Από την Δέσποινα Συριοπούλου-Συνέντευξη στον ΤτΚ

"Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο είναι σταθερό, και όλες οι χώρες στην περιοχή το αποδέχονται και σέβεται η μια τους νόμους της άλλης αναφορικά με τα αποθέματα που βρίσκονται και σε στις δυο ή σε περισσότερα από ένα, χωρικά ύδατα, θεωρώ ότι οι αρχές της καλής και δίκαιης επιχειρηματικής δραστηριότητας  και διεθνούς συνεργασίας, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν τα αποθεματικά υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου".Με αυτή την κατηγορηματική,  σαφή και ξεκάθαρη δήλωση ο Edward F. Cox, ο άνθρωπος κλειδί και διευθυντής της Noble Energy, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιριών-κολοσσών που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξεύρεση και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, δίνει το στίγμα αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία του τι πρέπει να γίνει στο προσεχές διάστημα,  αν -και οι δυο χώρες – θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα (που ανήκουν στα χωρικά ύδατα  της κάθε μιας από τις δυο χώρες). Το μήνυμα που στέλνει  ο κ. Cox,  ειδικά προς την Τουρκία, η οποία δημιουργεί και τα προβλήματα στο Αιγαίο, εγείροντας παράλογες και παράνομες, -εκτός διεθνούς δικαίου- απαιτήσεις, είναι να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο! Σαφέστατη  δήλωση που πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η Τουρκία ακριβώς γιατί δεν προέρχεται από κάποιον τυχαίο παράγοντα αλλά από έναν ενεργειακό κολοσσό.   Το  μήνυμα ωστόσο που στέλνει ο κύριος Cox που οφείλει και πρέπει να "διαβάσει" και η Αθήνα, είναι επίσης ξεκάθαρο -γι' αυτό, και πρέπει  κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών διεθνούς κύρους, να βιαστεί να προχωρήσει τις διαδικασίες, είτε  στην οριοθέτηση των  ΑΟΖ και αντίστοιχα  στην  επέκταση  και των  χωρικών  υδάτων της- αν θέλει να απολαύσει τα οικονομικά αγαθά που μπορούν να "απελευθερώσουν" οι ενεργειακές δυνάμεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο υπέδαφος του Αιγαίου.  Ο Edward Cox βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και είχε επαφές και με κυβερνητικούς παράγοντες.  Τα όσα λέει, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του  στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε  στον ΤτΚ ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο σε διεθνές πια επίπεδο για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του ενιαίου Αιγαίου, που δεν το διαχωρίζει – όπως ο ίδιος δηλώνει από το σύνολο της Μεσόγειου- δίνουν ένα ισχυρότατο χαρτί στην Ελλάδα για τα επόμενα βήματα και δράσεις της σε διεθνές επίπεδο για την εκμετάλλευση των οικονομικών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής περιοχής του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος της επέκτασης στα 12  ναυτικά μίλια της Ελλάδος. Ας δούμε τι ακριβώς μας είπε.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

Ήταν μια σύντομη επίσκεψη, στην διάρκεια της οποίας, ο Γιάννης Κατσιματίδης και εγώ απευθυνθήκαμε σε μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σαφές από την ομάδα αυτών στους οποίους απευθύνθηκα, που ασχολούνται με το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση, με έντονη δραστηριότητα στις εμπορικές σχέσεις. Ο Γιάννης Κατσιματίδης, έχοντας γεννηθεί στην Ελλάδα, με αμερικανική υπηκοότητα,  εξέφρασε με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι στενές με τους δεσμούς αυτούς να είναι  σημαντικοί για το μέλλον της Ελλάδας και την συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Είστε αισιόδοξος ότι επενδυτές μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα;

Είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες να ανακάμψουν  γρήγορα, όσο και το επιχειρηματικό πνεύμα Ελλήνων και Αμερικανών. Και υπάρχει τεράστιο επιχειρηματικό πνεύμα και στους δυο λαούς. Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να βγει από την μέση και να αφήσει το εμπόριο να οδηγήσει προς την ανάκαμψη. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και το ρυθμιστικό πλαίσιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο οικόπεδο 12? Μπορείτε να μάς πείτε περισσότερα;

