Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Συνάντηση face to face  Obama / Σαμαρά. Οι επίσημες  συναντήσεις, το (έντονο)  παρασκήνιο  στην Ουάσιγκτον και όσα θα πει με τον Αμερικανό Πρόεδρο πίσω από τις κλειστές πόρτες στο οβάλ γραφείο. Το diner στην Ουάσιγκτον και η εφεδρική παραλλαγή του στην Νέα Υόρκη.  Η συνάντηση με τον Ban Ki Moon. Οι παράγοντες τις ομογένειας…  και οι εθελοντές  πρόθυμοι καλοθελητές… (+) Plus τα Υστερόγραφα σε καλοκαιρινή προσφορά! 

 Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

ΑΝΑΛΥΣΗ + ΡΕΠΟΡΤΑΖ  Ή έκθεση της Κομισιόν, αν και ο Πρωθυπουργός αρκετά νωρίτερα γνώριζε και είχε την πλήρη εικόνα της κατάστασης της χώρας και όσων έρχονται(…) αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, για να καταλήξουμε στον Νοέμβριο και την πολιτική αστάθεια που φαίνεται στον ορίζοντα,   υπήρξε ο καθοριστικός παράγων για το πρόγραμμα και τις επαφές του στις ΗΠΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες αξιόπιστες (αλλά και έντεχνες  διαρροές)  φέρεται να  ζητά επίμονα από τους επιτελείς σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του  όσο πιο σύντομα περιλαμβάνοντας σε αυτό και μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, ώστε έτσι να αποφευχθεί και νέα μετάβαση του Αντώνη Σαμαρά  στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, όπως είχε «ανακοινωθεί» μέσω ΑΠΕ και διαρροών  ότι θα παραστεί στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ . 

{τελευταία ενημέρωση 01 08 2013, 13:00}  

Η Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προγραμματίστηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 17:00 

Σενάριο που ακόμα είναι στο τραπέζι και οι επιτελείς του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Εξ. Πρέσβη κ. Αναστάσιο Μητσιάλη και τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Χ. Παναγόπουλο ακόμα επεξεργάζονται. 

 Όλα θα εξαρτηθούν από την τρόϊκα και όσα θα επακολουθήσουν, όπου η Αθήνα κυριολεκτικά θα «καίγεται» λόγω και της νέας αξιολόγησης αλλά και όσων θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση (αυτή ή η επόμενη)… Περικοπές έμμεσες και οριζόντιες  σε μισθούς συντάξεις , νέα φορό-εισπρακτικά  μέτρα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα και άλλα πολλά ον ουκ έστι αριθμός. Αξιολόγηση που αναγκαστικά  θα φέρει στην επιφάνεια και τον αφρό πολλά προβλήματα στον τομέα της πραγματικής οικονομίας με περικοπές και τραγικές διαπιστώσεις για τον δημόσιο τομέα. Θα τα δούμε αυτά να έρχονται σύντομα με όλες τις συνέπειες και τις παράπλευρες απώλειες που θα επιφέρουν μαζί τους ως επιλογές και καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.  

Ήδη σε ορισμένα υπουργεία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα γιατί γνωρίζουν ότι ούτε τα νούμερα βγαίνουν, ούτε το πρόγραμμα των δημοσιονομικών προσαρμογών αλλά και των μεταρρυθμίσεων έχει προχωρήσει ουσιαστικά ώστε να δώσει τα προσδοκώμενα  έσοδα.  Οι διαπιστώσεις θα φέρουν αναταράξεις αλλά και πολλές ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις πρόωρες εκλογές. Αυτές τις εκλογές που τελικά αποφεύχθηκαν με γερμανική –αλλά και αμερικανική παρέμβαση – τον περασμένο Ιούνιο, όταν αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Έτσι όπως ανακοινώθηκε….

Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε εκλογές πρώτο το GreekAmericanNewsAgency το αποκάλυψε (και το επιβεβαίωσε μέρες αργότερα ο Φώτης Κουβέλης από του βήματος της Βουλής αλλά και οι όσα εν συνεχεία δημοσιοποιήθηκαν χωρίς να διαψευστούν)  τις κρίσιμες ώρες, μεταξύ 17 και 20 Ιουνίου, όταν το παρασκήνιο μεγαλουργούσε και κυοφορούσε εξελίξεις που όλοι είδαμε με την ορκωμοσία αυτής της δεύτερης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλαδή το (4 βία 5% να συγκυβερνά και να το παίζει ρυθμιστής)  και φυσικά  τις γνωστές τακτικές του οι οποίες έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά ασχέτως όσων   θα αφήσουν να διαφανούν μετά το σημερινό δημοσίευμα.  Κατά τα άλλα:  

Όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει με έκτακτη ανάρτηση teaser, την Πέμπτη 1η Αυγούστου  το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα το επικείμενο ταξίδι στις ΗΠΑ. Στην συνάντηση αυτή θα καθορισθούν οι τελευταίες λεπτομέριες καθώς και του τι είναι αφικτό από εκείνα που έχουν ζητηθεί από το επιτελείο του Πρωθυπουργού και τι όχι. 

Μέχρι  και την τελευταία στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα φτάνει στις ΗΠΑ (στην Ουάσιγκτον) το πρόγραμμα του θα δέχεται τις τελευταίες «πινελιές» με προσθαφαιρέσεις συναντήσεων και επαφών πέραν των ήδη καθορισμένων, από τον Λευκό Οίκο,  που είναι η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama και γενικά την αμερικανική διοίκηση – John Kerry, J. Lew –  όλα τα άλλα, που είναι ευθύνη της Ελληνικής πλευράς να οργανωθούν, είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.  Κοινώς στον αέρα! Και τούτο διότι η περίοδος είναι πολύ κακή αφού και η Ουάσιγκτον αλλά και η Νέα Υόρκη είναι νεκρές!  Έχουν φύγει όλοι!  Παρακάτω θα δούμε πολλές λεπτομέρειες.

Το Κυπριακό ζήτημα  

Όπως ήδη γνωρίζει η Αθήνα (και το πληροφορήθηκε τα  τελευταία 24ωρα) βασικό και κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών  θα είναι το Κυπριακό εξ ου και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΗΕ.  Η Ουάσιγκτον  αναβαθμίζει το Κυπριακό  διότι από την  έστω και μερικώς διευθέτηση του, με τις προσπάθειες και τις πιέσεις  του διαμεσολαβητή Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικό Σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, να εντείνονται αφού από την κατάληξη τους,   εξαρτώνται εν πολλοίς η πορεία της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή.  Η Τουρκία ως γνωστόν έχει διαμηνύσει τις θέσεις της επί του θέματος, από τις οποίες ή θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει με κάποια ανταλλάγματα –γιατί τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών στην περιοχή είναι τεράστια – ή αν συνεχίσει να εμμένει, τότε κανείς δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο περιορισμένης κλίμακας  και έτσι  οι ΗΠΑ σήμερα φαίνεται να  ακροβατούν μεταξύ των ζητουμένων από  Αθήνα, Λευκωσία  και κυρίως Ισραήλ… Το οποίο πιέζει για την εξέλιξη των γεγονότων με ότι περισσότερο μπορεί να αποκομίσει προς όφελος του πάντα… 

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται αν όχι για την οριστική επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον για την διευθέτηση του τουλάχιστον στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που ήδη είναι γνωστό ότι υπάρχουν –και μάλιστα άφθονα – στην ευρύτερη περιοχή του τριγώνου Κύπρου, Ισραήλ και Κρήτης. 

Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του Κυπριακού ζητήματος στην ατζέντα των Αμερικανών θα δούμε το προσεχές φθινόπωρο, όπως αποκάλυψε στο GreekAmericanNewsAgencyδιαβαθμισμένη αμερικανική πηγή, να μεταβαίνει στην Λευκωσία αλλά και στα κατεχόμενα ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών κ. John Kerry.  Φυσικά για να πιέσει προς –επιμένουμε – αν όχι οριστική επίλυση (μοιάζει να τους αφορά πολύ λίγο το αν θα τα βρουν μεταξύ τους οι δυο κοινότητες ) τουλάχιστον μια διευθέτηση με μια εταιρική συμφωνία  που θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό εταίρο –άρα συνέταιρο –  τους  Τουρκό Κύπριους επομένως και την Άγκυρα. Αρκεί η Τουρκία να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις. Ποιες; θα φανεί. Πάντως στα νώτα της πάντα ελλοχεύει και είναι ορατός ο κίνδυνος ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.. και  Όχι μόνο αν η νέα κατάσταση στην Νέα Μέση Ανατολή δημιουργήσει έναν  νέο χάρτη από τις χώρες που ακόμα αλληλοσπαράσσονται και έτσι θα συνεχίσουν για καιρό ακόμα μέχρι να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης της Νέας Μέσης Ανατολής τον οποίο είχε ήδη αποκαλύψει το greekAmericanNewsagencyαπό το 2006. 

