ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα

Αργά το βράδυ διαβάσαμε στο φιλικό μας «http://www.onalert.gr» την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΠ. Δεν την είχαμε δει, αφού δεν μας κάνουν την τιμή να μας τη στέλνουν, ίσως διότι έχουμε το… ελάττωμα να απευθύνουμε ερωτήματα όταν κάτι δεν μας κάθεται καλά.

Ας δούμε λοιπόν την ανακοίνωση, διατυπώνοντας ενδιάμεσα τα ερωτήματά μας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΟΜΕ-Ε.Υ.Π.) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καταγγέλλει τη σκευωρία που στήθηκε από επίορκους-υπόδικους υπαλλήλους εις βάρος συναδέλφων μας και του πρώην υπουργού και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Καρχιμάκη Μιχάλη».

ΣΧΟΛΙΟ: Τι πρεμούρα είναι αυτή για να υποστηριχτεί ένας πολιτικός! Εκπληκτικό! Και μάλιστα σε μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη! Καλά, όχι ότι απαγορεύεται κιόλας, αλλά δεν είναι λίγο πρόωρο και απρεπές, συνδικαλιστικό όργανο μυστικής υπηρεσίας, που εξ ορισμού οφείλει να τηρεί χαμηλό προφίλ, να μιλάει για «σκευωρία» σπεύδοντας να υποστηρίξει έναν πολιτικό; Δεν θα έπρεπε να είχαν ήδη πάει στον εισαγγελέα οι ίδιοι να καταγγείλουν εκεί τους σκευωρούς αφού τους ξέρουν; Βέβαια, πως είναι δυνατό από τη μια να είναι υπόδικοι (άρα ανίσχυροι) και από την άλλη να στήνουν σκευωρίες κατά πολιτικών (άρα πανίσχυροι) δεν περιμένουμε να μπουν στον κόπο να μας το εξηγήσουν.

Ή μήπως είναι πρέπων να εμφανίζεται δια των ανακοινώσεων ως «κομματικό παραμάγαζο»; Αυτές οι «καταγγελίες» πολύ θυμίζουν τη δεκαετία του 1980 και την πολιτική νιότη πολλών από εμάς, επειδή όμως πολύς, μα πολύς κόσμος τοποθετεί κάπου εκεί την απαρχή της κακοδαιμονίας και όσων ταλαιπωρούν σήμερα τη χώρα, μήπως θα ήταν πιο σώφρων να είναι όλοι πιο μαζεμένοι; Τους είχε ενοχλήσει μετά όταν είχαμε γράψει ότι λύση είναι να διαλύσουν την υπηρεσία και να την ξαναστήσουν από την αρχή (http://www.defence-point.gr/news/?p=75454);

Ή μήπως να αναφέρουμε ότι δεν έδειξαν παρόμοιες ευαισθησίες και αντανακλαστικά όταν υπήρξαν καταγγελίες για επιλήψιμες δημόσιες συμπεριφορές στελεχών της υπηρεσίας; Ή να θυμηθούμε το πώς «ξεκατινιάζονται» δημόσια κακοποιώντας τη φήμη της υπηρεσίας που υποτίθεται ότι προστατεύουν, χωρίς να επιδεικνύεται ευαισθησία από το συνδικαλιστικό τους όργανο (http://www.zougla.gr/blog/article/722813); Εδώ δεν έχει καταγγελία; Δε συνιστά σκευωρία κατά της υπηρεσίας και αιτία απολύσεως από την υπηρεσία και όλο τον δημόσιο τομέα, τέτοια αρρωστημένη νοοτροπία;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Είναι γνωστό ότι η δράση ορισμένων Υπηρεσιακών παραγόντων άλωσε την Υπηρεσία μας δημιουργώντας μια σειρά από παθογένειες και πληγές στον κορμό της Ε.Υ.Π., πλήττοντας την αξιοπιστία και θίγοντας την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, οι οποίοι παρ’ όλες τις συκοφαντίες, τις απειλές και τους εκφοβισμούς ανέδειξαν το πρόβλημα και διατράνωσαν την βούληση τους για κάθαρση και δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΟ: Τι θα γίνει με αυτές τις υποθέσεις; Θα αποφανθεί επιτέλους η Δικαιοσύνη; Πως ανέχεστε να σέρνονται τέτοια θέματα δηλητηριάζοντας τον κόσμο και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας αλλά και του πολιτικού συστήματος στην υπηρεσία; Παρεμπιπτόντως, αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ευαισθησία, γιατί δεν εκδίδονται ανακοινώσεις να ενημερώνεται το κοινό για το που βρίσκεται η διαδικασία, αν έγιναν δίκες, ποιο το αποτέλεσμά τους, τι έπεται, που βρισκόμαστε τέλος πάντων. Δημόσιες είναι, όχι απόρρητες. Κι αν το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώσει την κριτική που ασκείται, όσα λέγονται σήμερα συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση ή μήπως όχι;

