Η ετήσια συνάντηση Γέυσης και πολιτισμού στο νησί του Νίκου Τσελεμεντέ, τη κοσμοπολιτικη Σϊφνο

 

Η μοναδική εμπειρία της γεύσης, το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», έλαβε χώρα και φέτος στην την κοσμοπολίτικη Σίφνο. Για ακόμη μια φορά η γαστρονομία και η παράδοση χόρευψαν στους ρυθμούς του Αιγαίου, αποζημιώνοντας τους επισκέπτες του νησιού, που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Κουζίνα της Ελλάδας, για μικρούς και μεγάλους, παράδοση και πολιτισμός συνέθεσαν το πρόγραμμα το εκδηλώσεων, ενός Φεστιβάλ για τον μεγάλο Έλληνα της γέυση, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, τον Σιφναίου που το όνομά του έγινε συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας.

 

 

Ολόκληρο νησί, μια υπέροχη γιορτή κυκλαδικής γαστρονομίας, ωραιότερη από κάθε άλλη χρονιά!

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα, στις 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Αρτεμώνας αλλά και ολόκληρο το νησί μεταμορφώθηκαν σε μια υπέροχη «οικοδέσποινα» που υποδέχτηκε για μια ακόμη χρονιά τις αντιπροσωπείες των νησιών των Κυκλάδων αλλά και φιλοξενούμενους εκτός Κυκλάδων για να γιορτάσουν και να τιμήσουν όλοι μαζί την πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών μας μαγειρεύοντας και παρουσιάζοντας αυθεντικές συνταγές με τοπικά προϊόντα, αγάπη και μεράκι!

Το φετινό Φεστιβάλ, πλουσιότερο και ωραιότερο από κάθε άλλη χρονιά, περιελάμβανε μαγειρικές επιδείξεις και παρουσιάσεις τοπικών κυκλαδίτικων πιάτων αλλά και δραστηριότητες για λιλιπούτειους επίδοξους «σεφ» στα περίφημα παιδομαγειρέματα.

 

 

Εργασίες προετοιμασίας για το Φεστιβάλ: Οι αφανείς ήρωές του

Ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη σημασία των τοπικών προϊόντων και παραγωγών στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, θεατρικό δρώμενο και ομιλίες για τη συμβολή του Ν. Τσελεμεντέ στη Μεσογειακή Διατροφή και την Υγεία, κινηματογραφικές προβολές με θέμα τη γαστρονομία, έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων, παρουσιάσεις του τοπικού πρωινού της Σίφνου, αλλά και επιδείξεις της πατροπαράδοτης αγγειοπλαστικής τέχνης του νησιού, πλαισίωσαν το Φεστιβάλ, ανοίγοντας ορίζοντες ευρύτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με τις τοπικές Κυκλαδίτικες κουζίνες.

Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και γιορτινά νησιώτικα ανταμώματα των φιλοξενούμενων περιοχών συνοδεία τραγουδιού και χορού κάθε βράδυ, έδιναν τον τόνο της πανηγυρικής ατμόσφαιρας του Φεστιβάλ με αυθεντικά γλέντια σαν αυτά που μόνο οι Κυκλάδες ξέρουν να διοργανώνουν και να χαίρονται!

 

 

Σίφνος: Χορευτικός σύλλογος «Ανεμόμυλοι Μυκόνου» (07/09/17)

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έγινε η αναβίωση – αναπαράσταση του παραδοσιακού σιφνέικου γάμου! Το όμορφο πολύωρο δρώμενο, το οποίο αναπαριστά πιστά εικόνες της γαμήλιας παράδοσης της Σίφνου, εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες και τον πολύ κόσμο που βρέθηκε στο Φεστιβάλ όπως πάντα!

Η αυλαία του 11ου Φεστιβάλ Γαστρονομία της Σίφνου έπεσε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου αφήνοντας την επίγευση της χαράς και της επιτυχίας και οι Κυκλαδίτες έδωσαν ραντεβού συνάντησης για τον επόμενο Σεπτέμβρη και το 12ο πλέον Φεστιβάλ…

Δείτε φωτογραφίες του Γιώργου Κοντού από το Φεστιβάλ

Στο πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαρία να ανταμώσουν στη Σίφνο και να γίνουν κοινωνοί της ιδιαίτερης γαστρονομικής και πολιτιστικής της παράδοσης. Μεταξύ άλλων παρουσίαστηκαν παραδοσιακά έθιμα και τέχνες, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α. και έλαβε χώρα ενα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)
Οι επισκ[ετες επισκεύτηκαν την έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος» (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή), αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου
Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων έλαβαν χώρα τα Θαλασσομαγειρέματα, μια επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και τοπικών κερασμάτων.

Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου

12.00 «Θαλασσο-κεράσματα» στο μόλο στο Βαθύ (από το Εξωραϊστικό Σωματείο «το Βαθύ της Σίφνου» )
18.00 – 21.00 «Παιδομαγειρέματα» και παιδικές δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 22.00 Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 23.00 Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων στο στενό του Αρτεμώνα
20.00 «Αναβιώνοντας την αγγειοπλαστική τέχνη της Σίφνου»: Μια ιστορική αναδρομή στην  αγγειοπλαστική παράδοση του τόπου από τη Λυδία Κοπτσοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό.  Στο χώρο του «cine Δραγάτση», στο στενό του Αρτεμώνα, ταυτόχρονα με την έκθεση νεότερης κεραμικής του Σωματείου Αγγειοπλαστών Σίφνου.
20.30 & 23.00 Προβολές ταινιών που σχετίζονται με τη γαστρονομία, στο «cine Δραγάτση», στο Στενό του Αρτεμώνα
22.00 «Tselementes from Sifnos, το παλιό και το καινούργιο». Θεατρικό δρώμενο από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου («Θ.Ε.Ε.Σ.»)
22.30 Αντάμωμα χορευτών και μουσικών από τις φιλοξενούμενες περιοχές

Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου
11.00 «Σιφναίικο πρωινό»: παρουσίαση πρότασης ανάδειξης των τοπικών προϊόντων για  επαγγελματίες του τουρισμού και όποιον άλλο ενδιαφέρεται στην Παναγιά του Βουνού
12.30 «Θαλασσο-κεράσματα» στην παραλία Φασολού στο Φάρο (από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Φάρου)
17.30 Δρώμενο αναπαράστασης μέρους του σιφναίικου γάμου με πορεία μέσα από τους  κεντρικούς οικισμούς και κατάληξη στο χώρο του Φεστιβάλ. Έναρξη από το σπίτι του Νικόλαου Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα.
18.00 – 21.00 «Παιδομαγειρέματα» και παιδικές δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 21.00 Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 23.00 Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό του Αρτεμώνα.
21.30 & 23.30 Προβολές ταινιών που σχετίζονται με τη γαστρονομία, στο «cine Δραγάτση, στο Στενό του Αρτεμώνα
21.00 Παρουσίαση και δοκιμές κυκλαδίτικων τυριών στο χώρο του Φεστιβάλ
22.30 Αντάμωμα χορευτών και μουσικών από τις φιλοξενούμενες περιοχές.

Σάββατο 09 Σεπτέμβρη
12.00 «Οι συνταγές του Τσελεμεντέ ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και οι ευεργετικές της επιδράσεις σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες»: Ομιλία και  παρουσίαση από τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, ερευνήτρια σε θέματα διατροφής, στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία.
18.00 – 21.00 «Παιδομαγειρέματα» και παιδικές δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 21.00 Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών στο χώρο του Φεστιβάλ
19.00 – 23.00 Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό του Αρτεμώνα
19.30 «Γαστρονομικές κοινότητες – μικροί παραγωγοί – τοπικά προϊόντα. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας»: παρουσίαση από το Γιώργο Πίττα, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και δημιουργό του Greek Gastronomy Guide, τη δημοσιογράφο – συγγραφέα Νανά Δαρειώτη και το συγγραφέα – αρθρογράφο του περιοδικού «Γαστρονόμος» Δημήτρη Ρουσουνέλο. Στην αυλή του ζαχαροπλαστείου «Θεοδώρου» στο Στενό του Αρτεμώνα.
21.30 & 00.00 Προβολές ταινιών που σχετίζονται με τη γαστρονομία, στο «cine Δραγάτση», στο Στενό του Αρτεμώνα
22.00 Χαιρετισμοί και αποχαιρετισμοί στο χώρο του Φεστιβάλ
22.30 Γλέντι και χορός για όλους με το Γιάννη Κονιτόπουλο  και τους συνεργάτες του

Πηγή

Η σελίδα του Φεστιβάλ

Περισσότερα για τη Σίφνο

www.sifnos.gr
www.e-sifnos.com
www.sifnos-island.info
www.sifnosinfo.gr

Αφιερώματα του  GreekAmericanNewsAgency  σε προηγούμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ «Τσελεμεντέ»

Σίφνος: Κάθε φορά μια μοναδική εμπειρία

Σεπτεμβριάτικη απόδραση στη Σίφνο

Φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές

Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο

Σίφνος: Γαστρονομικός παράδεισος

Ξεκίνησε το ταξίδι γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ…

To 9ο ταξίδι των γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

8ο Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων «Νικόλαος Τσελεμεντές» στην Σίφνο εκπλήσσει κάθε χρόνο και αναβαθμίζει το νησί

Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση