Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει διεθνές οικολογικό συμπόσιο τον Ιούνιο στον Αργοσαρωνικό

 

Μετά από αρκετά χρόνια -με τελευταίο το συνέδριο στη Χάλκη το 2012 και το αντίστοιχο στην Ν. Ορλεάνη το 2009-, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει ένα (ακόμα) διεθνές  οικολογικό συμπόσιο  με τίτλο «ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα και τα νησιά του Σαρωνικού από 5 έως 8 Ιουνίου 2018.

Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις εργασίες του θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ.Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρία του συμποσίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 200 άτομα, ανάμεσά τους ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικολογίας και της θρησκείας. Τις εργασίες του συμποσίου θα παρακολουθήσουν θεολόγοι και κληρικοί, επισήμονες και δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ΜΚΟ, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και φοιτητές, επιχειρηματίες και ακτιβιστές, οικονομολόγοι αλλά και πρόσφυγες. Επί πλέον, στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Ινδουιστές επιστήμονες, ενώ οι σύνεδροι προέρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, της Βρετανίας και άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς και από την Ινδία και την Αφρική.

Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Παναγιώτατος αναγνωρίζεται διεθνώς ως «ο Πράσινος Πατριάρχης», επειδή ανέδειξε τις θρησκευτικές και πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης, ενώ σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας, μεταξύ όλων των κοινωνικών παραγόντων και των επιστημονικών κλάδων, για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Διαδραμάτισε επίσης, ενεργό και σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ του έχουν απονεμηθεί ποικίλα βραβεία για το διεθνές οικολογικό όραμα του και τη σημαντική περιβαλλοντική δράση του.

Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό το συμπόσιο διοργανώνεται για να διερευνήσει τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας, εξετάζοντας συνάμα τις σχέσεις μεταξύ οικολογίας και οικονομίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πιεστικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας. Το συμπόσιο θα εξετάσει επίσης τις συνέπειες της αναγκαστικής μετανάστευσης υπό το πρίσμα της φιλοξενίας, που η Κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας επεκτείνουν και στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και αλλού. Στόχος και σποπός του συμποσίου είναι να επιβεβαιώσουμε μια συνεργατική ανταπόκριση στην οικολογική κρίση, υποστηρίζοντας παράλληλα έναν βιώσιμο πλανήτη ως ιερή κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους και ειδικά για τα παιδιά.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