Υποβαθμισμένα  τα ΕλληνοΤουρκικά

Αναγκαστικά όπου λόγος για περιφερειακά ζητήματα εκεί θα συζητηθούν οι διαφορές αλλά και οι παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, την Κύπρο κτλ,  αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο και κυρίως δεν θα θίξει τον Τούρκο πρωθυπουργό  Ρ.Τ. Ερντογάν με τον οποίο όπως είναι γνωστόν τον συνδέει μια ιδιαίτερη σχέση και συμπάθεια αλλά ως ένα βαθμό και ως εκεί που δεν θίγονται τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης.  Επομένως, αν  και ως θέμα τα ΕλληνοΤουρκικά  μάλλον δεν θα είναι στο επίκεντρο, εκτός αν οι πληροφορίες (που ελπίζουμε να διαψευστούν) φτάνουν στο Greekamericannewsagency επαληθευθούν περί περίεργων και ύποπτων  κινήσεων των γειτόνων  στο Αιγαίο, τότε αναγκαστικά και αναλόγως εξελίξεων το θέμα, είτε θα ανέβει στην αντζέντα, είτε θα υποβαθμισθεί ακόμα περισσότερο…   

Το μήνυμα προς το Βερολίνο την Μέρκελ και τον κ. Σόϊμπλε.

 Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της  διεθνούς οικονομικής  κρίσης, που θα είναι και το επίκεντρο –τουλάχιστον για το θεαθήναι, αφού αμερικανική ουσιαστική οικονομική βοήθεια δεν μπορεί να υπάρξει με κάποιο έκτακτο πρόγραμμα τύπου Marshall – πέραν των γνωστών δηλώσεων στήριξης στην κυβέρνηση και τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά (ο Αμερικανός πρόεδρος που θα είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις και στους χαρακτηρισμούς  για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού,  ώστε ούτε πόντους να του δώσει με «υπερβολές»  και «περιττές θερμότητες», ασχέτως πώς θα παρουσιαστεί και θα προβληθεί από την πλήρως και απολύτως  ελεγχόμενη πλειοψηφία των Ελληνικών ΜΜΕ,   αλλά ούτε και να υποτιμήσει αλλά κυρίως ούτε να  ενοχλήσει τον φίλο του Ερντογάν…) θα σταθεί και σε αυτό το σημείο με ανάλογες δηλώσεις και με σαφή μηνύματα που θα θελήσει να αποστείλει. Δηλώσεις που θα αναλωθούν σε «εύσημα»- πάντα με προσεχτικές διατυπώσεις διπλά αναγνωστέες  – για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα…

Η Κόντρα με το Βερολίνο μεγαλώνει και θα μεγαλώσει και αυτό θα διαφανεί το προσεχές διάστημα. 

 Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιθέτως δεν θα είναι φειδωλός για τους αγώνες τις θυσίες που υποβάλλεται ο Έλληνας  και τις προσπάθειες του Ελληνικού Λαού  τον οποίο τόσο  ο ίδιος όσο  και η Ουάσιγκτον βλέπουν πάντα με συμπάθεια, ένας λόγος παραπάνω τώρα που η κόντρα με το Βερολίνο θα μεγαλώσει, ειδικά μετά τις Γερμανικές εκλογές έτσι και για πολιτικούς καθαρά λόγους αλλά και διότι οι δυο χώρες συνδέονται με παραδοσιακά στενές σχέσεις συνεργασίας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά  με τις γνωστές διακρατικές συνεργασίες σε πολλά επίπεδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 Οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στις «επιτυχίες»(;) της Ελλάδος  αλλά κυρίως στις θυσίες που υποβάλλεται ο Ελληνικός λαός θα είναι το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου ειδικά  προς τους κ. Μέρκελ και Σόϊμπλε και το Γερμανικό (δια) Τραπεζικό σύστημα το οποίο, έχει αρχίσει να ενοχλεί και τα συμφέροντα της FED αλλά και διότι επωφελείται πολλαπλώς από την κρίση στην Ελλάδα και γενικά στις χώρες του Νότου. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προτάξει  σε αυτό το σημείο και θα αντιπαραβάλλει έναντι της πολιτικής της ύφεσης και της αυστηρής σκληρής μέχρι εξόντωσης (του Ελληνικού Λαού) την δική του εφαρμοσμένη πολιτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων με χρήμα που πρέπει να πέσει στην πραγματική οικονομία. Πού θα βρεθεί; Υπάρχουν οι τρόποι και είναι γνωστοί.

