Όλα τα ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν αρκετό χώρο για την χθεσινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν το γεγονός και κρίνετε

Με τίτλο “”Στριμωγμένη” η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με πΓΔΜ μετά το συλλαλητήριο” το ρεπορτάζ του capital.gr καταγράφει τον απόηχο και τον αντίκτυπο της μαζικής συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: 

Καρφωμένο στο συλλαλητήριο ήταν χθες το βλέμμα στα “κεντρικά” του Μαξίμου, καθώς η συμμετοχή, τα μηνύματα των ομιλητών αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης στη διαδήλωση, αποτελούν “βαρόμετρο” στο τοπίο της διαπραγμάτευσης με την FYROM για το ονοματολογικό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, ανήμερα της πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου, με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο (Έθνος), έστειλε μήνυμα συμβιβασμού και συναίνεσης στη γείτονα προκειμένου να καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις με την πΓΔΜ: Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είπε και χαρακτήρισε “εθνική ανοησία” το να μην αξιοποιηθεί (στον βαθμό που θα υπάρξει) ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος με τη FYROM. 

Συλλαλητήριο και αντιπολίτευση

Η κυβερνητική στάση για το συλλαλητήριο ήταν ξεκάθαρη εξαρχής: Καμία ανάγκη πραγματοποίησής του, δεν υπάρχει. 

Εξ’ ού και επισκεπτόμενος τον κ. Ιερώνυμο ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε και έλαβε τη στήριξη του αρχιεπισκόπου ο οποίος απερίφραστα ανέφερε πως δεν χρειαζόμαστε συλλαλητήρια αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία. 

Ήταν προφανές πως ο μητροπολίτης Άνθιμος και λοιπές τέτοιες δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας δεν θα ορρωδούσαν προ των κελευσμάτων του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο για το Μαξίμου, το “όχι” Ιερώνυμου αποτελούσε μια αναγκαία (αν και καθόλου ικανή) συνθήκη, ώστε να ελπίσει ότι η μάζωξη στην Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν “σαρωτικής” ισχύος. 

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της εκδήλωσης πάντως, εξαγρίωσε τε και προβλημάτισε το πρωθυπουργικό επιτελείο. 

Στο Μαξίμου “διαβάζουν” ως θωπεία του προέδρου της Ν.Δ ακόμη και των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων που έδωσαν χθες το “παρών” στο συλλαλητήριο και εκτιμούν ότι θα συνταχθεί το κόμμα με το “κύμα της οργής” των νέων “μακεδονομάχων”. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλοςάλλωστε, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη μίλησε για ” βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό”. 

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην απομόνωση

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία στέκει ομοίως… έκθαμβη από τα χθεσινά τεκταινόμενα στην Θεσσαλονίκη, κινήθηκε στο πνεύμα: Δεν είναι όλοι όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο εθνικιστές και μισαλλόδοξοι, αλλά όλοι οι εθνικιστές και μισαλλόδοξοι, πήγαν στο συλλαλητήριο. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, αφού επιμελώς επιχειρείται να ξεκαθαριστεί πως δεν είναι ακραία ακροδεξιά στοιχεία όσοι πήγαν να διαδηλώσουν, υπογραμμίζεται πως τελικώς, το συλλαλητήριο “καπέλωσε” τα στοιχεία αυτά με ό,τι επικίνδυνο τούτο συνεπάγεται. 

Ήδη πάντως από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα είχε χαράξει ρότα “ήπιας” γραμμής για το ονοματολογικό με γνώμονα το να μη βάλουν “απέναντι” πολιτικά, όσους πολίτες διαφωνούν με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των γειτόνων. 

Η “διαρροή” της περασμένης εβδομάδας κομματικού στελέχους στο Capital.gr εξάλλου, πως “Δεν είναι εθνικιστές όσοι διαφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία”, ήταν απολύτως συμβατή στον τόνο, με τη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος. 

ΑΝΕΛ και “Μακεδονία”

Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος “ευλόγησε” δια των βουλευτών και στελεχών του το χθεσινό συλλαλητήριο ενισχύοντας τον προβληματισμό στην Κυβέρνηση για την α-συμβατότητα με τους ΑΝΕΛ, στο προκείμενο ζήτημα. 

Παγίως, σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ απαντούν αμήχανα για τη στάση Καμμένου πως του έχουν εμπιστοσύνη ότι δεν θα δημιουργήσει ζήτημα στην Κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Όπερ επανέλαβε στην κυριακάτικη συνέντευξή του και ο κ. Τσίπρας: Ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς, ισχυρίστηκε, προσπαθώντας μεταξύ άλλων μάλλον να ρίξει τον… εταίρο του στο φιλότιμο.

