Επιτακτική η ανάγκη αποκατάστασης μιας σκευωρίας

Η αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου και η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης!

Γράφει ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ο Ορθόδοξος Ελληνισμός αλλά και γενικότερα όλος ο Χριστιανικός  κόσμος πληροφορήθηκε το αίσιο τέλος των εργασιών αποκατάστασης  του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην αγία Πόλη Ιερουσαλήμ που έγινε από Έλληνες επιστήμονες,ερευνητές και τεχνικούς του ΕΜΠ υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Μοροπούλου .

Το ανακαινισμένο ιερό Κουβούκλιο είναι πλέον γεγονός και απομένει η επίσημη παράδοση του στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις δυο Χριστιανικές ομολογίες,Αρμένιους και Φραγκισκανούς, που διατηρούν «δικαιώματα» σε αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» στις 20 Μαρτίου 2017, η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου,του Έλληνα Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα ενώ,» Προσκεκλημένοι στο «πανορθόδοξο, παγχριστιανικό και παγκόσμιο γεγονός» της παράδοσης του Κουβουκλίου είναι κυρίως δωρητές.

Το Πατριαρχείο θεωρεί ότι η τελετή θα στείλει μήνυμα συνεργασίας, ειρήνης και συνδιαλλαγής, σε μια περιοχή με πολλές εντάσεις».

Με όλο τον σεβασμό στο ιστορικό αυτό γεγονός θα καταθέσουμε τους λογισμούς που γεννάει η φαινομενικά ωραία προσδοκία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να στείλει μέσω του ιστορικού τούτου γεγονότος «μήνυμα συνεργασίας,ειρήνης και συνδιαλλαγής,σε μια περιοχή με πολλές εντάσεις» όπως είναι η πολύπαθη αγία Γη  και χωρίς πολλά λόγια θα πούμε πως για να φτάσει το μήνυμα στους αποδέκτες θα πρέπει ο «αποστολέας» να μην περιορισθεί μόνο στα ωραία λόγια αλλά να έχει να έχει να παρουσιάσει ανάλογες πράξεις  αγάπης,ειρήνης, καταλλαγής και συνδιαλλαγής.

Για να το πετύχει αυτό το σεβαστό και παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πρέπει να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία σε βάρος ενός Αθώου που είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του και έχει προσφέρει τη ζωή του με διακονία πενήντα και πλέον χρόνων στα ιερά σεβάσματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού,ενός σεβάσμιου Γέροντος Πατριάρχου που αγόγγυστα σηκώνει τον Σταυρό της αδικίας και της καταφρόνησης που έβαλαν στους γερασμένους ώμους του οι «αδελφοί» του Αγιοταφίτες,ευτυχώς όχι όλοι αλλά λίγοι αυτοί που ξέχασαν την ιερή τους αποστολή και προκειμένου να ικανοποιήσουν τις μωρές φιλοδοξίες τους έστησαν σε βάρος του πλεκτάνη ανήθικη και ξένη με τα χρηστά ανθρώπινα ήθη για να τον ανατρέψουν από τον Πατριαρχικό Θρόνο.

Όλοι σήμερα γνωρίζουν πως ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι Αθώος αφού καμία από τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν δεν αποδείχτηκε και κανένα δικαστήριο δεν τον καταδίκασε.

Δεν είναι του παρόντος να ανατρέξουμε στο παρελθόν ούτε να «ξύσουμε πληγές» απλά και ταπεινά λέμε πως στις τελετές των Θυρανοιξίων του Παναγίου Τάφου για να χαρεί και ο Χριστός αλλά και για να γίνει πιστευτό το μήνυμα της ειρήνης και της καταλλαγής θα πρέπει δίπλα στους Πατριάρχες κ.κ. Βαρθολομαίο και Θεόφιλο να σταθεί και ο Πατριάρχης Ειρηναίος αποκαταστημένος πλήρως στην Αρχιερωσύνη που του στέρησαν αντικανονικά,παράνομα και υπέρ πάσα έννοια δικαίου οι αντίπαλοί του συνεπικουρούμενοι από τα καλοπληρωμένα φερέφωνα της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης .

Το άδικο ουκ ευλογείται και όσα ωραία λόγια και αν λέει ο αδικήσας μάταια και κούφια ακούγονται.

Τα χρόνια πέρασαν ο Πατριάρχης Ειρηναίος δοκιμάζεται και από ασθένειες σοβαρές ,προς τιμή του ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος,που θα πρέπει για την ιστορία να πούμε πως δεν ήταν ένας από αυτούς που έπλεξαν την βρώμικη πλεκτάνη σε βάρος του Πατριάρχη Ειρηναίου, φροντίζει,έστω και καθυστερημένα ,να έχει όλες τις ιατρικές περιποιήσεις και φροντίδες,τώρα η πόρτα του κελιού του κ.Ειρηναίου που ήταν κλειδωμένη περισσότερο από 10 χρόνια άνοιξε και ο ίδιος μπορεί να βγαίνει αλλά και να δέχεται επισκέψεις κάτι που ήταν αυστηρά απαγορευμένο κατά το παρελθόν.

Εκείνο που απομένει είναι η αποκατάσταση στην Αρχιερωσύνη με τον τίτλο του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων για να χαρούν ο Χριστός και οι Άγιοι Άγγελοι που φρουρούν τον Πανάγιο Τάφο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και το καταθέτουμε υπεύθυνα  πως την επιθυμία της αποκαταστάσεως του Μακαριωτάτου έχουν πλείστοι Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών και κατά καιρούς την έχουν εκφράσει στον Πατριάρχη κ.Θεόφιλο ,την ίδια επιθυμία έχουν και επιφανείς Αγιοταφίτες Αρχιερείς και Πατέρες ,το αυτό φρονούν Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί και Χριστιανοί από όλο τον κόσμο,δεν μένει παρά μόνο μια γενναία απόφαση του Πατριάρχη κ.Θεόφιλου να ακυρώσει την απόφαση του ψευτοδικαστηρίου που στήθηκε στα Ιεροσόλυμα με «δικαστές» τους ίδιους τους..αντίδικους και με μια διάτρητη άκρως αντικανονική πράξη «καθαίρεσε» τον Πατριάρχη από την Αρχιερωσύνη.

Στη μακραίωνη πορεία της Εκκλησίας δεν έλειψαν τέτοιες θλιβερές καταστάσεις όλες όμως αργά η γρήγορα πέρασαν στην ιστορία με πράξεις αποκαταστάσεως των αδικημένων όπως ορίζει το ιερό Ευαγγέλιο και οι Ιεροί Κανόνες.

Πέρυσι στη γιορτή του κ.Θεόφιλου χαρήκαμε όλοι όταν είδαμε τους δυο Πατριάρχες να αγκαλιάζονται και ανταλλάσσουν ασπασμό καταλλαγής μάλιστα ο Πατριάρχης Ειρηναίος φορούσε και σωστά το αρχιερατικό του εγκόλπιο κάτι που αποδέχθηκε ο κ.Θεόφιλος και φωτογραφήθηκε μαζί του γεγονός που μας επιτρέπει να σκεφθούμε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί την διαιώνιση αυτής της αντικανονικής  υποθέσεως ,εξάλλου ο κ.Ειρηναίος τον έχει χειροτονήσει Επίσκοπο,ίσως όμως και ο ίδιος να είναι θύμα κακών συμβούλων που σχεδόν πάντα περιβάλουν τους κατέχοντας εξουσία.

Όπως και να έχει όμως εκείνο που προέχει είναι η πάταξη του κακού και η επικράτηση της αγάπης, της δικαιοσύνης της ειρήνης και της καταλλαγής μόνο έτσι θα χαρεί ο Θεός ,μόνο έτσι θα πιάσουν τόπο τα μηνύματα της ενότητας, μόνο έτσι θα μας πιστέψει ο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος  από λόγια σύγχρονος άνθρωπος.

Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης

ierosolim1

ierosolim2

ierosolim6

ierosolim7

ierosolim4

ierosolim5

ierosolim8

ierosolim9

ierosolim10

ierosolim11

ierosolim12

ierosolim14

ierosolim15

Πηγή