Της Δέσποινας Συριοπούλου
 
Πόλεμος με απρόβλεπτες, για το μέλλον κοινωνικές διαστάσεις  και μια αντιδικία που κινδυνεύει να πλήξει όχι μόνον  το υψηλό φρόνημα αλλά θίγει  και τα συναισθήματα των απανταχού Ελλήνων –ειδικά εκείνων της Αμερικής και εν προκειμένω  της κοινότητας μας στην Βοστώνη- που στο άκουσμα του προβλήματος του άτυχου κοριτσιού έσπευσε να ανταποκριθεί με μια οικονομική  εκστρατεία άνευ προηγουμένου στην οποία ανταποκρίθηκαν 10αδες 1000αδες άνθρωποι από  όλη την Αμερική (και άλλες περιοχές που διαβιεί ο Ελληνισμός)   έχει ξεσπάσει μεταξύ  της  Μητέρας της ΜυρτώςΠαπαδομιχελάκη και της Ομοσπονδίας Ν.Αγγλίας.  

 
«Μήλον της έριδος»  εμφανίζεται να είναι το ποσό των άνω των 130.000$ που περισυλλέγη σε σχετικά μικρό διάστημα μετά την πρωτοβουλία που είχε μια ομάδα κοριτσιών σχεδόν συνομήλικων με την  άτυχη Μυρτώ να ξεκινήσει μια  οικονομική εκστρατεία  χρησιμοποιώντας την δύναμη του διαδικτύου και μέσω face book αλλά και μέσω ειδικής ιστοσελίδας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για της ανάγκες της οικονομικής εκστρατείας.   Εν τέλει ως μη όφειλε από τις 2 Ιανουαρίου έχει ξεσπάσει σάλος και αδικαιολόγητος θόρυβος μετά από παραπλανητικούς ισχυρισμούς εναντίον της Ομοσπονδίας Ν.Αγγλίας  οι οποίοι διακινήθηκαν μέσω διαδικτύου με αποτέλεσμα πολλά ελληνικά ΜΜΕ  να την «πατήσουν»  υιοθετώντας αυτούς τους αβάσιμους και προσβλητικούς ισχυρισμούς  προβάλλοντας τους ως  «είδηση». Ο θόρυβος προσέλαβε  σοβαρές  διαστάσεις  τέτοιες που ανάγκασαν τον γνωστό για την προσφορά του ομογενειακό οργανισμό να προσφύγει στις δικαστικές αρχές και να ζητήσει την συνδρομή τους.  
 
Έτσι η Ομοσπονδία Ν. Αγγλίας ανέλαβε  την πρωτοβουλία εκείνη ως  non profit  οργανισμός  να ζητήσει  την άμεση κατεπείγουσα  δικαστική συνδρομή  –  παρέμβαση και εν τέλει  απόφαση    του τοπικού γενικού εισαγγελέα της Βοστώνης, για το θέμα της κυριότητας αλλά και  διαχείρισης  των χρημάτων που  διέθεσε, με κάθε τρόπο  η Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ ( τα μεγαλύτερα ποσά κυρίως από Βοστώνη) για την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών της Μυρτώς(Παπαδομχιχελάκη), της κοπέλας που συγκίνησε τον απανταχού Ελληνισμό μετά την επίθεση και βάναυση κακοποίηση που υπέστη τον Ιούλιο του 2012 από αλλοδαπό,    αποφάσισε να ζητήσει η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας την  Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014  στην ανοιχτή –για κοινό μέλη συλλόγους,  αντιπροσώπους αλλά και ΜΜΕ-  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.   Η συνεδρίαση που συνεκλήθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα λόγω των όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες γρήγορα μετετράπη σε γενική συνέλευση αφού σε αυτή παρέστησαν περισσότερα από 100 άτομα.   Την επίσπευση της τακτικής  συνεδρίασης του ΔΣ είχε ζητήσει μέσω επιστολή της αλλά και μέσω διαρροών προς τρίτους η Μητέρα της Μυρτώς Μαρία Κοτρότσιου  στην τελευταία προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ  της Ομοσπονδίας στις 11 Δεκεμβρίου 2013 προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα που η ίδια έθεσε για την άμεση και απευθείας  διαχείριση των χρημάτων των δωρεών των Ομογενών.
 
