Διαβάστε Εκκλησιαστικές ειδήσεις της εβδομάδος που πέρασε

Μια δημόσια εξομολόγηση…

11 Ιαν '13, 02:32

Η «αγωνιώδης έκκληση πιστών μελών της Εκκλησίας σχετικά με την υπόθεση της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα amen.gr, μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και την διάβασα με έκδηλο ενδιαφέρον. Στην έκκληση αυτή γίνεται αναφορά στα «αμέσως ή εμμέσως, θεσμι­κώς ή εξωθεσμικώς, εμπλεκόμενα μέρη (Αγία και Ιερά Σύνοδο, Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Αδελφότητα της Μονής, Σύλλογο Φίλων της Μονής)», τα οποία παρακαλούνται να «αναζητήσουν λύσεις που θα προκύψουν από προσωπικές συνα­ντήσεις οι ού οίες θα επιλαμβάνονται των προβλημάτων αναλυτικά και δια ζώσης».

Περισσότερα »

Με γόνδολα τα Θεοφάνεια στη Βενετία των Ελλήνων! (VIDEO)

7 Ιαν '13, 16:28

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου, μέλους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τελέσθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στο Μητροπολιτικό και ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Πρόξενος της Ελλάδος κυρία Ειρήνη Ρήγα, ενώ παρέστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη της Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, μαζί με πολλούς Έλληνες της περιοχής ΍ αι Ορθοδόξους προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ιταλίας και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαρκών Γεώργιος Σολωμός.

Περισσότερα »

Η πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιερισσού στο Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)

10 Ιαν '13, 17:17

Προσκυνηματική επίσκεψή στο Αγιώνυμο Όρος Άθω πραγματοποιεί για πρώτη φορά μετά την εκλογή και την ενθρόνιση του, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος έφτασε το μεσημέρι στις Καρυές, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Ριγανά, όπου έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και τους πατέρες της Ιεράς Επιστασίας.

Περισσότερα »

Ένα χταπόδι έπιασε…τον σταυρό των Θεοφανείων στη Μύκονο!

8 Ιαν '13, 16:46

Ένα διαφορετικό περιστατικό σημάδεψε τα φετινά Θεοφάνεια στην Άνω Μερά της Μυκόνου. Όταν ο Ιερέας έριξε τον σταυρό στη θάλασσα για τον Αγιασμό των Υδάτων, στην προκυμαία του χωριού, κάτι τον κράτησε στον βυθό. Παρά τις προσπάθειες του Ιερέα να τον ανασύρει με την κορδέλα που τον είχε δεμένο ο σταυρός δεν ανέβαινε στην επιφάνεια.

Περισσότερα »

Οι αρμοδιότητες των Μητροπολιτών

9 Ιαν '13, 19:42

Tο Κ.Ε.Π. Εφημερίων & Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων www.efimerios.gr με αφορμή σχετικά ερώτημα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, δημοσιεύει κατόπιν σχετικής ευλογίας του συγγραφέα π. Βασιλείου Τρομπούκη μελέτη σχετικά με τις Αρμοδιότητες των Μητροπολιτών.

Περισσότερα »

Αγωνιώδης έκκληση πιστών μελών της Εκκλησίας σχετικά με την υπόθεση της Ι.M.Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου

9 Ιαν '13, 14:13

Εδώ και πολλά χρόνια διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας μια δικαστική διαμάχη χωρίς προηγούμενο στην ελληνική εκκλησιαστική ιστορία. Μια μητρόπολη και μια μονή έχουν αναπτύξει έναν ατέρμονα αγώνα εναντίον αλλήλων, με δεκάδες αποφάσεις κοσμικών και εκκλησιαστικών δικαστηρίων, οι οποίες δεν φαίνεται τελικά να δίνουν λύση. Και τα δύο μέρη πιστεύουν βαθιά πως υπηρετούν το εκκλησιαστικώς ορθό και συμφέρον.

