Στις 8 Απριλίου η συνέχεια και κρίσιμη ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης δίκης-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Στις 28 Μαρτίου (2014) συνεχίστηκε η δίκη του πρώην διευθυντή κατασκοπίας της ΕΥΠ κ.  Κώστα Αγγελάκη.  Κατά την ακροαματική διαδικασία συνέχισε και ολοκλήρωσε  την κατάθεση του ο αστυνόμος Τσαντρίζος Χρύσανθος.  Στην συνέχεια κατέθεσε ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ επί Κωνσταντίνου Μπίκα κ. Φώτης Παπαγεωργίου και η ακροαματική διαδικασία έκλεισε με την κατάθεση του πρώην υποδιοικητή Β’ κ. Παναγιώτη Περιδκούρη επί διοικήσεως της ΕΥΠ Σταυρακάκη(1996-2001).   Το δικαστήριο διέκοψε για τις 8 Απριλίου(2014).  Η δίκη  συνεχίστηκε σε πολύ έντονο κλίμα με αντεγκλήσεις μεταξύ του νομικού συμβούλου της ΕΥΠ κ. Παππά και του κατηγορούμενου Κώστα Αγγελάκη ο οποίος κατήγγειλε τον  κ. Παππά πολλές φορές ότι  ψεύδεται ασύστολα –χωρίς εκείνος να αποκρίνεται – σε συγκεκριμένες αναφορές του με ερωτήσεις προς τους μάρτυρες ή και με παρεμβάσεις του προς την έδρα. Η ένταση έφτασε στο σημείο αρκετές φορές η πρόεδρος να απειλήσει τον Κώστα Αγγελάκη πως αν δεν ηρεμήσει θα τον αποβάλει από την αίθουσα.      

Σημειώνεται πως ο νομικός σύμβουλος της ΕΥΠ κ. Παππάς είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αμφισβήτησε την εγκυρότητα –γνησιότητα των Wiki Leaks κατά την  διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αυτής της δίκης(του Κώστα Αγγελάκη) σε μια  προσπάθεια να μειώσει την μαρτυρία μάρτυρα που επικαλέστηκε τον συγκεκριμένο ιστότοπο και όσα έχει ανεβάσει αναφορικά με την Ελλάδα, από τις αναφορές προς την Ουάσιγκτον και το State Department των Αμερικανών πρεσβευτών  Charles P. Ries (2004–07) Daniel V. Speckhard (2007–10)  στην Αθήνα. Αναφορές που εκθέτουν ανεπανόρθωτα, σε βαθμό κακουργήματος επί εσχάτη προδοσία  ειδικά τον πρώην υπουργό  Πρ. του Πολίτη και αρμόδιο για την ΕΥΠ  κύριο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη…  Υπουργό ο οποίος «έδινε στεγνά» τα όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της χώρας –ειδικά δε στην ΕΥΠ  με απίστευτους χαρακτηρισμούς –   και ειδικότερα, από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο στόχαστρο του ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.      

 Όπως ήδη έχουμε μεταδώσει στην δίκη του Ελεύθερου Τύπου  για τις αποδείξεις που δημοσίευσε τον Μάιο του 2012 και εν προκειμένω  φέρονται να έχουν εισπράξει διάφορα ποσά επί διοικήσεως Κων. Μπίκα – Φωτ. Παπαγωεγίου, μεταξύ άλλων και ο δημοσιογράφος Β. Χήτος  το δικαστήριο στην μήνυση που έχει υποβάλει η ΕΥΠ εκείνη την περίοδο(επί θητείας Μπίκα) διέταξε την βίαιη προσαγωγή του πρέσβη Κωνσταντίνου  Μπίκα, τότε διοικητή της ΕΥΠ αφού δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που παρείχε ο εντεταλμένος υπάλληλος του ΥΠΕΞ που προσήλθε στο δικαστήριο για να παράσχει εξηγήσεις για την απουσία και μη προσέλευση του.

Έχει δε σημασία αυτή η επισήμανση μας αφού στην δίκη του Κώστα Αγγελάκη  από τα όσα κατέθεσε ο κύριος Φ. Παπαγεωργίου το σημαντικότερο όλων, ίσως είναι η δήλωση βόμβα  με  ένα ερώτημα που απηύθυνε , και δείχνει πάρα  πολλά(…) για το παρασκήνιο  που βρίσκεται σε εξέλιξη για άλλες παρεμφερείς ή σε συνάφεια με αυτή την συγκεκριμένη δίκη υποθέσεις, που εν τω μεταξύ είναι,  είτε στο στάδιο της προανάκρισης, είτε έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις είτε βρίσκονται καθοδόν προς τον εισαγγελέα .

