H εικονική πραγματικότητα από τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι τον κινηματογράφο

Για να μην βαριέσαι δες τα… τρισδιάστατα!

Σε μία από τις βασικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών εξελίσσεται η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) καθώς προϊόντα και εφαρμογές έχουν αρχίσει να αυξάνονται με εντυπωσιακά ραγδαίους ρυθμούς.

Είναι κυριολεκτικά παντού καθώς όλοι οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές του, αναζητώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ενδεικτική είναι η δυναμική του gaming που λαμβάνει άλλες διαστάσεις με τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας που αξιοποιεί τα αντανακλαστικά των παικτών (κινήσεις και γλώσσας σώματος) και κατακτά χιλιάδες φανς ανά τον κόσμο. Προσφέρει στους χρήστες ένα νέο είδος απόδρασης, συνδέει τους ανθρώπους με νέους τρόπους και φέρνει την επανάσταση στα games.

Για παράδειγμα το περιβόητο Fibrum Virtual Reality Headset είναι ένα headset με το οποίο μπορείς να παίξεις και να διασκεδάσεις μέσω του προσομοιωτή, σε μια πληθώρα από παιχνίδια και εφαρμογές. Δεν απαιτεί κάτι επιπρόσθετο για να βιώσεις την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, καθώς η οθόνη του Smartphone σε καλύπτει πλήρως. Είναι ασύρματο και συμβατό με μία σειρά από αξεσουάρ, όπως χειριστήρια και ακουστικά. Είναι ελαφρύ (120 γραμμάρια) με εργονομικό σχεδιασμό, προσφέρει ευρύ οπτικό πεδίο 110 μοιρών, εύχρηστο, εύκολο στην αποθήκευση αλλά και στη μεταφορά, ενώ είναι και pre-calibrated για να μην χάνεις χρόνο με πολύπλοκες και πολύωρες ρυθμίσεις μέχρι να «βουτήξεις» στον εντυπωσιακό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Πάντως η εικονική πραγματικότητα δεν ανήκει μόνο στα βιντεοπαιχνίδια. Πολλές μεγάλες εταιρείες σε διάφορους κλάδους την έχουν ήδη αγκαλιάσει, εξερευνώντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητές της να απεικονίζει, να διασκεδάζει, να κάνει τον θεατή συμμέτοχο. Στον κινηματογράφο η εταιρεία παραγωγής Lionsgate δεν αρκέστηκε στην παραδοσιακή προώθηση της ταινίας «The Hunger Games: Mockingjay – part 2» και δημιούργησε το «The Hunger Games Virtual Reality Experience» προσφέροντας στους θεατές ένα θέαμα άνευ προηγουμένου, αφού τα περιβάλλοντα ήταν 360 μοιρών και η οπτική γωνία ελεγχόταν με τις κινήσεις του κεφαλιού, όπως και στην πραγματικότητα. Στην Αμερική οι καταναλωτές μπορούν να… βολτάρουν σε εικονικές βιτρίνες και να κάνουν εικονικά ψώνια. Τα social media ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο virtual reality ανατρέποντας ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα κατά την επικοινωνίας με τους διαδικτυακούς μας φίλους. Το ίδιο και η διεθνής ειδησεογραφία και ψυχαγωγία.

Πηγή