Και ολίγον από Σκόπια (δεν βλάπτει)  

Στο Σκοπιανό, που είναι και το ευαίσθητο σημείο στο πολιτικό  υπογάστριο του Αντώνη Σαμαρά ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και για να ικανοποιήσει την Αθήνα,  εν όψει αυτών που θα ζητηθούν όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για την έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος  –αυτά άλλωστε συζήτησε ο Δ. Αβραμόπουλος με τον αμερικανό ομόλογο του – στα ζητήματα που θα ανακύψουν, θα επαναλάβει την γνωστή δήλωση(ελπίζουμε να παραμείνει και δέσμευση)  ότι οι ΗΠΑ θα θέλανε οπωσδήποτε στο ΝΑΤΟ  την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία  αλλά θα πρέπει να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της διεθνούς ονομασίας της χώρας.

 Έχει  τεράστια σημασία βεβαίως  το πώς θα αποκαλέσει ο κ. Obama τα Σκόπια δεδομένου, για να μη μας διαφεύγει, οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεων  G. Bush ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναγνωρίσουν με το όνομα «Μακεδονία» το γειτονικό  κρατίδιο, αν και στην παρούσα φάση τέτοιοι λεκτικοί και διπλωματικοί  ακροβατισμοί θα ήταν επικίνδυνοι και για την ίδια την Ουάσιγκτον, οπότε  μάλλον δεν περιμένουμε κάτι που να βγάλει είδηση ή πολύ περισσότερο να δημιουργήσει εξελίξεις στο ήδη βαλτωμένο ζήτημα της ονομασίας. Αν και, παρεμπιπτόντως και αυτό κρατήστε το δοθείσης της ευκαιρίας, οι δυο χώρες  μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό και διακριτικές ενέργειες του γνωστού διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, σχεδόν έχουν καταλήξει σε κοινώς αποδεκτό όνομα. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πάντα ως προς τον γεωγραφικό προσδιορισμό εννοείται.

Αμυντικά εξοπλιστικά και εξελίξεις στην Νέα  Μέση Ανατολή συνάρτηση των ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων.  

Ως συνέχεια των συνομιλιών Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του θα γίνει επίσης,  και αυτό έχει την σημασία του,   ουσιαστική και όχι τυπική αναφορά σε ζητήματα αμυντικής συνεργασίας, των δυο χωρών,   πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και για ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας,  μάλλον σύσφιξη θα προσθέταμε εμείς, αφού καιρό τώρα οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον από τα χρόνια του Κώστα Καραμανλή με την γνωστή παρένθεση ΓΑΠ,  βρίσκονταν στο ψυγείο και με ένα ψυχρό έως παγερό κλίμα αδιαφορίας  να τις έχει καταψύξει…  Συνεργασία που θα αναθερμάνει  αρκετά τις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον,  και για άλλους φυσικά  λόγους όπως λ.χ  την Γερμανία.  Γερμανία η οποία με τους ανθρώπους της και επισήμως  αλωνίζει παντού, όχι μόνο στις διάφορες κρατικές ελληνικές υπηρεσίες, υπουργεία, περιφέρειες, δήμους με τα περίφημα τεχνικά κλιμάκια αλλά προσφάτως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά το greekamericannewsagency και στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ) στις οποίες τελευταία  έχουν εγκατασταθεί Γερμανοί πράκτορες και άλλοι τεχνικοί και «οικονομικοί» σύμβουλοι. Οι επεκτατικές  βλέψεις του Βερολίνου και μάλιστα σε  μια παραδοσιακή φίλη χώρα των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα, η οποία άνηκε παραδοσιακά μετά τον Β. Π. Π. και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Αμερικής, έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Ουάσιγκτον, και όταν λέμε Ουάσιγκτον δεν εννοούμε τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά το βαθύ αμερικανικό κράτος των think tanks που σε συνεργασία με τις πολυεθνικές εισηγούνται πολιτικές έτη πριν και η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση (όποια και αν είναι στην διακυβέρνηση της χώρας ) υλοποιεί. Για αυτό και το πολύ  δυνατό  μήνυμα που θα λάβει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, πέρα από τα ζητήματα  που ανακύπτουν με τον τρόπο διαχείρισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης και  τις γνωστές διαφορές των δυο χωρών ως προς την αντιμετώπιση της,  θα είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο.  «Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας! Σε όλα τα επίπεδα». Και φυσικά όπως όλες οι αποφάσεις έχουν το τίμημα τους έτσι και αυτή η αναθέρμανση των ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων θα έχουν το δικό τους  τίμημα…. Το ερώτημα είναι πως πολιτικά θα κεφαλαιοποιήσει  ο έλληνας πρωθυπουργός αυτή την υποστήριξη επ  ωφελεία της πατρίδας και όχι  με μικροπολιτική διάθεση και σκοπιμότητα που είναι και το μόνιμο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτικών.

