Γιάννης Κατσιματίδης: "Κάντε μια σοβαρή πρόταση, και όλοι οι έλληνες της διασποράς θα έρθουν!"

Της Δέσποινας Συριοπούλου-Τύπος της Κυριακής

Μεγάλα και ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο ξενοδοχείο Hilton των Αθηνών στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου της εταιρίας Capital Link για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. 

Ηγετικά στελέχη εταιριών, με την παράλληλη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών ΜΚΟ, έλαβαν μέρος στην συζήτηση για τον τρόπο που οι εταιρίες μπορούν να συμβάλουν θετικά στην κοινωνία, ενώ το δεύτερο μέρος αφιερώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (κυρίως για την προσέλκυση επενδύσεων), με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη εκ μέρους της κυβέρνησης να παρουσιάζουν τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά και τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που απομένει στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης απένειμε στο τέλος του συνεδρίου το "2014 Capital Link CSR Leadership Award" στον Γιάννη Κατσιματίδη, ελληνοαμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος βρέθηκε μόνο για λίγες ώρες στην Αθήνα. Μαζί με τον κ. Κατσιματίδη για το εν λόγω συνέδριο, στην Αθήνα ήρθαν και οι επιχειρηματίες Σωτήρης Βαχαβιώλος και John Calamos.

Στην μεγάλη συζήτηση για την προσέλκυση επενδύσεων, η συμβολή της ελληνικής διασποράς, θεωρείται από την κυβέρνηση καθοριστικής σημασίας, με τους επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής να δηλώνουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις αλλαγές που οφείλουν να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό περιβάλλον να γίνει φιλικό προς τους επενδυτές. Στο περιθώριο του πολύ καλά οργανωμένου συνεδρίου της Capital Link, ο ΤτΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τρεις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ισχυρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εκφράσει πολλές φορές την πρόθεσή τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.   

Δρ. Σωτήρης Βαχαβιώλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mistras Group: "Αν αλλάξει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολες οι επενδύσεις" Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας"

O Δρ. Βαχαβιώλος, επικεφαλής της Mistras Group επισημαίνει ότι το σημαντικότερο όλων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. "Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας. Και αυτός είναι ο δικός μου στόχος", σημειώνει και εξηγώντας γιατί δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα επενδύσεις από ελληνοαμερικανούς, τονίζει ότι "ο ελληνοαμερικανικός παράγοντας είναι πολύ συντηρητικός. Ωστόσο", συνεχίζει ο κ. Βαχαβιώλος, "τα δυο τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά, έχουν επιτευχθεί αλλαγές, κάνοντας τους πιθανούς επενδυτές -όχι μόνο ελληνοαμερικανούς, αλλά και αμερικανούς- να θέλουν να επενδύσουν". Κατηγορηματικός στην όποια αλλαγή κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Mistras Group, έναν όμιλο επιχειρήσεων που απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους, υπογραμμίζει ότι "η όποια αλλαγή συνεπάγεται χρόνο στην εφαρμογή της. Η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που αρχίζει να δουλεύει. Ας το συνεχίσουν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς". Όσον αφορά για το αν το ελληνικό περιβάλλον είναι φιλικό προς τους εν δυνάμει επενδυτές, η μεγάλη φορολογία για τις εταιρίες αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα: "Η φορολογία είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για μια εταιρία. Έπειτα, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, το fast-track πρέπει να γίνει επιτέλους".

John Calamos, επικεφαλής Calamos Investments: "Πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις"

Ο John Calamos, και στην ομιλία τους στο συνέδριο, και στις δηλώσεις τους στο ΤτΚ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, τονίζοντας την σημασία των μεταρρυθμίσεων με ταχύτερους ρυθμούς. "Ακόμα το περιβάλλον δεν είναι φιλικό για τους επενδυτές. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν τεθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η νομοθεσία είναι ακόμη περίπλοκη. Μια εταιρία χρειάζεται δύο χρόνια για να συσταθεί και αυτό δεν βοηθά". Ο κ. Calamosεπιθυμεί να κάνει επενδύσεις, -άλλωστε γι' αυτό βρέθηκε και στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά-. "Κοιτάζουμε. Φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν, με λίγο πιο αργούς ρυθμούς από ότι θα θέλαμε, αλλά έχουν θετική κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρχει το σωστό πλαίσιο". Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στο επιχειρηματικό του πλάνο στην Ελλάδα, ο κ. Calamosαπαντά πως δεν υπάρχει. "Συνεχίζουμε να κοιτάζουμε για ευκαιρίες και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε κάτι θετικό στην Ελλάδα".

John Catsimatidis: "Εδώ και 25 χρόνια θέλω να επενδύσω στην Ελλάδα, αλλά αντί να με αγκαλιάσουν με κλωτσάνε!"

Ο βραβευθείς στο συνέδριο της Capital Link, με ιδιαίτερη συγκίνηση για το πρώτο βραβείο που παίρνει στην Ελλάδα, σχολιάζει θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "έχει την δυνατότητα να πάει καλύτερα. Χρειάζεται να υπάρχει εμπιστοσύνη του λαού στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα". Αναφορικά, με τις επενδύσεις,  ο Γιάννης Κατσιματίδης, θεωρεί ότι "αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη να δοθεί σήμα σε όλους τους επενδυτές στον κόσμο, με ελληνική καταγωγή και όχι μόνο, να έρθουν στην Ελλάδα και να πουν: κάντε μας μια καλή πρόταση και θα επενδύσουμε". Όσο για τις προσωπικές προθέσεις του να επενδύσει στην χώρα όπου γεννήθηκε, με μια -ίσως πικρία- επισημαίνει ότι "εδώ και 25 χρόνια θέλω να επενδύσω στην Ελλάδα, αλλά αντί να με αγκαλιάσουν, με κλωτσάνε. Όσοι από το παλαιό σύστημα ελέγχουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεν γίνεται να βλέπουν τους έλληνες τις διασποράς, ως κορόιδα. Δεν είμαστε κορόιδα. Η διασπορά ζητά την ελληνική αγκαλιά".  Για περισσότερα ανατρέξετε και ΕΔΩ