Νταβός και Δημοψήφισμα

Το επόμενο ραντεβού της Κυβέρνησης με τη FYROM για τη διαπραγμάτευση δίνεται στις 24/01 στο Νταβός,  μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. 

Ζητούμενο αποτελεί το πώς θα επηρεαστεί η Κυβέρνηση από τις χθεσινές εικόνες του συλλαλητηρίου για το επόμενο βήμα διαπραγμάτευσης με τους γείτονες και εάν θα μπορέσει πολιτικά να επιμείνει στο “όχι” που έχει εκφωνήσει εξαρχής για το Δημοψήφισμα. 

Το protothema.gr φιλοξενεί δυο αναλυτικά ρεπορτάζ, το μεν ένα είναι περιγραφικό για το τι συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τίτλο “Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Μέγα πλήθος και πάθος στη Θεσσαλονίκη – Σειρά της Αθήνας”, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στην “Κυβερνητική αμηχανία από το λαϊκό ξεσηκωμό για τη Μακεδονία”. Αναλυτικά τα εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρουν: 
 
«Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» φώναξαν περισσότεροι από 400.000 πολίτες, χωρίς κομματική «ομπρέλα» – Μεμονωμένα επεισόδια όπως ο προπηλακισμός Ζουράρι και οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε διαδηλωτές δεν αμαύρωσαν την μεγαλειώδη συγκέντρωση

Τεράστια ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, όπως αποδείχθηκε από το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές του δεν έφεραν καμία κομματική σφραγίδα και οι προσδοκίες δεν ήταν και ιδιαίτερα υψηλές για μία «αμφιβόλου προέλευσης οργάνωση», όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν αρκετοί. 

Νωρίς το μεσημέρι στη 13:00, πριν καν ξεκινήσει καλά καλά, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 90.000 συγκεντρωμένους και 284 πούλμαν. Με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα», όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών στο αποκορύφωμα της συγκέντρωσης οι συμμετέχοντες έφτασαν πάνω από τους 400.000 πολίτες, που στην πλειονότητά τους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, ελάχιστες ποντιακές και μερικά λάβαρα του παλιού μακεδονικού αγώνα. 

 

Πολλοί από τους ομιλητές που κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό στο κοινό από την εξέδρα, υπερέβησαν και το ζήτημα της ονομασίας, αναφερόμενοι σε διάφορα τρέχοντα κοινωνικά θέματα, όπως η κρίση, τα μνημόνια, οι κατασχέσεις, με την οργή του κόσμου να ξεχειλίζει όταν έγιναν αναφορές για τις πρόσφατες περικοπές στους πολύτεκνους. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, όμως, ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος που ανέβασε αισθητά τους τόνους και ενθουσίασε τα πλήθη. Εξήγησε, μάλιστα, επαρκώς τους γεωπολιτικούς κινδύνους από την παραχώρηση της ονομασίας. 

Όσο για την παρουσία της εκκλησίας, φάνηκε ότι παρ’ ότι ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε  εναντίον  των συλλαλητηρίων, στην πραγματικότητα οι μητροπολίτες «ευλόγησαν» την κινητοποίηση των πιστών των ενοριών τους για την συμμετοχή τους. Εξάλλου, το «παρών» έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, μάλιστα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία»

Από την αξιωματική αντιπολίτευση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, Άδωνης Γεωργιάδης και άλλοι, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν. Παρούσα ήταν και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή. Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης συμμετείχαν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά συμμετείχαν και πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα για να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν το κλείσιμο των διοδίων στα Μάλγαρα, κάτι που ταλαιπώρησε και καθυστέρησε ιδιαίτερα τον κόσμο που προσπαθούσε να προσέλθει εγκαίρως. Επιπλέον, σχεδόν 200 λεωφορεία από την Στερεά Ελλάδα αναγκάστηκαν από την αστυνομία να παραμείνουν στο Καλοχωρι. Οι επιβάτες της πήγαν στη διαδήλωση με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 χιλιομέτρων. Μεταξύ του πλήθους βρίσκονταν παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ. 

Τα στελέχη της  Χρυσής Αυγής- όπως και αναμενόταν- ταξίδεψαν μέχρι την συμπρωτεύουσα, χωρίς, όμως, να προκαλέσουν εντάσεις ή να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν ή να εκμεταλλευθούν με οποιονδήποτέ τρόπο την οργάνωση. Αντιθέτως, ένταση δημιουργήθηκε όταν άγνωστοι “αντιεξουσιαστές” έφτασαν μέχρι τις παρυφές της συγκέντρωσης. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, και φωτογραφίες από κινητό σε κινητό, μέσα στο πλήθος, που έδειχναν πολίτη που παρακολουθούσε το συλλαλητήριο με σπασμένο κεφάλι, μπανταρισμένο, έχοντας δεχθεί επίθεση από αυτούς. Ο κόσμος κατάφερε να τους απομακρύνει, φωνάζοντας “προδότες, προδότες”. 