Η αναφορά για  στενότερη συνεργασία, μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υποκρύπτει τα όσα μέλλει να διαδραματιστούν στην Νέα Μέση Ανατολή –Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Υεμένη, κτλ-   και όσα θα ζητηθούν, εν όψει εξελίξεων.   Ήδη συμφωνήθηκαν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο  και τον Αμερικανό ομόλογο του, -με δυστυχώς ευτελή ανταλλάγματα  τις γνωστές «δωρεές και προσφορές» σε εξοπλιστικά προγράμματα  (τανκς, μικρής επιχειρησιακής σημασίας) η συντήρηση των οποίων όμως απαιτεί τεράστια κονδύλια. Περίπου 500.000.000 μόνο για τα τανκς που αν κάποτε τα παραλάβουμε όπως είχε υποσχεθεί ο Π. Παναγιωτόπουλος με εθελοντική προσφορά ελλήνων εφοπλιστών για να τα μεταφέρουν αυτά και όλα τα άλλα, μετά θα πρέπει να τα ξεσκονίζουμε και από την  άμμο του Αγανιστάν που τα έχει διαποτίσει… – μια σειρά διευκολύνσεων  σε παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Σούδα και όπου αλλού (αν ) χρειαστεί στο άμεσο και προσεχές μέλλον.       

Τα περί συνεργασίας με την χώρα μας  έχουν  άμεση σχέση, όπως ήδη σημειώσαμε,   με τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη μείζονα περιοχή της Μέσης Ανατολής στον νέο γεωγραφικό αλλά και ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται  με επίκεντρο τις εξελίξεις  στην Συρία , την Αίγυπτο, την Λιβύη, αλλά   την Υεμένη(και εκεί τα πράγματα δεν έχουν  ηρεμήσει )  και τις άλλες Αραβικές αλλά και μουσουλμανικές χώρες που αναμφίβολα θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των όποιων γεωστρατηγικών αλλαγών επέλθουν   τα προσεχή χρόνια.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποδεχθεί την επίσημη πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το διάστημα που η Ελλάδα (εκτός απροόπτου και "τυχαίου" γεγονότος) ασκεί την προεδρεία της Ε.Ε όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει εδώ και ημέρες. 

Το ταξίδι στην Νέα Υόρκη

Εδώ  η κατάσταση θυμίζει το γνωστό ελληνικό  μπάχαλο!  Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ.   Χρήστου Παναγόπουλου ο οποίος ενώ τα βρήκε  άνετα και χωρίς δυσκολία σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα των συναντήσεων με το επιτελείο του Λευκού Οίκου και τα αντίστοιχα(επιτελεία)  στο Υπ. Εξωτερικών και του υπ. Εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ και ήδη το πρόγραμμα είναι έτοιμο εδώ και ημέρες σαφές και ξεκάθαρο, αντιθέτως δεν μπορεί να βρει συνεννόηση με τους γνωστούς «διαύλους» επικοινωνίας με την  «οργανωμένη ομογένεια» , τα «κανάλια» της, τους ανθρώπους και τους παράγοντες της αλλά κυρίως δεν μπορεί να αποφύγει (δυστυχώς ) τους «υπονόμους»  που αναγκάζεται να διαπερνά προκειμένου να καταρτιστεί ένα στοιχειώδες πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών με επιχειρηματίες (και πάλι δυστυχώς μόνον) ΕλληνοΑμερικανούς  οι οποίοι και λείπουν και απρόθυμοι είναι παρά τις υποσχέσεις του προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού κ. Andrew Liveris, του  John Kalamos και γενικώς των ανθρώπων της «Ελληνικής  πρωτοβουλίας».