Αν δεν κάνουμε λάθος το να χρησιμοποιείς επίθετα, δεν είναι σα να προδικάζεις – ή επιθυμείς να επηρεάσεις – την κρίση του δικαστηρίου; Εδώ, εμείς οι δημοσιογράφοι, που δεν διακρινόμαστε συνολικά για την προσοχή μας, όταν αναφερόμαστε σε δικαστικές υποθέσεις, γράφουμε «ο φερόμενος ως…», εδώ βγαίνουν επιθυμητές -προφανώς- καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς πρόβλημα. Πολύ κομματική καμαρίλα και εσωτερικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μυρίζει. Δεν το έχουν καταλάβει όμως καλά, ότι δεν είναι δικό τους «μαγαζί», ούτε των κομμάτων, αλλά του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις που άπτονται της επιβίωσής του. Κι εκεί κανονικά έχουν θέση μόνο οι άριστοι. Έκαναν άραγε ποτέ αυτοκριτική;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Καλούμε, «τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να περιφρουρήσουν το κύρος της Ε.Υ.Π.»

ΣΧΟΛΙΟ: Το κύρος της υπηρεσίας το περιφρουρούν πρώτοι από όλοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της και όχι μόνο από τις επιδόσεις τους στη δουλειά. Πώς να γίνει όμως αυτό και πώς να προστατευθεί η υπηρεσία και από ποιους, όταν σε κάθε διαδικασία για πρόσληψη προσωπικού «βρώμαγε» η πιάτσα για τα μπιλιετάκια προσωπικού ενδιαφέροντος του τάδε ή του δείνα πολιτικού (και όχι όποιου κι όποιου…). Ή μήπως νομίζετε ότι δεν κυκλοφορούν διάφορες συναρπαστικές ιστορίες για τα «προσόντα» που έπαιξαν ρόλο στην πρόσληψη; Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί λέγεται, ότι στη συνέχεια ουδέποτε εγκατέλειψαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την υπηρεσία.

Όποιος είναι «ευαίσθητος» ας δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όσων προσελήφθησαν στις δυο τελευταίες διαδικασίες, χωρίς τα ονόματα φυσικά και εμείς θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από άλλα με εκπληκτικά προσόντα, χωρίς όμως «σπρώξιμο». Και θα τα συγκρίνουμε. Διότι έχει γεμίσει ο τόπος από εκπληκτικούς επιστήμονες που κάποια στιγμή απλώς απορρίφθηκαν. Οι ίδιοι ισχυρίζονται, ότι δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά μόνο τον ιδρώτα του προσώπου τους και τη θυσία των οικογενειών τους. Η οποία φυσικά δεν έγινε σεβαστή από τις πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές τερατογενέσεις της μεταπολίτευσης. Τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα, που γκρινιάζουμε ότι μας κόβουν το μισθό, μυαλό όμως δεν βάζουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Καλούμε, «την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΥΠ να συμβάλλουν με τις ενέργειές τους προκειμένου να θωρακιστεί η Υπηρεσία από όλα αυτά τα φαινόμενα που την ταλάνισαν στο πρόσφατο παρελθόν και να μπει τέλος στην εγκληματική δράση αυτών που ακόμα και σήμερα υπονομεύουν το έργο της και συκοφαντούν συναδέλφους μας».

ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, ποτέ και κανένας δεν έδωσε εκτός υπηρεσίας για διάφορους λόγους (από προσωπικές δημόσιες σχέσεις, μέχρι υποχρέωση και ποιος ξέρει τι άλλο) απόρρητα έγγραφα. Το σημειώνουμε. Και όσον αφορά τον Καρχιμάκη, εάν είναι άσπιλος και άμωμος, τι ανησυχείτε; Θα αποδοθεί ως λευκή περιστερά στην κοινωνία, κάτι που μπορεί και να τον βοηθήσει να εκλεγεί, καθότι την τελευταία φορά δεν τα κατάφερε. Με ποιο κόμμα τώρα, αυτό είναι πλέον το ζητούμενο για πολλούς, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο.

Δημοσιεύθηκε στο defence-point στις 3/11/13