Περισσότερα »

Χριστούγεννα στο Πρωτάτο

7 Ιαν '13, 09:00

Λαμπρός και χαρμόσυνος είναι ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος. Στο Πρωτάτο, στις Καρυές, τελέστηκε χοροστασία του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Πολιτικού Διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου και άλλων επισήμων.

Περισσότερα »

 

Το ολόλευκο Φανάρι…

9 Ιαν '13, 19:22

Στα λευκά ντύθηκε και η Ιερή Καθέδρα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ύστερα από τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών ακόμα και μέσα στην Πόλη.

Περισσότερα »

“Διαθήκη ιερατείας αιωνία”

11 Ιαν '13, 01:33

Αυτήν τη διαθήκη παρέλαβε ως Παρακαταθήκη, και αυτήν παραδίδει, πλέον, στα χέρια του Πρώτου και Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο της ατελεύτητης δοξολογίας του Θεού, ο μακαριστός πατήρ Θεόφιλος. Και τι άλλο θα ποθούσε μια ψυχή, ένας νους, μια φλεγόμενη από πόθους ιερούς καρδιά, παρά αυτό για το οποίο ετοιμαζόταν μια ολόκληρη ζωή, την ένωσή της με τον εράσμιο Νυμφίο και την αένναη λειτουργική συνέχεια μετά δικαίων και εορταζόντων, εν τω φωτί της παραδείσιας τερπνότητος, ένθα ο ήχος της λατύ είας Αυτού ακατάπαυστος!

Περισσότερα »

Η αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Τιφλίδα

10 Ιαν '13, 18:48

Για την Τιφλίδα της Γεωργίας αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την 35η επέτειο από την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αρχιεπισκόπου Μιτσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικού Πατριάρχου πάσης Γεωργίας Ηλία Β’.

Περισσότερα »

Τελευταίες Ειδήσεις

Νέος Πρεσβύτερος στην Ι.Μ.Φθιώτιδος

13 Ιαν '13, 18:58

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ωμίλησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολ. Ιεροδιακόνου π. Αγαθονίκου Βενετσάνου.

Περισσότερα »

 

Κοπή Βασιλόπιτας στην Ενοριακή Νεανική Ομάδα Ποταμού

13 Ιαν '13, 18:22

Tην Κυριακή 13 Ιανουαρίου ε.ε.και μετά την Θεία Λειτουργία, τα μέλη της Ενοριακής Νεανικής Ομάδας Ποταμού έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, στην μεγάλη αίθουσα του Ιερού Ναού Υπερ. Θεοτόκου Ελεούσης. Από ενωρίς στο χώρο ακούγονταν χαρούμενα χριστιανικά τραγούδια και τα παιδιά υποδέχθηκε η κατηχήτρια πρεσβυτέρα Χριστιάννα Γκισδάκη. Αμέσως αυτά αρχισαν τα παιχνίδια, έως οτου ο πνευματικός της ομάδας, π. Γεώργιος, τα κάλεσε κοντά του και τους μίλησε σχετικά με τα έθιμα της πατρίδας μας, από που προέρχεται η όλ η διαδικασία κοπής πίτας κατά την ημέρα της πρωτοχρονιάς και πως αυτή συνδέεται με την εορτή του Μ. Βασιλείου.

Περισσότερα »

Ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου στη Ν.Φιλαδέλφεια

13 Ιαν '13, 18:12

Με λαμπρότητα,κατάνυξη και μεγάλη συμμέτοχη πιστών, ιδιαίτερα νέων, γιορτάστηκε σήμερα η μνήμη της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου ,στον Ιερό Ναό των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου και Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας,όπου φυλάσσεται απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του Μ.Βασιλείου. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησαν η αρτοκλασία ,η ευλογία των παίδων της Ενορίας και η διανομή ως δώρο εις αυτά ενός επιστήθιου Τιμίου Σταυρού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Αρχιμ. Τιμόθεος Η΍ ιάκης , ο οποίος τόνισε: «Αν θέλετε να σώσετε τη Νεολαία, σώστε πρώτα την Οικογένεια».Παρέστησαν ο τ. Αντιδήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας κ.Χαράλαμπος Μπόβος,ο επικεφαλής της Δημοτικής Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ.Χάρης Τομπούλογλου και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Περισσότερα »

Oι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

13 Ιαν '13, 17:56

Την 12η Ιανουαρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, δέχθηκε στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ.Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού, κ.Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον Εξοχ.Υφυπουργό Αναπτύξεως κ.Νότη Μηταράκη, μετά της συνοδείας τους.

