ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα

Από το Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Αποκαλυπτικό για τις σχέσεις του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την πρεσβεία των ΗΠΑ είναι εμπιστευτικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το WikiLeaks τον Ιανουάριο του 2011.

Αφορά σε 45λεπτη συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 22 Ιανουαρίου του 2010, με τον τότε πρεσβευτή της υπερδύναμης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός χαρακτήρισε ανύπαρκτη και επικίνδυνη την ΕΥΠ, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τα ονόματα «των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων» και συμφώνησε στη δημιουργία ελληνοαμερικανικής ομάδας εργασίας για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ήταν η τρίτη συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αντικείμενο το νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σπέκχαρντ και Χρυσοχοΐδης είχαν συναντηθεί και στις 12 Νοεμβρίου 2009. Η συνάντηση της 22ας Ιανουαρίου έγινε στο γραφείο του υπουργού.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, που αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, “ωμά”, ότι η ΕΥΠ είναι ανύπαρκτη και δεν εκπληρώνει την αποστολή της για την προστασία της Ελλάδας. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, λόγων των πολλών αδυναμιών της. Ανάμεσά τους ξεχώρισε τη συνδικαλιστική δράση των πρακτόρων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκμυστηρεύθηκε στο συνομιλητή του ότι σκοπεύει να γκρεμίσει την ΕΥΠ και να τη χτίσει από την αρχή με νόμο που θα έφερνε στη Βουλή.

Όσον αφορά στη δράση της αστυνομίας, σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της προστασίας της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούσε, όπως στην πρόσληψη επιστημόνων για τη στελέχωση της.

 ”Ξέρω τα ονόματα τρομοκρατών”

Όταν η συζήτηση έφτασε σε ζητήματα τρομοκρατίας, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα σχεδόν όλων των μελών των “τρομοκρατικών-αναρχικών” οργανώσεων, αλλά δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία για να τους συλλάβει. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πρόσφατη βομβιστική επίθεση στη Συγγρού λέγοντας ότι γνωρίζει ποιοι τοποθέτησαν τη βόμβα αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ώστε να τους συλλάβουν.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι “αναζωογονημένες” αντιτρομοκρατικές ομάδες στην ΕΥΠ και στην ΕΛΑΣ θα κατάφερναν να εξαρθρώσουν τις μεγαλύτερες οργανώσεις μέσα στο πρώτο μισό του 2010.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο υπουργός επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες οργανώσεις έχουν δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Τέλος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του πρεσβευτή για τη δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το FBI και η DEA-ICE.

Φέρεται να δήλωσε “με σθένος”, ότι επιθυμεί άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ και δεν επιθυμεί να κρατά μυστικά από τους Αμερικανούς στα ζητήματα τρομοκρατίας ενώ θα είναι “καλοδεχούμενη κάθε πρόταση εκπαίδευσης των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς”.

Ο Χρυσοχοΐδης, τα Wikileaks και οι ΗΠΑ

Ο θεσμικός και πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φέρεται σύμφωνα με το Wilikeaks να κατηγόρησε ως εθνικά επικίνδυνη την αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας της Ελλάδας, προφασιζόμενος ελλείψεις προσωπικού και… τον συνδικαλισμό!!!

Σύμφωνα με το ν. 3649/2008 αλλά και τα άρθρα 146 & 148 του ΠΚ πως νομιμοποιείται ακόμη και ένας Υπουργός να δίνει απόρρητα στοιχεία για την Υπηρεσία σε ξένη κυβέρνηση; Αυτό δεν είναι κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία;

Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσεις σε συλλήψεις, δήλωνε τον Ιανουάριο του 2010 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks.

Το έγγραφο –πρόκειται για αναφορά της πρεσβείας προς το Στέητ Ντιπάρτμεντ με κοινοποίηση σε πολλές πρεσβείες– περιγράφει τη συνομιλία μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Ο υπουργός ενημέρωσε, σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης με τον πρέσβη, για τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, του Λιμενικού αλλά και της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές ομάδες ο υπουργός είπε σχετικά με την επίθεση που είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στην Εθνική Ασφαλιστική, στη λεωφόρο Συγγρού, ότι η αστυνομία γνωρίζει όλους όσους συμμετείχαν αλλά δεν έχει στοιχεία για συλλήψεις.

Προχώρησε ακόμη και σε χαρακτηρισμούς για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών:

«Είναι ένα τίποτα, δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύσει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, μεταξύ τους και ο συνδικαλισμός”…!

Χρυσοχοΐδης προς πρώην αμερικανικό πρόξενο Ντάνιελ Σπέκχαρντ: “Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα”

Με αυτή τη σύντομη κοφτή φράση περιέγραψε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σε συνομιλία του με τον πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ τον περασμένο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσε από το Wikileaks, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2010, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε εκτενή, 45 λεπτη, συνομιλία με τον κ. Σπέκχαρντ στο γραφείο του. Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, λιμενικό κλπ).

