Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Οι Καναδοί έδωσαν με την ψήφο τους την περασμένη Δευτέρα  στο Συντηρητικό  πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας σε μια ιστορική εκλογική κούρσα, όπου ανατράπηκαν οι κομματικοί συσχετισμοί και πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση το Νεοδημοκρατικό κόμμα του Τζάκ Λέιτον.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων,που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, βυθίστηκε κυριολεκτικά περνώντας στην τρίτη θέση, ενώ το αυτονομιστικό Μπλόκ Κεμπεκουά έχασε τη συντριπτική του δύναμη στο Κεμπέκ.

Σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού κόμματος Τζάκ Λέιτον έγραψε ιστορία καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός του Νεοδημοκρατικού κόμματος που θα καθήσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά.

Ενώ το Συντηρητικό κόμμα πανηγυρίζει για τη νίκη του και το Νεοδημοκρατικό γιά τη δραματική άνοδό του, το Φιλελεύθερο κόμμα και το Μπλόκ Κεμπεκουά προσπαθούν να μαζέψουν την ήττα τους.

Η άνοδος του Νεοδημοκρατικού κόμματος οφείλεται εν πολλοίς στη σαρωτική  πορεία του στο Κεμπέκ, όπου το αυτονομιστικό Μπλόκ Κεμπεκουά συρρικνώθηκε σε τέσσερις έδρες ενώ ο αρχηγός του Ζίλ Ντουσέπ έχασε την εκλογή στην περιφέρειά  του.

Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι είδαν να χάνεται η υποστήριξή τους σε όλη την επικράτεια με τους Συντηρητικούς να αλώνουν το προπύργιό τους το Τορόντο. Ο ίδιος ο αρχηγός τους Μάικλ Ιγκνάτιεφ έχασε την εκλογική του περιφέρεια αναγκαζόμενος σε παραίτηση.

  • Οι Συντηρητικοί κέρδισαν 167 έδρες (είχαν 143), το Νεοδημοκρατικό κόμμα 102 έδρες (είχε 47), οι Φιλελεύθεροι 34 έδρες (είχαν 77)  το Μπλόκ Κεμπεκουά 4 έδρες (είχε 36) και το Πράσινο κόμμα μία έδρα.

Σε μια ιστορική ανατροπή επίσης στην περιοχή του Οντάριο, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης κράτησε τη Φιλελεύθερη  έδρα του στην περιοχή Scarborough-Agincourt του Οντάριο, ενώ ο Τζόν Κάνης την έχασε στην περιοχή Scarborough Centre.  Ο Κώστας Μενεγάκης, πρόεδρος του ΣΑΕ Καναδά κέρδισε γιά πρώτη φορά την έδρα για τους Συντηρητικούς στην περιοχή Richmond Hill του Οντάριο. Ο κυπριακής καταγωγής Τόνυ Κλέμεντ, υπουργός της Συντηρητικής κυβέρνησης, επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά στο Parry Sound-Muskoka.  Η ελληνικής καταγωγής Νίκη Αστον εξάλλου επανεκλέχθηκε στη Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό κόμμα.

Αυτό που συνέβη στον Καναδά ήταν πραγματική ανατροπή καθώς δύο μεγάλες δυνάμεις στο Κεμπέκ, οι Φιλελεύθεροι και το Μπλόκ Κεμπεκουά είδαν τη δύναμή τους να συντρίβεται υπέρ του σοσιαλιστικού Νεοδημοκρατικού κόμματος . Το Νεοδημοκρατικό κόμμα από μία έδρα στο Ουτρεμόν σάρωσε κυριολεκτικά τη γαλλόφωνη επαρχία συγκεντρώνοντας 58 απο τις 75 έδρες ανά την επικράτειά της.

Αυτό σημαίνει πως οι Κεμπεκιώτες έχουν πολιτική άποψη, πως έχουν βαρεθεί την καραμέλα της αυτονομίας που προσφέρει ο Ντουσέπ και η παρέα του, ενώ έχουν κυριολεκτικά απορρίψει την πολιτική της απραξίας των Φιλελευθέρων.Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως ο Μουλκέρ και ο Λέιτον είναι χαρισματικοί πολιτικοί, οι οποίοι μπορούν να πείσουν για μιά πολυπόθητη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της επαρχίας.

Πάντως, η πλειοψηφία που πήραν οι Συντηρητικοί για να διαχειριστούν επί μια τετραετία τις υποθέσεις του Καναδά, προσωπικά με προβληματίζει. Ελπίζω η κυβέρνηση Χάρπερ να ακυρώσει την αγορά των μαχητικών αεροπλάνων C-35 που θα κοστίσουν στη χώρα ανομολογόγητα ποσά (πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια) και εύχομαι να ξαναφέρει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Να χρησιμοποιηθούν τα καναδικά χρήματα για επενδύσεις υποδομής μέσα στη χώρα, που πάσχει από γέφυρες, δρόμους, τρένα , συγκοινωνίες. Να επενδυθούν στην δημόσια υγεία που βρίσκεται προ της πτώχευσης,  καθώς και στη δημόσια παιδεία που μαραίνεται έναντι της ιδιωτικής.

Ωστόσο, η μεγάλη απουσία σ΄αυτές τις εκλογές ήταν του αυτοαποκαλούμενου ελληνικού λόμπι. Οι ηγέτες της παροικίας μας απέτυχαν να προωθήσουν ελληνικές υποψηφιότητες στο κόμμα των Νεοδημοκρατών , στο κόμμα των Φιλελευθέρων έκαμαν αρνητική καμπάνια , ενώ στο κόμμα των Συντηρηρικών υπήρξε μόνο η υποψηφιότητα του νεαρού Κυριακίδη.

Είναι λυπηρό να λείπουμε πάντα από τις εξελίξεις, να γινόμαστε ουραγοί της πολιτικής σκηνής του τόπου, να μην έχουμε την οξύνοια να συμμετέχουμε σε όλα τα δρώμενα.

Ισως ήρθε η στιγμή για τους ταγούς μας, αντί να προωθούν μεμονωμένα πρόσωπα και πολιτικά συμφέροντα να δείξουν επιτέλους πως μπορούν να δικτυώσουν τη νέα γενιά στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα του Κεμπέκ και του Καναδά!