Περισσότερα »

Η Ι.Μ.Καλαβρύτων διένειμε τρόφιμα σε 450 οικογένειες

13 Ιαν '13, 13:47

Σας γνωστοποιούμε ότι η διανομή τροφίμων για τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2012 έγινε από 17 έως 31 του μηνός. Προσήλθαν συνολικά 450 οικογένειες.

Περισσότερα »

Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Λαγκαδά (VIDEO)

13 Ιαν '13, 13:26

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, την Κυριακή 13 Ιανουρίαου ε.έ, Κυριακή μετά τα Φώτα και μνήμη των Αγίων Ερμύλου και Στρατονίκου, Ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακείων κ.κ. Ειρηναίου, ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου και Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Αξίζει να σημειώσουμεότι σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης συμπληρώνει 30 έτη από την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του από τον μακαριστό Μ ητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμων τον Β΄( Χρυσοφάκη) και 37 έτη από τότε που του ανετέθησαν καθήκοντα Ιεροκήρυκος στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Παροναξίας Αμβρόσιο.

Περισσότερα »

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

13 Ιαν '13, 13:13

Το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, είχε συνάντηση με την Α.Π.Θ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, με τον οποίο είχαν εκτενή συζήτηση για θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, αλλά και το Αποστολικό Έργο που επιτελείται εκ μέρους του (φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, περίθαλψη), μέσω και των Μητροπόλεων που έχει συστήσει στις περισσότερες αφρικανικές πρωτεύουσες. Κοινή ήταν η διαπίστωση της ανάγκης διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Περισσότερα »

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Ι.Μ.Λεοντοπόλεως

13 Ιαν '13, 13:06

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, παρουσία πλήθους πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως, τελέσθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ε.έ. ο Αγιασμός των Υδάτων στην πόλη της Ισμαηλίας, επί της Διώρυγας του Σουέζ, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Καθηγουμένου της Π. Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καῒρου.

Περισσότερα »

Βαρθολομαίος: «Η 35ετής διακονία σας απέδειξε ότι ο Θεός αγαπά τον λαό και την Εκκλησία της Γεωργίας»

12 Ιαν '13, 21:38

Την Εκκλησία της Γεωργίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, κατόπιν αδελφικής πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’, να τιμήσει αυτοπροσώπως τις διοργανούμενες στην Τιφλίδα εορταστικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά γενέθλιά του και την συμπλήρωση τριάντα πέντε ετών Πρωθιεραρχικής διακονίας στον Θρόνο της Εκκλησίας Ιβηρίας, την κανονικότητα της αυτοκεφαλίας της οποίας επαναθεώύ ησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με βάση τον από 3ης Μαρτίου 1990 Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, και χορήγησε σ’αυτήν Πατριαρχική αξία.

Περισσότερα »

O Aγιασμός των Υδάτων στο Σαμπεζύ της Γενεύης

12 Ιαν '13, 20:21

Με ιδιαιτέρα ιεροπρέπεια και κατάνυξη ετελέσθησαν κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου οι Ιερές Ακολουθίες των Εορτών σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας. Ιδιαιτέρως δε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, κατά την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου εορτής των Χριστουγέννω, ως και κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής του εν Αγίοις πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος τη παρ ουσία πλήθους πιστών. Επί τη ευκαιρία της εισόδου ημών εις τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος Κυρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ευλόγησε την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας της Ενορίας της Γενεύης και μετέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους τις ευλογίες και ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμίου.

Περισσότερα »