερε εδικότερα: «Κατ’αρχάς θέλω να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω, διότι όλοι μαζί εορτάζετε τόσο σπουδαίο για τη χώρα μας και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας γεγονός, όπως είναι η επέτειος 100 ετών από της ανασυστάσεως του Πατριαρχικού θεσμού στη Ρωσία».

«Τούτο, βεβαίως, τονίζει την ενότητα της Ορθοδοξίας, κάτι το οποίο είναι σημαντικό αυτό καθ΄εαυτό, αλλά και σε σχέση με το ότι εκπροσωπείτε Εκκλησίες, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή των κρατών σας και των κοινωνιών. Προτρέπετε σε ελεημοσύνη, ασχολείσθε με την παιδεία, τη μόρφωση, το οποίο είναι άκρως σημαντικό», σημείωσε ο κ. Β. Πούτιν.

Εκ μέρους των Προκαθημένων και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών τον Πρόεδρο Πούτιν αντιφώνησε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας υπογράμμισε ότι στην γενομένη από 29ης έως 2αςΔεκεμβρίου Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας «μετείχαν σχεδόν 400 Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από 20 χώρες».

«Κάνοντας λόγο για το πλέον σημαντικό, να πούμε ότι σήμερα έχουμε τρεις προτεραιότητες. Η μια είναι η εκπαίδευση, τόσο θεολογική, όσο και θρησκευτική ἐν γένει. Η δεύτερη είναι το κοινωνικό έργο και η τρίτη είναι οι νέοι.  Και ίσως τις μεγαλήτερες προσπάθειες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα τις καταβάλλει για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε αυτές τις τρεις κατευθύνσεις», επεσήμανε ο κ. Κύριλλος.

«Θέλω να επιστήσω την ιδιαίτερη προσοχή στον κοινό μας προβληματισμό εξαιτίας καταστάσεως στη Μέση Ανατολή. Σεῖς ο ίδιος μόλις το έχετε προαναφέρει. Η εκδίωξη των χριστιανών, η εξαφάνιση των ιερών κειμηλίων είναι ένας ιδιαίτερος πόνος τόσο για τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι εκπροσωπούνται εδώ, όσο και για όλους μας», τόνισε.

«Οι αδελφοί μου Προκαθήμενοι, οι οποίοι προΐστανται των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, περίμεναν τη συναντηση αυτή μαζί Σᾶς και Σᾶς ευχαριστούμε για αυτή τη δυνατότητα», είπε ἐν κατακλείδι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

mospat.ru