Η μεγάλη διοργάνωση που ενώνει τις Κυκλάδες με επίκεντρο την όμορφη Σίφνο και μεγάλο απόντα το κράτος…

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο και την Δέσποινα Συριοπούλου  

 Κάθε χρόνο εδώ και 8 χρόνια, η Σίφνος γίνεται το επίκεντρο των κυκλαδίτικων παραδοσιακών γεύσεων, με την κεντρική διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου Σίφνου, που πλέον έχε γίνει θεσμός το Festival Nikolaos Tselementes, ο οποίος καταγόταν  από την όμορφη και γαλανόλευκη Σίφνο.

Αυτή η μεγάλη εορτή γεύσεων και παράδοσης εδώ και οκτώ χρόνια οργανώνεται, παρά τις όποιες τεχνικής φύσεως δυσκολίες, κυρίως για το πώς θα φτάσουν και αν θα φύγουν για το προορισμό τους,  και   με την στήριξη των δημοτικών αρχών, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά πάνω από όλα, αυτή η μεγάλη γιορτή γεύσεων και παράδοσης ολοκληρώνεται, χάρη στην ακάματη προσφορά των ίδιων των Σιφναίων και των Κυκλαδιτών. Προσφορά  που δεν φείδονται-οι εθελοντές διοργανωτές- ούτε κόπου, ούτε χρόνου προκειμένου,  πολλές φορές και ιδίοις εξόδοις να βρεθούν σε ένα μοναδικό Ελληνικό και Ορθόδοξο αντάμωμα. Μια  μοναδική συνάντηση όπου συναντώνται η αληθινή αγάπη για την Πατρίδα, ο πολιτισμός και η παράδοση, με τις γεύσεις τα αρώματα και τις κάθε είδους ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.

Ένα αντάμωμα γεύσης και παράδοσης όπως μόνο οι κυκλαδικές μοναδικές και ξεχωριστές  ιδιαιτερότητες μπορούν να αποδώσουν. Να σε μαγέψουν και τελικά να σε κατακτήσουν. Να σε «υποδουλώσουν» σε ένα ατέρμων και ατέλειωτο ταξίδι στον ανεπανάληπτο  κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις και τις ορέξεις του κάθε ανθρώπου…

Φέτος  λοιπόν στο τριήμερο 4,5 & 6 Σεπτεμβρίου, το παρών, σε αυτήν πανοραμική κυκλαδική  εκδήλωση, πέρα από τις τοπικές αρχές του νησιού, έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Λεονταρίτης.

Στην πλατεία του Αρτεμώνα, που είναι γεμάτη ήχους παραδοσιακούς μέσα από βιολιά, λαούτα και ταχταρίσματα που τα ακούσματα τους χάνονται στα χρόνια των ενετών και της τουρκοκρατίας μέχρι τις πιο πρόσφατες επιρροές, όπως αυτές του Νικόλαου Τσελεμεντέ, που έφερε και «πάντρεψε» την δυτική- ακριβέστερα την Παριζιάνικη αντίληψη και νοοτροπία-με την γνήσια ανατολίτικη βαθιά παράδοση. Παράδοση που οι ρίζες της χάνονται στα χρόνια του Βυζαντίου και της 1000χρονης αυτοκρατορίας μέχρι τα χρόνια της μεγάλης υπερτρισχιλιετούς «αυτοκρατορίας»   του Ελληνικού Πολιτισμού.

Πολιτισμοί και  παραδόσεις που ενώνονταν μέσα από τους δρόμους του εμπορίου και των ταξιδιών, μέσα από τα λατρευτά ελληνικά και μετέπειτα ρωμαϊκά  συμπόσια και γεύματα που (δι)έγραψαν την πανανθρώπινη ιστορία, και ξανά βρίσκουν το δρόμο τους ύστερα από την μικρή αλλά οδυνηρή παρένθεση της δήθεν παγκοσμιοποίησης, η οποία περιόδευσε  μέσα στον πολύ ορατό και πολύ συγκεκριμένο ορατό και δυσδιάκριτο «δυτικό ευρωπαϊκού-τύπου- εξελλληνισμένο, αλλά δυστυχώς στρεβλά αναγεννημένο με το φως της Ελλάδος, δυτικού μα όμως εκβαρβαρισμένου πια γερμανόφωνου σκληρού φονταμεταλισμού. Όλα αυτά «τα βλέπεις» μέσα από το καθημερινό  αντάμωμα γεύσεων, στις κουζίνες του κόσμου αλλά ιδίως της Ελλάδος,  κάθε φορά που συναντάς και ένα πιάτο καταστολισμένο προκλητικά γεμάτο με γεύσεις που διεγείρουν αισθήσεις και ξυπνάνε πάθη, αχαλίνωτα υποταγμένα στις γεύσεις.   