{Τελευταία ανημέρωση 01 08 2013 , 13:00}

Το δείπνο οριστιοκοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στις 13 ή στις 14:00. Κατά τ άλλα ισχύουν όσα έχουν γραφεί παρακάτω και παραπάνω για το συγεκριμένο θέμα 

 Για το περίφημο dinner, είτε αυτό γίνει στην Ουάσιγκτον, είτε πολύ περισσότερο στην ΝΥ,  κάποιοι στην ΝΥ έχουν «επιστρατεύσει»  και τον γνωστό Νικόλαο Μπορνόζη(CapitalLink)  με τις γνωστές ετήσιες επιχειρηματικές  ανούσιες πολυέξοδες –για το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα πολίτη – και κυρίως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα εδώ και 13 χρόνια  συναθροίσεις.  Στόχος και ζητούμενο φυσικά και δεν είναι οι ΕλληνοΑμερικανοί επιχειρηματίες, αυτοί είναι γνωστοί και ακόμα γνωστότερες οι προθέσεις, πάντα καλοπροαίρετες σε επίπεδο υποσχέσεων, διαθέσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά οι κανονικοί αμερικανοί επιχειρηματίες. Αυτοί δηλαδή που θα φέρουν και θα ρίξουν ζεστό χρήμα στην Ελληνική πραγματική οικονομία.  Δυστυχώς όμως οι υποσχέσεις και  τα  «ευρήματα» ακόμα και αν ήθελε κάποιος καλοπροαίρετα πάντα να έρθει να ακούσει τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι από ελάχιστα εως ανύπαρκτα. Aιτία συν όλων των άλλων η πολύ κακή περίοδος. Αύγουστο μήνα όλα είναι νεκρά στην Ουάσιγκτον πόσο μάλλον τα οικονομικά κέντρα και οι πολυεθνικές εταιρίες. Έχουν πάει για μπάνια στο Miami στην Φλόριδα και στις Κανάριους νήσους. 

Για αυτό και, ο πολυπράγμων κ. Μπορνόζης έχει πετάξει στο  τραπέζι, με τα γνωστά παπαγαλάκια του, τα οποία καλοπληρώνει από τα χρήματα του Ελληνικού λαού και τις επιδοτήσεις που λαμβάνει εδώ και χρόνια χωρίς ποτέ κανένα αποτέλεσμα, την ιδέα να παραστεί ο Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο (στο δικό του δηλαδή, μιας και ουδέποτε παρέστη πρωθυπουργός, ίσως γιατί πάντα την τελευταία στιγμή οι τεχνοκράτες των υπουργείων γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και αν ποτέ έχει ωφεληθεί η Ελλάδα από όλες αυτές τις πολύ έξοδες διοργανώσεις και σίγουρα θύλακες και φυτώρια επώασης μικρών ή μεγάλων σκανδάλων) παράλληλα με το ετήσιο δείπνο της Ελληνικής πρωτοβουλίας του Andrew Liveris και του John Kalamos.

 Περισσότερα για το τι έχει κάνει η περίφημη «Ελληνική πρωτοβουλία» διαβάστε εδώ δια στόματος του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ομολογεί ότι ένα χρόνο μετά και αφού επιδόθηκαν πέρσι τον Ιούλιο σε μια  σειρά υποσχέσεων και φωτογραφιών με τον κ. Σαμαρά δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στον Επενδυτή.      