Ωστόσο αντ’  αυτής ή έστω του δικηγόρου της,  εστάλη μια 7σελιδη επιστολή της Μητέρας μέσω δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της –η δεύτερη κατά σειρά – επιστολή  με την οποία κάνει γνωστό αυτή την φορά επισήμως και εγγράφως  και  όλα της τα άλλα  αιτήματα  εκτός από εκείνου που αφορά την άμεση πρόσβαση και έλεγχο της διαχείρισης των χρημάτων, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 130.000$  των δωρεών που όπως σαφώς έχει διευκρινίσει επανειλημμένα αλλά και με γραπτές ανακοινώσεις της  η Ομοσπονδία Ν. Αγγλίας προορίζονται αυστηρά και μόνον για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών της Μυρτώς. Δηλαδή α) την πληρωμή της εγχείρισης που έγινε με επιτυχία στις 5 Δεκεμβρίου το κόστος της οποίας έχει υπολογιστεί ότι θα ξεπερνά της 45.000$  β) την κάλυψη των  νοσηλίων  που δεν   καλύπτει το ταμείο της μητέρας κάλυψη που ολοκληρώθηκε  την 31 Δεκεμβρίου 2013 Γ) όποιες άλλες ιατρικές (εξετάσεις τυχόν επεμβάσεις ) ή νοσήλια στις ΗΠΑ στην Ελλάδα ή όπου αλλού χρειαστεί να μεταβεί το ανήλικο κορίτσι για την βελτίωση των συνθηκών της υγείας του.  
 
Ο ΕΤ μιλώντας με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Ιωαννίδη αναφορικά με αυτή την απόφαση μας τόνισε τα εξής «Για εμάς προέχει πρώτα το ίδιο το παιδί.  Να καλυφθούν όλες του οι ανάγκες  μέχρι του ποσού που έχει συγκεντρωθεί. Υπάρχει(σ.σ. στην πλευρά της μητέρας και άλλων κύκλων) ίσως  μια διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση  των πραγμάτων ενδεχομένως και από  άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας στην πολιτεία της Βοστώνης. Εδώ είμαστε όμως  για να βρεθεί μια νόμιμη  και συμφέρουσα πρώτα και πέρα και πάνω από όλους λύση  για το  άτυχο κορίτσι την Μυρτώ που έχει αγγίξει τις καρδιές όλων μας.  Από την άλλη δεν μπορεί ένας αμερικάνικος οργανισμός να παρανομήσει.  Είμαστε υπόλογοι στους δωρητές για το που θα πάνε τα χρήματα τους  όταν τους ζητήσαμε να εμπιστευτούν την ομοσπονδία και εκείνοι ανταποκρίθηκαν αμέσως. Από την άλλη θέλουμε να συνεχιστεί η πολύ καλή σχέση με την μητέρα της Μυρτώς. Αυτό για εμάς επίσης  προέχει επίσης και θα το προσπαθήσουμε.  Βασικό μας μέλημα αυτή την στιγμή είναι μετά και από αυτή την συνεδρίαση  να πέσουν λίγο οι τόνοι και από τις δυο πλευρές. Είναι λογικό να υπάρχει μια ένταση ειδικά όταν έχουν παρεισφρήσει και άλλα συμφέροντα αλλά και εξωθεσμικοί παράγοντες να έχουν επιτείνει όχι μόνο την σύγχυση αλλά και τον θόρυβο που αδικαιολόγητα δημιουργήθηκε.   Πράγματι προσανατολίζεται η ομοσπονδία να ζητήσει την γνώμη ή και την παρέμβαση του τοπικού γενικού εισαγγελέα της περιοχής μας ώστε να δοθεί μια λύση που θα εξυπηρετεί πρώτα το παιδί και  τις ανάγκες που μπορεί να καλυφθούν με αυτό το ποσό. Από την άλλη πρέπει να σεβαστούμε και την εντολή των δωρητών προς την Ομοσπονδία τα χρήματα αυτά να πάνε μόνο για την Μυρτώ. Για κανέναν άλλο σκοπό. Και η απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας  που έλαβε αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνονται με σαφήνεια στα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Βάση αυτών των αποφάσεων αλλά και της συγκεκριμένης νομοθεσίας  501 C 3 που αφορά το πλαίσιο των non  profit organization Με την μητέρα η Ομοσπονδία δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Θα αναζητήσουμε την νόμιμη και συμφέρουσα λύση για την Μυρτώ. Αυτό θέλει και η μητέρα αυτό θέλει και η ομοσπονδία με την διαφορά ότι δεν θέλει και να παρανομήσει.  Για αυτό εργαζόμαστε όλες οι πλευρές. Στην  επιστολή της μητέρας θα δοθεί σημείο προς σημείο απάντηση και θα αναζητηθεί η κοινά συμφέρουσα λύση για το κορίτσι.»
 
Μακάρι το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας για το καλό όχι μόνο της άτυχης Μυρτώς αλλά και για το καλό και την συνοχή  της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ η οποία στις δύσκολες ώρες της πατρίδας μας πρέπει  και οφείλει να οπλίζεται με θάρρος. Υπομονή και επιμονή, να παραβλέπει τους κακοήθεις,  εμβόλιμους δηλητηριώδεις και κακοπροαίρετους ,  που πάντα θα υπάρχουν για να διχάζουν, και να συνεχίσει   να δίνει το ζωηρό παρών  όταν και όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις και ανάγκες.