Της Δέσποινας Συριοπούλου-Επενδυτής 21 Ιουλίου 2013

Η επιλογή να σταματήσει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός των Ηνωμένων Τζακ Λιου καθ' οδόν προς την Ηνωμένες Πολιτείες αφενός “δένει” με την επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, αφετέρου αποτελεί μια μορφή αναβάθμισης και εμπιστοσύνης της Ουάσινγκτον  προς την Αθήνα. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πώς αυτό πρακτικά θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη για την Ελλάδα. «Μόνο οι καλές προθέσεις, δεν επαρκούν" σημειώνει χαρακτηριστικά στον "Ε" αμερικανός αξιωματούχος, διατυπώνοντας την άποψη ότι "η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί στα μάτια των Αμερικανών, και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, όσο και στο θέμα των κοινών συμφερόντων, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Μια εβδομάδα μετά την πρόσκληση του Λευκού Οίκου στον Αντώνη Σαμαρά για την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγιούστου, το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακοινώνει την σύντομη επίσκεψη του υπουργού Τζακ Λιου στην Αθήνα την Κυριακή (21/7), προκειμένου να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του υπουργό των οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Λιου  θα συζητήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Θα θελήσει να επαναβεβαιώσει την θέληση της ελληνικής κυβέρνησης για επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις βάθους ώστε ανάλογα να μπορεί να το διαχειριστεί στο μέλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανού αξιωματούχου, με την επίσκεψη Λιου ανοίγει παράλληλα η πόρτα για στενότερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, εντός του πλαισίου της "διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας" (σ.σ. κάτι που είχε αναφερθεί στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Σαμαρά) σε διμερές επίπεδο σε θέματα επενδύσεων (ναυτιλία, τουρισμός, μαρίνες, κρουαζιέρες).  

Ως έμπρακτη στήριξη σημειολογικής, συμβολικής αλλά  και ουσιαστικής σημασίας, σύμφωνα με πολύ καλούς γνώστες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Λιου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι "ο αμερικανός υπουργός των οικονομικών επισκέπτεται την Αθήνα, μετά από την συνάντηση των G20 και των τραπεζιτών, όπου θα κάνει αναφορά για την Ελλάδα (κυρίως στους τραπεζίτες)". Σε ένα δεύτερο επίπεδο και με την συνάντηση αυτή σημειώνεται μια σταδιακή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λιου, στην συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά θα ζητήσει  την δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού για την συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, με τις όποιες θυσίες θα χρειαστεί να γίνουν ως αντάλλαγμα της στήριξης των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τέλος, η σταδιακή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σχετίζεται και με την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, κατά την διάρκεια της οποίας η ενέργεια θα είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα. Μείζον ζήτημα και για τους αμερικανούς που επιθυμούν με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "πήραν μπροστά" αφ' ης στιγμής υπεγράφη η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, μετά από αρκετά ταξίδια του υφυπουργού εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Έρικ Ρούμπιν στην Αθήνα, προκειμένου να πείσει την ελληνική πλευρά για την "σημασία" του συγκεκριμένου project. Ο κ. Ρούμπιν ήταν επίσης αυτός που συνετέλεσε για την "ξαφνική" επίσκεψη του κ. Λίου στην Αθήνα. Όπως σημειώνει έλληνας ανώτερος στρατιωτικός, με θητεία ετών στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, "Οι αμερικανοί λειτουργούν ως καουμπόηδες. Αφ' ης στιγμής πάρουν αυτό που θέλουν, γίνονται πιο διαλλακτικοί, δίνοντας σου την ευκαιρία να διαπραγματευτείς και για τα δικά σου… και αν είναι ευχαριστημένος πάντα κάτι δίνει… "  Για να δούμε θα αδράξει την ευκαιρία η Αθήνα να πάρει κάτι και για την  ακρίβεια να ζητήσει κάτι; Ίδωμεν. Κοντός ψαλμός.