Το Τάγμα Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα απονείμει το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2018 στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρο Καρλούτσο και την πρεσβυτέρα, Ξανθή Καρλούτσου.

Η απονομή θα γίνει στο ετήσιο επίσημο δείπνο του Τάγματος, το οποίο θα γίνει φέτος στις 27 Οκτωβρίου του 2018, στο ξενοδοχείο «New York Hilton Hotel».

Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθιερώθηκε το 1986, με σκοπό να τιμήσει οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα που έχουν ξεχωρίσει με τις συνεχείς προσπάθειές τους να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων, και το δικαίωμά τους για ελευθερία πίστης.

Ονομάστηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος ήταν στον Οικουμενικό Θρόνο από το 1948 έως το 1972. Πριν από την εκλογή του ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ήταν ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, με το βραβείο έχουν τιμηθεί οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Jimmy Carter και George H. W. Bush, η μητέρα Τερέζα, ο Elie Wiesel, ο Mikhail Gorbachev, ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζέιμς Σταυρίδης, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η Αιμιλία Καμβύση και ο Ευστράτιος Βαλάμιος, εκπροσωπώντας τους ψαράδες της Λέσβου και τα ελληνικά νησιά, καθώς και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος και η πρεσβυτέρα, Ξανθή Καρλούτσου, έχουν μία αληθινή σχέση και συνεργασία, γνωστή σε όλη την Αρχιεπισκοπή και τον Ορθόδοξο Κόσμο. Η υπεράσπισή τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «μυθικών διαστάσεων», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Ο π. Αλέξανδρος (γνωστός ως Father Alex) έχει θητεύσει κοντά σε τρεις Αρχιεπισκόπους. Είναι πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Κληροδοτήματος Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Υπηρετεί ως ειδικός βοηθός στον Αρχιεπίσκοπο και εργάζεται ως σύνδεσμος με τους επικεφαλής εκκλησιών, τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς, καθώς και ομάδες προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής δράσης.

Η πρεσβυτέρα Ξανθή Καρλούτσου, υπηρετεί πάνω από 46 χρόνια τα κοινά, όντας κοντά σε νέους και ηλικιωμένους. Σήμερα υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως εκτελεστική βοηθός και συντονίστρια των Γραφείων Δημοσίων Σχέσεων, του Κληροδοτήματος «Πίστη» και ως διευθύντρια του γραφείου του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, οι γονείς της ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα φροντίδας για την καρδιά και εγχειρήσεων με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για παιδιά από την Ελλάδα που είχαν ανάγκη για επέμβαση στην καρδιά και περίθαλψη.

Αφού τελείωσε το Montgomery Blair High σπούδασε σχέδιο εσωτερικών χώρων στο International School of Interior Design. Το 1970 άρχισε τη σταδιοδρομία της ως πρεσβυτέρα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επειτα από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σικάγο, με τον σύζυγό της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και έκτοτε υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή.

Η πρεσβυτέρα Ξανθή, μαζί με τον π. Αλέξανδρο παίζουν καίριο ρόλο στις προσπάθειες συγκέντρωσης πόρων για το ιερατείο και τον εξωραϊσμό του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς του Λονγκ Αϊλαντ Νέας Υόρκης. Επίσης, δραστηριοποιούνται στις προσπάθειες για την επανακατασκευή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Ο π. Αλέξανδρος και η πρεσβυτέρα Ξανθή έχουν τρία παιδιά, τον Μιχάλη, την Αναστασία και την Ολγα, καθώς και 9 εγγόνια, τον Αλέξανδρο, τον Κωνσταντίνο, την Ξανθή, τον Λουκά, την Κωνσταντίνα, τον Δημήτριο, τον Στίβεν, τον Λεό και τον Μιχάλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο και βραβευθέντες με αυτό στο archons.org.