..με αφορμή το 9ο Διεθνές οικολογικό συμπόσιο 

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Πατριαρχείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών που ξεκίνησε η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας από την εποχή του αοίδιμου προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αναλαμβάνουν νέα πρωτοβουλία να φέρουν στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας το οικολογικό ζήτημα.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΙΚΕς ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙς

Προ της έναρξης του τριήμερου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα κηρύξει την έναρξη και θα παραστεί στις εργασίες του, από 5 έως 8 Ιουνίου στην Αθήνα, στις Σπέτσες και στην Ύδρα, υπό τον τίτλο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα (έθνος Κυριακής) τονίζει: «Η προσπάθειά μας για την προστασία της φύσης, της ‘’καλής λίαν” Δημιουργίας του Θεού, δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να γίνουμε συμπαθείς στη σημερινή εποχή, όπου τα λόγια περισσεύουν αλλά πολλές φορές λείπουν οι πράξεις. Για εμάς, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο σεβασμός της Δημιουργίας αποτελεί στάση ζωής. Και σε προσωπικό επίπεδο προσπαθούμε να είμαστε ‘’πράσινος άνθρωπος”, να σεβόμαστε τον κόσμο που μας παρέδωσε ο Θεός, τον οποίο όλοι καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε ακέραιο στις επερχόμενες γενεές. Ως Πατριάρχης, ως ποιμένας, προσπαθούμε να υπενθυμίζουμε σε κάθε πιστό αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως ότι η προστασία του κοινού μας οίκου διασφαλίζει το μέλλον όλων».

Ο «πράσινος Πατριάρχης», όπως έχει χαρακτηρισθεί διεθνώς, πολλές φορές έχει επισημάνει ότι η κρίση δεν έχει μόνο μία διάσταση, την οικονομική, αλλά, εκ νέου, διασαφηνίζει ότι «Αυτή είναι απόρροια μιας βαθύτερης πνευματικής και ηθικής κρίσης, η οποία ασφαλώς δεν είναι ανεξήγητη και αναίτια. Είναι το αποτέλεσμα της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από τον Θεό, από παραδοσιακές αρχές και δοκιμασμένες αξίες του. Συνδέεται με την υποδούλωσή του στον καταναλωτισμό, την εξάρτησή του από την τεχνολογία και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της πρόσωπον προς πρόσωπον επικοινωνίας, με το αίσθημα, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι μπορεί να εξουσιάζει την Κτίση».

Επ’ αυτού, υπογραμμίζει ότι «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραπέμπει συνεχώς στις κοινωνικές επιπτώσεις της οικολογικής κρίσης και επισημαίνει ότι «Τελικά, η μέριμνα για τη φύση και η αλληλεγγύη με τον άνθρωπο είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Παράλληλα, δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στο Μεταναστευτικό, για το οποίο τονίζει ότι η μετανάστευσηκαι η εντεινόμενη έξοδος προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας, δοκιμάζει τις θεμελιώδεις αξίες, ιδιαιτέρως του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τέλος, αναφορικά με τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης όλων και εξ αφορμής του ότι ο Πάπας Φραγκίσκος και η Εκκλησία της Ρώμης ακολούθησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις πρωτοβουλίες του για την προστασία της Δημιουργίας του Θεού, εμφατικά σημειώνει ότι «οι θρησκείες καλούνται να προστατεύσουν τον κοινό μας οίκο, τον κόσμο μας, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί χωρίς μια διαφορετική προσέγγιση στην αξιοποίηση και διανομή των φυσικών πόρων και των αγαθών. Και σε αυτό το σημείο, βρισκόμαστε και πάλι ενώπιον της αξίας της αλληλεγγύης. Γιατί μπορεί η τεχνολογική πρόοδος και άλλα επιτεύγματα του σύγχρονου ανθρώπου να είναι αξιοθαύμαστα, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ο πολιτισμός της αλληλεγγύης και η διακονία στον συνάνθρωπο».