Ανακαλύφθηκαν μεγάλα αποθέματα από την Noble Energyστην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ανακαλύψεις στο Λεβιάθαν και το Ταμάρ είναι δυο από τις μεγαλύτερες σε υδρογονάνθρακες της τελευταίας δεκαετίας. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλες από την Noble και άλλες εταιρίες. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες έχουν την προοπτική, όπως με το Ισραήλ τώρα, για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και  της Ελλάδας, για ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία θα παρέχει την εμπιστοσύνη στις χώρες και την περιοχή για ειρηνική ανάπτυξη, φέρνοντας συνολική ευημερία στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ότι αφορά ειδικότερα το οικόπεδο 12  εξακολουθεί να διεξάγεται η απομόνωση του φυσικού αερίου ή άλλων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθούν. Οπότε δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις για το συνολικό μέγεθος των ευρημάτων, είτε για τον τρόπο που αυτά θα αναπτυχθούν.

Από την εμπειρία σας, πόσο θα βοηθούσε με αμοιβαία οφέλη μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου στην αντίστοιχη οικονομική ζώνη;

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο δεν έχει οριοθετηθεί πλήρως, οπότε εξαρτάται πού έγιναν οι ανακαλύψεις και σε ποια χωρικά ύδατα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ανακαλύψεις στα ισραηλινά ύδατα, και στα κυπριακά, μπορεί να υπάρχουν κάποια ίσως στα ύδατα του Λιβάνου, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν το μέλλον. Αυτές οι ανακαλύψεις θα είναι επωφελείς για τον καθένα στην περιοχή να συνεργαστεί για την ανάπτυξή τους. Αυτό θα βοηθήσει να έρθουν κοντά όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου προς όφελος των λαών τους.     

Ποια είναι, λοιπόν, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για μια πιθανή συνεργασία, ώστε να είναι αμοιβαία επωφελής; 

Όπως το αντιλαμβάνομαι, πρώτα από όλα, οι βασικοί κανόνες για το ποιο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στα χωρικά ύδατα των διαφόρων χωρών είναι καθορισμένο από το Διεθνές Δίκαιο. Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο είναι σταθερό, και όλες οι χώρες στην περιοχή το αποδέχονται και σέβεται η μια τους νόμους της άλλης αναφορικά με τα αποθέματα που βρίσκονται και σε στις δυο ή σε περισσότερα από ένα, χωρικά ύδατα, θεωρώ ότι οι αρχές της καλής και δίκαιης επιχειρηματικής δραστηριότητας  και διεθνούς συνεργασίας, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν τα αποθεματικά υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Στο Αιγαίο, οι ισορροπίες είναι λεπτές μεταξύ των δύο όμορων χωρών. Είναι δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις για ενεργειακά αποθέματα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα σημεία επαφής-επικοινωνίας Ελλάδος και Τουρκίας, ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή και με αμοιβαίο όφελος συνεργασία;

Όταν μιλάτε για το Αιγαίο, υποθέτω ότι μιλάτε για την Μεσόγειο. Είναι το ίδιο. Δεν είμαι σίγουρος πώς διαφοροποιείτε την περιοχή. Θα επαναλάβω ωστόσο ότι τα χωρικά ύδατα που είναι καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Και το Αιγαίο ή η Μεσόγειο υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.

who is who

Από το 1984 είναι στο ΔΣ της Noble Energy

Πρόεδρος της επιτροπής για το ρεπουμπλικανικό κόμμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης

Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων έχει διατελέσει συνέταιρος στην δικηγορική εταιρία Patterson Belknap Webb & Tyler LLP της Νέας Υόρκης, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, σε ανώτερες θέσεις επιτροπών σε πανεπιστήμια της Νέας. Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής της Νέας Υόρκης για την προεκλογική εκστρατεία στο προεδρικό αξίωμα του John McCain. Έχει υπηρετήσεις στις κυβερνήσεις Nixon, Reagan και G. Bush του πρεσβύτερου σε θέσεις συμβούλου για διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα.

Είναι μέλος από το 1993 της δεξαμενής σκέψης  Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), επονομαζόμενο και ως σκιώδη κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής, (Foreign Policy Association), στο Ινστιτούτο Levin και στο ίδρυμα American Ditchley.  Είναι παντρεμένος με την Tricia Nixon, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.