Όλα αυτά και πολλά άλλα σκέπτεται ο επισκέπτης σαστισμένος μπροστά στις αντιπροσωπείες από όλα τα κυκλαδίτικα νησιά, που σε καλούν με χαμόγελο να δοκιμάσεις και από τα εδέσματα, τα φουρνίσματα, και τα μαγειρέματα τους για  τις δικές τους λιχουδιές…

Αντιπροσωπείες, αποτελούμενες από απλούς καθημερινούς ανθρώπους που έβαλαν εκτός κόπο και μεράκι για να προσφέρουν σε αυτό το αντάμωμα,  από τα περισσότερα-αν όχι όλα τα – νησιά των Κυκλάδων.  Συμμετέχουν, και του καιρού βοηθούντος, διότι αν δεν πάει το καράβια δεν πάνε, κάνοντας γνωστές τις ιδιαίτερες γεύσεις του κάθε νησιού. Τυριά και λαδοτύρια. Παξιμάδια και ελιές λιωμένες. Πιπεριές και ρεβίθια. Και άλλες τρελές νοστιμιές που σε αφήνουν με το στόμα  κυριολεκτικά ανοιχτό…

Φέτος, πέρα από την συμμετοχή της πλειοψηφίας των Κυκλαδίτικων νησιών, συμμετείχε η Αστυπάλαια, καθώς και ο Λαογραφικός Σύλλογος Μελίκης από την Ημαθία, ενώ  η  όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς εκτός των άλλων παράλληλων εκδηλώσεων πολιτιστικά συμμετείχαν μέσα στο 8ο  φεστιβάλ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ» παραδοσιακά συγκροτήματα από τα διάφορα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του φεστιβάλ, ήταν η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Παππά, με καταγωγή από την Σίφνο.  

Οι αντιπροσωπείες από τα νησιά καταφθάνουν στην Σίφνο για ένα 4ημερο κατά την διάρκεια του οποίου κάθε βράδυ μαγειρεύουν  ντόπια παραδοσιακά φαγητά. Οι επισκέπτες δοκιμάζουν εντελώς δωρεάν, και κάποιοι παραγγέλλουν προϊόντα και ξεχωριστές μοναδικές γεύσεις που περικλείονται σε όμορφα καλοβαλμένες συσκευασίες συνήθως οικογενειακών επιχειρήσεων. Κάποιοι από τους αντιπροσώπους που προσέρχονται σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση είναι και οι ίδιοι μικρό παραγωγοί.  Δίνουν και ανταλλάσουν κάρτες.

Η ατμόσφαιρα γύρω από τους χώρους της κεντρικής  διοργάνωσης,-γιατί το νησί, η Σίφνος αυτές τις μέρες βιώνει ένα ξέφρενο πανηγύρι απ άκρη σ άκρη-   για ένα 4ημερο. Το όμορφο νησί  κατακλύζεται από αρώματα και γεύσεις   που οι  ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και τις «ακούς» μέσα από τα φοβερά καλντερίμια και τα μονοπάτια που περπατάς περιδιαβαίνοντας το νησί…

Γεύσεις και αρώματα ζυμωμένα με την ιστορία του κάθε νησιού. Έτσι οι επισκέπτες, ιδίως οι ξένοι φιλοξενούμενοι και τουρίστες  Ευρωπαίοι κατά κανόνα ή  και ΕλληνοΑμερικανοί  βρίσκουν  τις ρίζες τους μέσα από αυτές τις ανάμεικτες από ιστορία, αρώματα και παραδοσιακά ορθόδοξες ελληνικές και βαθιά ανατολίτικες  γεύσεις.

