Από θεσμικής άποψης, δεν υπάρχει κάτι το… περίεργο στην απογευματινή συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την επιστροφή του από το Νταβός, και κυρίως μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικά και… λογικά προηγείται.

Απ’ την άλλη, βέβαια, στη συνάντηση αυτή, όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τα είπε… για να τα ακούσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τους οποίους θα δεχθεί τις επόμενες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προκειμένου να πάρουν μια πρόγευση του τι θα ακούσουν. Αλλά και για να διαμορφωθεί το πρώτο πλαίσιο του νέου σκηνικού.

Το ρεπορτάζ από τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, καταγράφει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Αλέξης Τσίπρας: “Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο. Υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας”.

Προκόπης Παυλόπουλος: “Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα”.