Σε αυτή την φάση λοιπόν, εν όψει αυτού του δείπνου, είτε γίνει στην Ουάσιγκτον, είτε γίνει στην Νέα Υόρκη αναζητούνται πρόθυμοι και εθελοντές,  καμιά 30αρια μετά βίας 50 άτομα  για ένα κλειστό dinner προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού. Δείπνο στο οποίο, πέρα από τους θεσμικούς δηλαδή, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι συν αυτώ(fatherAlexKarloutsos ), o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην ΝΥ κ. Ηλιόπουλος,  αν και είναι ήδη στην Ελλάδα, πάντως έχει κρατήσει θέση σε περίπτωση που το δείπνο τελικά γίνει στην Νέα Υόρκη για να επιστρέψει πίσω, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής  της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Σωτήριος Βαχαβιόλος, και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Αλμυρούδης  φυσικά ο υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου της Πολιτείας της ΝΥ JohnCatsimatides και φυσικά θα κυριαρχούν κάποιες προσωπικότητες  από τους γνωστούς ΕλληνοΑμερικανούς – την λίστα των οποίων ανθρώπων που έχουν προσεγγίσει τηλεφωνικά και ήδη έχουμε  και θα αποκαλύψουμε σε επόμενο προσεχές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ –  επιχειρηματίες προκειμένου το dinner να ονομαστεί συνάντηση με ανθρώπους των hedge funds ή συνάντηση με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.  Το δείπνο αυτό στο οποίο φαίνεται να έχει σκοντάψει όλο το πρόγραμμα αποτελεί και «μήλον τις έριδος»  μεταξύ πρόθυμων και εθελοντών αλλά και παραγόντων που έχουν επιστρατευτεί  για την διοργάνωση του. 

 Βασικός και ουσιαστικός  παράγων για το αν το περίφημο αυτό diner θα οργανωθεί στην Ουάσιγκτον ή στην Νέα Υόρκη   είναι η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  κ. Ban Ki Moon.  Αν τελικά ανακοινωθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμ. του ΟΗΕ τότε θα γίνει και το δείπνο στην Νέα Υόρκη, αφού είναι ευκολότερο να μεταβούν  καμιά 10αρια που θα είναι όλοι της  αποστολής που θα συνοδεύει τον κ. Σαμαρά παρά 40 και 50 άτομα στην Ουάσιγκτον αν το δείπνο οργανωθεί στην κυβερνητική πρωτεύουσα. 

Πολλές και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το δείπνο αυτό, τον παραγοντισμό και την εκδούλευση των γνωστών κύκλων προς το γραφείο του πρωθυπουργού θα αποκαλύψουμε σε ειδικό και πολύ συγκεκριμένο(εκτενές)  ρεπορτάζ.

Μάλιστα μια από τις τρελές και προχωρημένες ιδέες προτάσεις που έλαβε -και μάλιστα γραπτώς στο fax του πρωθυπουργικού γραφείου- ήταν na οργανωθεί εκδήλωση προς τιμήν του στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο για να μιλήσει προς την Ομογένεια,  πρόταση που βεβαίως απορρίφθηκε αμέσως αφού τοις πάσι στην Ελλάδα είναι γνωστό τις συμβαίνει σε αυτό τον οργανισμό… 

Συνάντηση με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ

Στην Ουάσιγκτον πάντως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς(εκτός απροόπτου) όπως διαβεβαίωνουν αξιόπιστες πηγές που είναι στα πράγματα  θα συναντηθεί και με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Τον άνθρωπο δηλαδή  που με πιέσεις αλλά και  με προσωπική επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο παρενέβη δραστικά,  και εκεί που  το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά το είχε πάρει απόφαση ότι συνάντηση με τον Barack Obama δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, παρά τις πιέσεις με τις γνωστές διαρροές-φιάσκο εδώ και ένα χρόνο που εξέθεταν τον  Έλληνα πρωθυπουργό και είχαν αρχίσει να ενοχλούν σφόδρα  και την Ουάσιγκτον,  οι εξελίξεις, μετά την επιστολή Μενέντεζ,  έφεραν ανατροπές και οι ανατροπές έφεραν την πολυπόθητη πια συνάντηση με τον Barrack Obama και την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, την Ουάσιγκτον και θα δούμε, αν στο τέλος των μαραθώνειων  διαβουλεύσεων σε Αθήνα Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη  και των τιτάνιων προσπαθειών  προκύψει τελικά  και ένα ταξίδι στην  Νέα Υόρκη.  Τώρα ή τον Σεπτέμβριο.  Ίδωμεν.  Πάντως ο Γερουσιαστής Μενέντεζ θα έρθει στην Ελλάδα. 