Στο τριήμερο Συμπόσιο συμμετείχαν  περίπου 200 εκπρόσωποι μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι  Εκκλησιών(της Ρωμαιοκαθολικής ) και θρησκειών (Ιουδαϊσμού , Ισλάμ) και κορυφαίοι στην ειδικότητά τους επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, ακτιβιστές και πρόσωπα που ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της οικολογίας, των διαστάσεων και των προεκτάσεών της, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν θα απασχολήσουν μόνο οι παγκόσμιες διαστάσεις του οικολογικού ζητήματος, αλλά και οι τοπικές.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα . Οι συναντήσεις με Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

  •  Στην συνάντηση του με την  Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι αυτές οι αρχές και οι αξίες, ιδίως εκείνες που αφορούν τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, έχουν τεράστια αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τη στήριξη στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχει αναλάβει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις για την ανθρωπότητα, σε μία εποχή που- δυστυχώς- κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μείζον για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη δεν είναι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο είναι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη δεν μπορεί παρά να γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον που το ίδιο είναι βιώσιμο.
  • Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι υπολογίζουμε στη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε, από την πλευρά του Πατριαρχείου δίνεται έμφαση στον πολιτισμό της αλληλεγγύης, αλλά και στις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
  • Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε αρκετά θέματα της επικαιρότητας τόσο για την εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων όπου υπάρχει και το ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας, όσο και τα ελληνοτουρκικά με την κράτηση επί τρεις μήνες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και των εκλογών στην Τουρκία σε μερικές εβδομάδες.
  • Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για τις προσπάθειες του, για θετική επίλυση των διαφορών με την εκκλησία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβάλλον σταθερότη6τας και συνεργασίας στην περιοχή, και ότι η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πανορθόδοξο επίπεδο, συμβάλει σε αυτό.
  • Επίσης, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ.κ. Βαρθολομαίο για την πρωτοβουλία που αφορά την ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
  • Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χαρακτήρισε τα λόγια του πρωθυπουργού «ενισχυτικά γι΄ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα θέματα του περιβάλλοντος, της προστασίας του», ενώ όσον αφορά τα θέματα της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».  

«Εξοχότατε, είναι τα λόγια σας ενισχυτικά γι΄ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα θέματα του περιβάλλοντος, της προστασίας του.

Ως γνωστόν, το Πατριαρχείο ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από της εποχής του Μακαριστού προκατόχου μου Πατριάρχου Δημητρίου. Όλα τα χρόνια που είμαι επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη χάρη του Θεού, προσπαθήσαμε και προωθήσαμε αυτά τα θέματα, τα καταστήσαμε περισσότερο γνωστά. Υπογραμμίσαμε και προβάλαμε τις πνευματικές και θεολογικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κάναμε πολλά διεθνή και διεπιστημονικά και διαθρησκιακά Συμπόσια. Αυτό που αρχίζει αύριο στο Μουσείο της Ακροπόλεως, είναι το 9ο, κατά σειρά, μεγάλο Συμπόσιο.

Ελπίζω το βεβαρημένο πρόγραμμά σας να σας επιτρέψει να είστε στην έναρξη, τουλάχιστον. Θα χαρούμε πολύ, εάν αυτό επιτευχθεί».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων. «Είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Και αποκορύφωμα των προσπαθειών μας αυτών, ήταν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που πραγματοποιήσαμε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, με την ενίσχυση και τη συμπαράσταση και της κυβερνήσεώς σας, για την οποία συμπαράσταση και συμβολή, με την ευκαιρία που μας δίδεται, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

  • Το θέμα του ναού στο Κτήμα Προμπονά, η Σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ, το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία και άλλα που απασχολούν την εκκλησιαστική επικαιρότητα συζητήθηκαν από τους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επιπρόσθετα, συνομίλησαν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

 

  • Ετσι, έκλεισε ο κύκλος των επαφών που είχε σήμερα ο Παναγιώτατος αρχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
  • Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 9ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ  5 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου, «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 5 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
  • Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, σημείωσε  τα εξής:
  • «Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος».
  • Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε:
  • «Υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση. Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, “Προς μία πιο πράσινη Αττική”. Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό.»
  • Επίσης ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι, «όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του».
  • «Στόχος μας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι να προτείνουμε μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για ένα βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας».
  • Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκαν μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Πάπα Ρώμης, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.
  • Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του Γεν.Γραμματέα του κόμματος, ο Αναπλ.Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ως εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλάγης,  και πλήθος επισήμων.  Η βραδιά έκλεισε με δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  • ΑΦΙΞΗ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 

Θερμή υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.Εφραίμ, τον Ιερό κλήρο και τον λαό της νήσου

 