Στη συζήτηση εκείνη, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία όπως σημείωσε ο υπουργός δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και το γεγονός είναι ότι είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της, όχι μόνο εξαιτίας του συνδικαλισμού. Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε μάλιστα στον κ. Σπέκχαρντ την πρόθεσή του «να διαλύσει και να χρίσει από την αρχή» (σσ. «to collapse and rebuild it» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα).

Σε άλλο σημείο ο Speckhard περιγράφει πως ο κ.Χρυσοχοϊδης -που σημειωτέον ήταν μόνος στη συνάντηση, ενώ οι Αμερικάνοι ήταν πολλοί- του δήλωσε ότι η Ελληνική πλευρά, δεν θέλει να έχει κανένα μυστικό από την Αμερικανική, στα ζητήματα της τρομοκρατίας.

(“He stated forcefully that he wanted outstanding cooperation with the United States and that the MCP did not want to have any secrets from the American side when it came to work against terrorists.”)

Μετά από τις δηλώσεις αυτές του κυρίου Χρυσοχοΐδη τι πρέπει να κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός; Μήπως πρέπει να απομακρύνει ως άκρως επικίνδυνο για την πολιτική ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας τον κύριο Χρυσοχοΐδη ή θα πρέπει να καταργήσει την ΕΥΠ; Βέβαια, μία σκέψη είναι να επαναφέρει την ΕΥΠ σε προσυνδικαλιστική κατάσταση ή να απολύσει όλους τους συνδικαλιστές… όλων των κομμάτων… αφού ζητήσει από τον πολιτικό του υφιστάμενο (κύριο Χρυσοχοίδη) τα αποδεικτικά στοιχεία επικινδυνότητας λειτουργίας της ΕΥΠ, καθώς και συγκεκριμένων υπαλλήλων της που έχουν απαξιώσει τον ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τέλος, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για κάποιες “εκκαθαρίσεις” στην ΕΥΠ; Για ποιούς λόγους έγιναν; Για κομματικούς ή επειδή συγκεκριμένα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχαν στοχοποιηθεί ως μη συνεργάσιμα και ως εκ τούτου ενοχλητικά από τον κύριο Σπέκχαρντ;

 Τα έργα και οι ημέρες Χρυσοχοΐδη

Όταν ήταν Νομάρχης πραγματοποίησε, μαζί με άλλους «εκπαιδευτικό» ταξίδι στην Ανατολική Γερμανία;

Το κωδικό όνομα «τσαγανός» ποιος του το έδωσε;

Ποιοι επί της Υπουργίας του σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξης (πριν γίνει Γραμματέας ΠΑΣΟΚ), είχαν στήσει την «φάμπρικα» των υποκλοπών που τον ενημέρωναν και όταν έγινε Γραμματέας;

Τα ίδια πρόσωπα ήταν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σαν «αρεστοί» και επί ΝΔ;

Παρακολουθούσαν πολιτικά πρόσωπα όλων των κομμάτων και δημοσιογράφους;

Παρακολουθούσαν τον νυν Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και μέλη της οικογένειάς του, στενής και ευρύτερης;

Τα πρόσωπα αυτά τον ενημέρωναν καθημερινά για τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές πολιτικών και ενημέρωναν πρεσβείες συμμαχικών χωρών;

Κάποιο από τα πρόσωπα αυτά, που αναφέρεται στο κείμενο – καταγγελία «η ναρκωδραχμή» επί της Υπουργίας του σαν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανήλθε στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας με προσωπική του παρέμβαση και επιμονή;

Τα πρόσωπα που είχαν στήσει τις υποκλοπές, σήμερα με προσωπική του παρέμβαση, έχουν λάβει «θέσεις»;

Ποια είναι η σχέση του με τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Φώτη Νασιάκο;

Ποια είναι η σχέση του με τον απόστρατο Αστυνομικό Υποδιευθυντή Φώτη Παπαγεωργίου;

Οι δύο αυτοί είχαν, όπως έγραψαν κατά καιρούς έγκριτες ελληνικές εφημερίδες, σχέσεις πέραν από τις υπηρεσιακές με πρεσβείες ξένων χωρών;

Οι δύο αυτοί, κ.κ. Νασιάκος και Παπαγεωργίου, ανέφεραν με απόρρητες αναφορές τους σε στελέχη της ΝΔ σε παλαιότερα χρόνια, αλλά και σε ξένες πρεσβείες, ότι τρομοκράτες ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Μήπως το φαινόμενο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι προϊόν εκβιασμών και συναλλαγών; Μήπως χρειάζεται να γίνει εις βάθος έρευνα ή οι εκβιασμοί συνεχίζονται;

Εμείς απορίες καταθέτουμε, καταγράφουμε φήμες που κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθούνε και τέλος, υπενθυμίζουμε πως τα Wikileaks μπορεί να γράφουν πολλά, αλλά οι κυβερνώντες φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τίποτε…

Ως πότε άραγε;