Α.Σ.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

1.       Ας προσέξουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού τις (καυτές) πατάτες… Τους πρόθυμους και τους εθελοντές να παρέχουν υπηρεσίες εν όψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Και φυσικά δεν εννοώ τους θεσμικούς. Αυτοί πολύ καλά (άριστα θα έλεγα ) πράττουν και κάνουν την δουλειά τους.  Για κάποιους άλλους λέω που εναγκαλίζονται θερμώς και twittάρουν αποδίδοντας εύσημα και παράσημα για  «ψύλλου πήδημα» διότι τελικά θα τους μείνει το πήδημα…

2.       Σε ό,τι αφορά το  πολυθρύλητο ταξίδι στην Νέα Υόρκη –στο οποίο θα επανέλθουμε με αποκλειστικό ρεπορτάζ –  οι συναντήσεις «με "ανθρώπους" των hedge funds και άλλα τραγελαφικά που γράφονται ως εκδούλευση από τους γνωστούς κύκλους που πάντα  πουλούσαν  τις ίδιες «υπηρεσίες», όπως και πρόσφατα συνέβη με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ,   με το γνωστό πια παροιμιώδες  τηλεφώνημα  γνωστού –γνωστότατου- συναδέλφου στην κ. Δούρου για στήριξη και «ό,τι χρειαστείτε μη διστάσετε»(…) να κάνει το γύρο πια των δημοσιογραφικών στεκιών έχοντας θορυβήσει και το Μαξίμου – το οποίο φυσικά και έχει πληροφορηθεί πολλά-  ακριβώς γιατί πρόκειται για  το ίδιο πρόσωπο που και σήμερα «πρωτοστατεί» είτε πίσω από πρόσωπα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, είτε οικειοθελώς  προσφέρει άμεσα και ευθέως  υπηρεσίες  «ατελώς» και εθελοντικά…  και δεν φυσικά  εννοούμε τον κ. Θανάση Τσίτσα(ανταποκριτή της Ε και του ΑΝΤ1) αυτός είναι ορκισμένος αριστερός και φανατικός  οπαδός του Αλέξη Τσίπρα.  Ούτε τον Α.Ζ ούτε τον Π.Π.  Κουίζ. Ψάξτε – ψάξτε δεν θα το βρείτε. Ο εν λόγω περί ου ο λόγος γνωρίζει πολύ  καλά τις τεχνικές, πώς να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για τις δουλειές του και κυρίως του πώς να  κρύβεται περιδιαβαίνοντας πότε  σε υπόγειες βρόμικες  δαιδαλώδεις  διαδρομές  υπονόμων… και πότε βγαίνοντας  με πράσινο στους κόκκινους…       

3.       Καλά θα κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αν τελικά δεν τους βγει και αναγκαστούν να πάνε στην ΝΥ τον Σεπτέμβριο, για να μην αφήνουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αλωνίζει να προσέξουν πολύ τα έξοδα, γιατί αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται κουστωδία αυτοκρατορική ανάλογη με εκείνη της κ. Μπακογιάννη το 2006 (150 άτομα+ ) την οποία είχαμε αποκαλύψει, ε! τότε πράγματι φαίνεται πως  ισχύουν όσα ψιθυρίζονται και αλίμονο αν (όλα αυτά που προς το παρόν είναι ψίθυροι και φήμες)  αγγίζουν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τότε  Αλίμονο! Φεύ!

4.       ΓΕΝΙΚΗ  (ΦΙΛΙΚΗ) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όσοι αντιγράψετε, όπως γίνετε κατά κόρον  κατά το γνωστόν clopypaste,  τουλάχιστον αναφέρεται την πηγή, έτσι για να ανέβουν λίγο οι μετοχές και η αξιοπιστίας σας. Δεν είναι κακό. Ούτε μειώνεστε.  Αντιθέτως,  ανεβαίνετε στην εκτίμηση των αναγνωστών. Μην τους υποτιμάτε.  Στην Αμερική ή στην  Ευρώπη είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το Ελληνικό διαδίκτυο και εν γένει τους έλληνες «συναδέλφους».   Έχει παραγίνει πια το θράσος και η αναίδεια  μερικών. Περίγελοι  του διαδικτύου έχουν γίνει –και μιλάμε για «γνωστά»  site & blog«γνωστών» δημοσιογράφων… Πια ευτυχώς ή δυστυχώς για κάποιους  με ένα απλό research και αρκεί για να δεις την πορεία ενός κειμένου και μιας είδησης από πού ξεκίνησε ποια η διαδρομή του  και κυρίως  από ποιον βγήκε. Η είδηση και οι πληροφορίες. Αχ αυτές οι πληροφορίες!…