Εκτύπωση

Δύο μόνο δάκρυα: Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη

Καταχωρήθηκε από τον/την loukaskoutsikos on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

«Δύο μόνο Δάκρυα»: Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

 

Εκτύπωση

Πόντος: Ένα βιβλίο για τις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες

Καταχωρήθηκε από τον/την loukaskoutsikos on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

Πατρίδες αλησμόνητες, Μικρά Ασία - Πόντος Εικονογράφηση: Γιώργος Παπασταθόπουλος, Αλέξανδρος Τζάλλας ΠαπαδόπουλοςΈνας Συλογικός Τόμος-σταθμός για την ελληνική Μικρα Ασία και τον Πόντο

Συλλογικό: «Πατρίδες Αλησμόνητες, Μικρά Ασία - Πόντος»

Κριτική από τη Χρύσα Κουράκη

Εκτύπωση

«Ψηλά τα χέρια! Θέλουμε το καλό σας Ο κυρίαρχος λαός θα σαστε εσείς! Εμείς μονάχα θα σας κουμαντάρουμε !

Καταχωρήθηκε από τον/την Αλέξανδρος Στεφανόπουλος on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

Δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον

Άϊ λοιπόν θα σας πω κι ένα παραμύθι, για να ξεκουραστείτε! Μια φορά κι έναν καιρό οι κλέφτες της πρώτης πολιτείας του κόσμου, αφού πλουτήνανε αρκετά, αποφασίσανε να ταχτοποιήσουνε τη ζωή τους. Μπλοκάρανε το λοιπόν τους φτωχούς της πολιτείας κι αφού τους μαζώξανε στην πλατέα, τους είπανε:

Εκτύπωση

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: "Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ"

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

Το τελευταίο συγκλονιστικό κείμενο του μεγάλου συγγραφέα

Εκτύπωση

Πάσχα Ρωμέϊκο

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

 
 
Ο μπάρμπα-Πύπης, γηραιός φίλος μου, είχεν επτά ή οκτώ καπέλα, διαφόρων χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών, όλα εκ παλαιού χρόνου και όλα κατακαίνουργα, τα οποία εφόρει εκ περιτροπής μετά του ευπρεπούς μαύρου ιματίου του κατά τας μεγάλας εορτάς του ενιαυτού, οπόταν έκαμνε δύο ή τρεις περιπάτους από της μιας πλατείας εις την άλλην διά της οδού Σταδίου. Οσάκις εφόρει τον καθημερινόν κούκον του, με το σάλι του διπλωμένον εις οκτώ ή δεκαέξ δίπλας επί του ώμου, εσυνήθιζε να κάθηται επί τινας ώρας εις το γειτονικόν παντοπωλείον, υποπίνων συνήθως μετά των φίλων, και ήτο στωμύλος και διηγείτο πολλά κ' εμειδία προς αυτούς.
 
Όταν εμειδία ο μπάρμπα-Πύπης, δεν εμειδίων μόνον αι γωνίαι των χειλέων, αι παρειαί και τα ούλα των οδόντων του, αλλ' εμειδίων οι ιλαροί και ήμεροι οφθαλμοί του, εμειδία στίλβουσα η σιμή και πεπλατυσμένη ρις του, ο μύσταξ του ο ευθυσμένος με λεβάνταν και ως διά κολλητού κηρού λελεπτυσμένος, και το υπογένειόν του το λευκόν και επιμελώς διατηρούμενον, και σχεδόν ο κούκος του ο στακτερός, ο λοξός κ' επικληνής προς το ους, όλα παρ' αυτώ εμειδίων.
Εκτύπωση

Το κίνημα της πλατείας, τρία χρόνια μετά…

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

Τα συνθήματα των αγανακτισμένων στο μικροσκόπιο-Μεταφρασμένο απόσπασμα από το βιβλίο Language and Greek Crisis της δρ. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη*  που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ

Εκτύπωση

George Horton: Η κατάρα της Ασίας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Αναγνώσματα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟΥ

Έχει επαναληφθεί πολλές φορές και έχει γίνει τώρα γενικά παραδεκτό ότι η ήττα του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία στα 1922 και η επακολουθήσασα εκδίωξη η εξόντωση των Ελλήνων κατοίκων τη Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους απετέλεσε για το Ελληνικό έθνος καταστροφή μεγαλύτερη από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 από τον Μωάμεθ τον Κατακτητή. Κι αυτό είναι σωστό, γιατί την άλωση της Κων/πόλεως δεν επηκολούθησε η εκρίζωση των Ελλήνων κατοίκων της τέως Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τις εστίες τους, όπως έγινε στη Μικρασιατική καταστροφή και 'έτσι μπόρεσαν αυτοί, παρ' όλες τις πιέσεις και τον βαρύτατο ζυγό των κατακτητών, να αναπτύξουν βαθμηδόν και σαν ραγιάδες έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό σε όλη την έκταση της τέως Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σύνδεση