Τα μέλη της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας με αρχηγό της αποστολής τον Ελληνοαμερικανό Πέτρο Βλήτα και τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, γενικό συντονιστή του συμποσίου ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου από τον Πειραία. Την Πατριαρχική αντιπροσωπεία συναποτελούσαν οι Μητροπολίτες Συλιβρίας και Βελγίου ο επίσημος κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο φωτογράφος του Πατριάρχη και δημοσιογράφος κ.  Νικόλαος Μαγγίνας

Η σημερινή 2η  συνεδρία πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, όπου έφτασαν το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι περίπου 200 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η επιστημονική τεκμηρίωσή της και οι επιπτώσεις της, οι οποίες ήδη εκδηλώνονται και πλήττουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα πολλές περιοχές του πλανήτη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κυρία PatriciaEspinosa, Γενική Γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αμέσως μετά, στα προπύλαια της παλαιάς Μονής Αγίου Νικολάου, σημερινού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της νήσου, έγινε η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και  Αιγίνης Εφραίμ, περιστοιχούμενο από τον Ιερό Κλήρο και τις τοπικές Αρχές, παρουσία πλήθους πιστών. Ακολούθως το απόγευμα  τελέστηκε Δοξολογία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου(ναός στον οποίο υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης τον Απρίλιο του 1821) χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, στο τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης της πολυνησιακής αυτής Μητροπόλεως του Αργοσαρωνικού, κ. Εφραίμα καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο:

«Σας σεβόμεθα, αγαπούμε, εμπιστευόμεθα, αναγνωρίζουμε τους αγώνας και τας προσπαθείας Σας διά την ενότητα της υπ’ ουρανόν ορθοδόξου εκκλησίας, πάντοτε μέσα στα κανονικά όρια της Συνοδικότητος, του θεμελίου αυτού λίθου του εκκλησιαστικού πολιτεύματος. Όμως η τύχη των θεσμών είναι συνδεδεμένη και με την προσωπικότητα των Πατριαρχών. Επί των ημερών Σας το Οικουμενικό Πατριαρχείο εισήλθε δυναμικά στην διεθνή σκηνή, εκτινάχθηκε στο διεθνές στερέωμα. Αποδείξατε πως ο θεσμός δεν έχει ανάγκη πολιτικής εξουσίας, προκειμένου να χαίρει διεθνούς κύρους και οικουμενικής εμβέλειας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά της αγιοτόκου νήσου των Σπετσών και του πιστού λαού της, τόνισε: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό που επιλέξατε αυτόν τον τόπο και αυτή τη θάλασσα για το συμπόσιο Σας με σκοπόν την εξέτασιν και συζήτησιν των πιεστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής του Σαρωνικού, καθώς και την έρευναν των σχέσεων οικολογίας και οικονομίας. Ψάχνουμε λοιπόν και σήμερα να παντρέψουμε τη “παρθένα κατάσταση” όλης της πλάσης με τις σημερινές μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλωσόρισε, επίσης,  ο δήμαρχος της νήσου Παναγιώτης Λυράκης, οποίος με μια πραγματικά σεμνή λιτή αλλά εμπνευσμένη ομιλία με ιστορικές αναφορές αλλά και με έμφαση στην ιστορικότητα της επίσκεψης στο Νησί καλοσώρισε τον Πατριάρχη και ως επίτιμο Δημότη Σπετσών  και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρίδων Φαρδέλος ανέγνωσε ψήφισμα ανακήρυξης του Παναγιωτάτου σε επίτιμο δημότη του ιστορικού δήμου Σπετσών.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη νησιωτική Μητρόπολη του Αργοσαρωνικού, κομίζοντας την αγάπη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς τον Ποιμενάρχη κ.Εφραίμ, τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό.

«Ο λόγος που μας έφερε πλησίον σας, αγαπητοί, δεν είναι ασφαλώς η αναζήτησις αναπαύσεως, τούτο αποτελεί μεγάλην πολυτέλειαν διά το πολυεύθυνον Πατριαρχικόν αξίωμα! Ήλθομεν με την ευκαιρίαν του Θ’ Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου «Προς μία πιο πράσινη Αττική – Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», το οποίον διοργανώσαμε εις τα πλαίσια του υψηλού αισθήματος ευθύνης μας διά το οικολογικόν πρόβλημα της εποχής μας. Και εάν το ενδιαφέρον μας έφθανε μέχρις Αμαζονίου και Γροιλανδίας και Μισσισιπή, εύλογον είναι ότι δεν θα έμενε έξω της στοργικής σκέψεώς μας η κατά πάντα πλησιεστέρα και οικειοτέρα Ελληνίς γη, και μάλιστα το κέντρον αυτής, η περιοχή της Αττικής και των πέριξ αυτής. Η ευαισθησία του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Εφραίμ, καθώς και των αξίων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοικήσεως, του Εντιμοτάτου Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγιώτου Λυράκη και του ομολόγου του της Υδρας, μας δίδουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσωμεν τμήμα των εργασιών του Συνεδρίου εις τας δύο συγκεκριμένας νήσους, πράγμα διά το οποίον και  εκφράζομεν προς όλας τας συνεργασθείσας πλευράς ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευχαριστίαν».