Ο κ. Παπαγεωργίου λοιπόν απευθυνόμενος προς την έδρα αναρωτήθηκε «γιατί δεν έρχονται να καταθέσουν ο κ. Κων. Μπίκας και αφήνει έκθετους τους υποδιοικητές του; και ο κύριος Θεοδ.  Δραβίλλας( σ.σ. σημερινός διοικητής της ΕΥΠ από τον Ιούνιο του 2012)  πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα; (…)  γιατί αφήνουν άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα;» 

Σε ότι αφορά τώρα την ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης, δηλαδή για το αν κατείχε νομίμως στο γραφείο του ο κ. Αγγελάκης έγγραφα της υπηρεσίας ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις  δεν υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός όπως αντίστοιχα  ήταν ο κύριος Παν.  Περιδκούρης, και πολλοί άλλοι μάρτυρες που εν τω μεταξύ άλλων πολλών που έχουν εξετασθεί νωρίτερα  και ο οποίος επίσης επανέλαβε και αυτός   ότι «ο κύριος Αγγελάκης είχε στο γραφείο του νομίμως τα έγγραφα της υπηρεσίας» τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του κατά την «εισβολή» των αρχών ασφαλείας τον Απρίλιο του 2012 και ενώ εκείνος ήταν κλινήρης στο νοσοκομείο, μετά από «ανώνυμη» καταγγελία…   Πάνω κάτω τα όσα κατέθεσε και ο κύριος Περδικούρης συμπληρώνουν την εικόνα για την ΕΥΠ αλλά και τον Κ. Αγγελάκη  που με την κατάθεση του είχε παρουσιάσει και  o πρέσβης και πρώην διοικητής Ιωάννης Κοραντής σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι  αρχικά ο Κώστας Αγγελάκης μετά τις «ανώνυμες καταγγελίες», την εισβολή στο γραφείο του,  και όσα εν τω μεταξύ προηγήθηκαν της δίωξης του, είχε κατηγορηθεί και για το αδίκημα της κατασκοπίας εναντίον της Ελλάδος, χωρίς ποτέ ωστόσο να διακριβωθεί ή να αποδειχθεί από την δικαστική έρευνα,  για λογαριασμό ποιας χώρας υποτίθεται ότι κατασκόπευε την Ελλάδα, κατηγορία που εν τω μεταξύ κατέπεσε και απαλλάχθηκε, της όντως πολύ βαριάς, αλλά μη στοιχειοθετημένης κατηγορίας. 

Αυτό όμως προκάλεσε μεγάλη  έκπληξη, και  άφησε εμβρόντητους, όσους το άκουσαν μέσα στη αίθουσα του δικαστηρίου,  αλλά και εκείνους που εν τω μεταξύ το πληροφορήθηκαν(πρώην αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι της υπηρεσίας  και μάλιστα, άνθρωποι  οι οποίοι σεμνύνονται τον πρώην, και μάλιστα κατά κοινή ομολογία,  πετυχημένο  διευθυντή κατασκοπίας)  ήταν το αίτημα της υπεράσπισης του   Κώστα Αγγελάκη δια του συνηγόρου του κ. Ανδρέα Πάτση.  Τι ζήτησε λοιπόν ο κ. Αγγελάκης, ο οποίος δικαίως και ευλόγως  έχει  προκαλέσει την μήνη, την οργή και την αγανάκτηση ακόμα και στενών φίλων και πρώην συνεργατών του.

Στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδυναμώσει εντελώς τις εναντίον του κατηγορίες , και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές και η πρόεδρος αλλά και η εισαγγελέας, όπως μας έλεγαν παράγοντες της δίκης  έχουν αφήσει να εννοηθεί ευθέως  ότι υπάρχει ήδη σαφής και ξεκάθαρη  εικόνα και για το τι προηγήθηκε και τι προκάλεσε  την συγκεκριμένη  ποινική δίωξη,  πως αυτή μεθοδεύτηκε,  αλλά κυρίως  για το τι επακολούθησε  μετά,  εν τούτοις –αν είναι ποτέ δυνατόν έμπειρος και πετυχημένος και μάλιστα ανώτατος  αξιωματούχος της ΕΥΠ-  ζήτησε να ανοίξει ο απόρρητος φάκελος με τα 100αδες (αν όχι 1000αδες) υπηρεσιακά έγγραφα(δηλαδή όλα τα άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά  δελτία με τις επιχειρήσεις και τα ονόματα των συνεργατών του)  που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του(!) ώστε και δια αυτών να αποδείξει την αθωότητα του.  

Η εισαγγελέας έκανε αμέσως  δεκτό το αίτημα του, ίσως γιατί προφανώς και δεν κατάλαβε τους  βαρύτατους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη  για την Ελλάδα και τα εθνικά της συμφέροντα, αν πράγματι  συναινέσει και η διοίκηση της ΕΥΠ άκρως εθνικά απόρρητα έγγραφα της ύψιστης για τα εθνικά(εσωτερικά αλλά κυρίως  για τα)  γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας βγουν στην δημοσιότητα τέτοιες πολύ σοβαρές πληροφορίες στο φως της δημοσιότητας.   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΆΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