Στο διάστημα αυτών των 4 ημερών ο επισκέπτης θα δοκιμάσει από τις πιο περίεργες και  απίθανες  πίτες μέχρι κρασιά και άλλα τοπικά  εδέσματα. Μεζεδάκια που θα συνοδεύσει με τσίπουρο, τσικουδιά  και ούζο, μέχρι κυκλαδίτικη  σούμα από σύκα, σαντορινιό κρασί από την  Σαντορίνη. Όσπρια από την Κέα και ηλιοκαμένα ντοματίνια. Μελιτζάνες και πιπεριές γλυκές αλλά κα καυτερές. Ρεβίθια μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους. Γλυκά και κάθε άλλη λιχουδιά που ξετρελαίνει όποιον δοκιμάζει. Γλυκά από φρούτα και από με τους πιο απίθανους συνδυασμούς που στο τέλος μόλις έρθουν σε επαφή με τον ουρανίσκο  σου αφήνουν αυτή την πρώτη έκπληξη στο πρόσωπο,  απόρροια όλων των αισθήσεων μαζί που τέθηκαν σε αυτόματη λειτουργία από τα αρώματα, τα μπαχαρικά, την κανέλλα, το πιπέρι και τα άλλα καρυκεύματα που εν τω μεταξύ χάθηκαν στο λαβύρινθο των απολήξεων της γλώσσας. Και όταν το παιχνίδι με  τα νευρώνια  και τις απολήξεις της γλώσσας τελειώσει, τότε η μάχη των γεύσεων συνεχίζεται αδυσώπητη στα άδυτα του στομαχιού και της μεγάλης «δεξαμενής» που αλύπητα και αδυσώπητα  θα επεξεργαστεί τα πάντα για να κρατήσει το απόσταγμα της με τέχνη κα μεράκι γεύσης που  περίσσια έβαλε η αγάπη… Τέτοια και άλλα πολλά σου έρχονται στο μυαλό όταν φέρνεις στο νου εκείνα τα φοβερά εδέσματα που φιλότιμα φτιάχνουν οι Κυκλαδίτες σε αυτό το αντάμωμα γεύσης και παράδοσης που γίνεται κάθε χρόνο στην Σίφνο τον Σεπτέμβριο.  Πάρτε με “γεύση” από όσα ζήσαμε και βιώσαμε αυτό το διάστημα που βρεθήκαμε στην όμορφη καταγάλανη Σίφνο.  

Το βίντεο όμως δεν μπορεί να αναπληρώσει αισθήματα και προ πάντων γεύσεις για  αυτό από τώρα προγραμματίστε  την επόμενη επίσκεψη σας στην Σίφνο και φροντίστε να συμπέσει με το φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές που κατά κανόνα οργανώνεται αρχές Σεπτεμβρίου… Καλή αντάμωση λοιπόν στην καταγάλανη Σίφνο. Σας περιμένουμε. Θα είμαστε και εμείς εκεί…Σας ευχαριστούμε για την ειλικρινή, ανιδιοτελή,  απλόχερη αδαπάνητη φιλοξενία και πάνω από όλα για  την ζεστασιά με την οποία μας αγκαλιάσατε. Θα σας ξανά βρούμε πάλι στα ίδια καλντερίμια. Ανδρέα. Μαρία. Κώστα. Χριστινα. Άννα. Ρόνια.  

 

ΣΙΦΝΟΣ: ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος προορισμός που προσθέτει στο τουριστικό πλεόνασμα της Ελλάδος

Η επιτυχία πίσω μικρές και μεγάλες διοργανώσεις έχει όνομα και διεύθυνση…

 Οι παραδοσιακές γεύσεις των Κυκλάδων ένας ακόμα «πρεσβευτής» της Ελλάδος που μαγνητίζει…

Διαβάστε επίσης

Ανδρέας Μπαμπούνης, Δήμαρχος Σίφνου: Ελάτε στην Σίφνο όλες τις εποχές!

άλλα σχετικά δημοσιεύματα

Πολίτες β' κατηγορίας οι κάτοικοι των Κυκλάδων