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη τιμή που του επεφύλαξαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

 

«Αλλά, μαζί με την χαράν, την καρδίαν μας πλημμυρίζει και συγκίνησις ουκ ολίγη, διά την φιλοπάτορα πρωτοβουλίαν και απόφασιν του κ. Δημάρχου, του κ. Προέδρου και των εντίμων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακηρύξουν τον Πατριάρχην του Γένους Επίτιμον Δημότην Σπετσών. Και ναί μεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης «ουκ έχει ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητεί» κατά τον Απόστολον Παύλον, ουχ ήττον αισθανόμεθα πλέον στενώτερον τον σύνδεσμον μετά της ευλογημένης νήσου σας, και ιερωτέρους τους δεσμούς με τον πιστόν και φιλόχριστον λαόν της. Ως δημότης Σπετσών πλέον, κατά την απόφασιν της αγάπης σας, θα μας επιτρέψετε, κ. Δήμαρχε και λοιποί Δημοτικοί άρχοντες, να σας παρακαλέσωμεν «περισσεύειν μάλλον» εις παν έργον ανυψωτικόν, τόσον εις τον πνευματικόν, όσον και εις τον αναπτυξιακόν και εις τον περιβαλλοντικόν τομέα. Σας συνοδεύουν ολοκάρδιοι αι ευχαί, αι προσευχαί και η ηθική στήριξις του συνδημότου σας Πατριάρχου. Η πρόοδος των Σπετσών θα είναι πάντοτε αιτία χαράς ημών και εγκαυχήσεως, αλλά και αφορμή θερμής δοξολογίας του Ονόματος του Θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται σε αίθουσα του παλαιού Μοναστηριακού συγκροτήματος, που περιβάλλει το σημερινό Ι.Μητροπολιτικό Ναό, και το οποίο εγκαινίασε αμέσως μετά.

«Την χαράν μας επαυξάνει το ευχάριστον γεγονός των επισήμων εγκαινίων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών, το οποίον θα είναι κόσμημα της νήσου και καύχημα της τοπικής Εκκλησίας. Η ίδρυσίς του μαρτυρεί τον σεβασμόν όλων σας προς τα ιερώτερα στοιχεία της εκκλησιαστικής παραδόσεως και ζωής της νήσου, εφ᾿ ω και εκφράζομεν εγκάρδια συγχαρητήρια, τόσον προς τον Ιερώτατον αδελφόν Μητροπολίτην κ. Εφραίμ και τους αξίους συνεργάτας του, όσον και προς πάντας όσοι συνετέλεσαν εις την ολοκλήρωσιν τοιούτου αξιεπαίνου έργου».

Αμέσως μετά, στον περίβολο μπροστά από τη Μονή του Αγίου Νικολάου, μαθητές και μαθήτριες της νήσου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια προς τιμήν του Παναγιωτάτου, ο οποίος τους ευλόγησε και τους συμβούλευσε να αγαπούν και να προστατεύουν πάντοτε το φυσικό περιβάλλον και να αγωνίζονται για την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης αποκάλυψε πλάκα τιμητική για την δενδροφύτευση ελιάς κάτι που σηνυθίζει ο κ. Βαρθολομαίος όπου και πηγαίνει ειδικά όταν οι εκδηλώσεις αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Καθ οδόν προς το δείπνο της βραδιάς τον Πατριάρχη περίμενε μια ακόμα έκπληξη. Μαθητές του Δημοτικού του Λυκείου Ελληνίδων του τμήματος Σπετσών έστησαν τον χωρό με παραδοσιακούς και νησίωτικους χωρούς. Ο Πατριάρχης μοίρασε και σε αυτά τα παιδιά όπως και σε κάθε παιδί που συναντά ενώπιον του «ευλογία»  μικρό σταυρό στο ειδικό κόκκινο κουτάκι με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Α.Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην συνέχεια πεζή από τον Μητροπολιτικό Ιερό ναό κατευθύνθηκε προς την προβλήτα του Λιμανιού Αθανάσιος Τσαλδάρης και εκεί παρατέθηκε δείπνο προς τιμή των συνέδρων, του Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ του Δημάρχου Παναγιώτη Λυράκη και  παραγόντων του νησιού.   

  • ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η  σχέση Οικονομίας και σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων με τον αγώνα προστασίας της Δημιουργίας του Θεού

 στο επίκεντρο των εργασιών του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Συνεχίστηκαν οι εργασίες του στις Σπέτσες και την Ύδρα

 

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την πρωινή συνεδρία της Πέμπτης, 7ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, συζητήθηκε η σχέση οικονομίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εισηγητές, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και οι συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, εξέτασαν τις δυνατότητες ώστε η οικονομία να είναι κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Μεταξύ άλλων, τονίσθηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των αιτιών και των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής καθώς και η υιοθέτηση πιο δίκαιων μορφών κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Υπογραμμίσθηκε δε, η ανάγκη απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, κορυφαίος θεολόγος και ακαδημαϊκός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της Θεολογίας και της οικολογίας, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού.  Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος δεν αρκεί μόνο να περιορίσει την εγωιστική κατανάλωση των φυσικών πόρων αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος του προσφέρεται ως ένα δώρο που οφείλει να προστατεύσει και να φροντίσει.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρωινής συνεδρίας του Συμποσίου ο Παναγιώτατος, σε μια συμβολική ενέργεια, απελευθέρωσε δύο Βραχοκιρκίνεζα (μικρά γεράκια), τα οποία είχαν χτυπηθεί από αυτοκίνητα, και τα περιέθαλψε ο σύλλογος Anima.

Ακολούθως, σε δήλωση του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις πατρικές ευχές του στους μαθητές και τις μαθήτριες που από σήμερα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Νιώθω την αγωνία των παιδιών και είμαι κοντά τους με την σκέψη, την αγάπη και την προσευχή μου. Την προσευχή μου να επιτύχουν πλήρως στον τομέα και τον κλάδο που θέλει ο  καθένας και η καθεμία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος, ο οποίος, με την ευκαιρία, ευχήθηκε και ευλόγησε και τον ευσεβή Ελληνικό λαό. «Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω την ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τη στοργή και αγάπη μου σε όλον τον ευσεβή και προσφιλέστατο ελληνικό λαό».

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβει στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων της Νήσου Σπετσών. Εκεί τον υποδέχθηκαν η ηγουμένη Συγκλητική και 30μελής συνοδεία της ιεράς αδελφότητας. Ο Πατριάρχης ευχήθηκε στην  ηγουμένη αλλά και στις αδελφές «ειρηνική και αδελφική εγκαταβίωση εν ειρήνη με τον Χριστό και Αγάπη». Οι μοναχές έψαλαν την φήμη του Πατριάρχη καθώς εκείνος επισκέπτονταν το καθολικό της Ιεράς μονής. Προσεφέρθηκε στον Πατριάρχη όπως και στην συνοδεία του ένα μικρό κέρασμα και νερό. Πρόκειται για ιστορική επίσκεψη όπως μας είπαν αδελφές της ιεράς μονής όταν ρωτήθηκαν ενώ τόνισαν ότι αποτελεί ιδιαίρερη και εξχωριστή ευλογία όχι μόνο για την Ιερά μονή αλλά και για ολόκληρο το Νησί η επίσκεψη της Α.Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Στην συνέχεια  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ιδιωτικό σκάφος  μετέβη στο γειτονικό Πόρτο-Χέλι, όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στον αδιαθετούντα Βασιλέα Κωνσταντίνο, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και τον Μ.Αρχιδιάκονο Θεόδωρο. Παράλληλα οι σύνεδροι μετέβησαν στην Ύδρα με το πλοίο «Μανταλένα»

Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι σύνεδροι του Συμποσίου μετέβησαν στην Ύδρα, όπου πραγματοποιήθηκε η απογευματινή συνεδρία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι και το προσφυγικό ζήτημα και οι επιπτώσεις τους στον αγώνα διαφύλαξης της Δημιουργίας του Θεού.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο δήμαρχος  Ύδρας και  ο Ιερός Κλήρος ακολούθως ξεναγήθηκε στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ι.Μητροπόλεως

The YouTube ID of V3DUIJOK8y8&t is invalid.