Τα επεισόδια, πάντως, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από επιθέσεις αντιεξουσιαστών, αλλά και η βιαιοπραγία εναντίον του Κώστα Ζουράρι αποδεικνύουν πως στο παιχνίδι έχουν εισέλθει ακραία στοιχεία. Ο προσφάτως παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας προπηλακίστηκε και χτυπήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι τον κυνήγησαν μέχρι το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. 

Ήδη τα βλέμματα στρέφονται στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του άλλου μήνα στην Αθήνα. Οι εξελίξεις αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.


 

Οι συγκεντρωμένοι με φόντο τον Μέγα Αλέξανδρο

 

 Στο δεύτερο ρεποτάζ του για την “κυβερνητική αμηχανία”, αναφέρονται τα εξής
 
Απομονωμένο το Μέγαρο Μαξίμου – Μηδαμινά τα περιθώρια πολιτικών συναινέσεων για σύνθετη ονομασία, όπως τη διαπραγματεύεται ο Αλέξης Τσίπρας – «Χολή» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους διαδηλωτές

Νέα δεδομένα, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εκτιμήσει με μεγάλη προσοχή, διαμορφώνονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το θέμα των Σκοπίων – διαπραγματεύσεις που ουσιαστικά είναι πλέον στον αέρα εφόσον αποδεικνύεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης παραμένει ανυποχώρητη σε έναν συμβιβασμό για τη χρήση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος.

Ήταν τόσο ογκώδης και θερμή η διαδήλωση χθες στη Θεσσαλονίκη, που ούτε να την παρακάμψει, ούτε να την υποβαθμίσει μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπως ήλπιζε όταν ανακοινώθηκε η διοργάνωσή της.

Η όλη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια «θολώνει» μετά το εντυπωσιακό και πέρα από κάθε αρχικό υπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των διοργανωτών, για τη δυναμική που έχει το όλο ζήτημα στην ελληνική κοινή γνώμη.

Το μεγαλειώδης συλλαλητήριο προκάλεσε την αμήχανη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε επισήμως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε επίθεση εναντίον τον Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δήλωση που έκανε εκείνος, «αγκαλιάζοντας» ουσιαστικά τη λαϊκή αντίδραση. Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την παλλαϊκή συμμετοχή, αφήνοντας να διαφανεί ουσιαστικά η απογοήτευσή του για την τροπή που έλαβε η πρωτοβουλία αυτή.

«Χολή» από ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, που υποδηλώνει μάλλον το μούδιασμα που επικράτησε στην Κουμουνδούρου για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα κατά των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων. Και γι’ αυτό η ανακοίνωσή του έσταζε μάλλον… «χολή», παρά αποτύπωνε μία ψύχραιμη προσέγγιση.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλεία» σημείωνε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραδεχόμενος ουσιαστικά εμμέσως την απήχηση του συλλαλητηρίου, για να προσθέσει όμως στη συνέχεια, με αφορμή τον προπηλακισμό του βουλευτή και πρώην υπουργού Κώστα Ζουράρη, – αγνοώντας την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου – ότι «τη συγκέντρωση καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής».

Διαβεβαίωνε δε με γενικότητες ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Ωστόσο είναι φανερό ότι μετά το χθεσινό συλλαλητήριο τίποτα δεν είναι ίδιο, σχετικά με το όλο θέμα: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα επί μίας σύνθετης ονομασίας, που περιέχει σαφώς τον όρο Μακεδονία, κάτι που όμως αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Το Μαξίμου ήλπιζε ότι το σενάριο μίας υποχώρησης στο ονοματολογικό θα έχει ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία, αλλά η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη τη διέψευσε.

Το πρόβλημα η κυβέρνηση έδειξε να το διαισθάνεται εδώ και ημέρες. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εσπευσμένα στο Μαξίμου τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ώστε να αποτρέψει την κάλυψη του συλλαλητηρίου από την εκκλησία. Η ταύτιση στο θέμα αυτό του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό, «αδειάζει» ουσιαστικά τον αρχιεπίσκοπο, αφού οι παραινέσεις του για μη συμμετοχή του κόσμου έπεσαν στο κενό!

Η ανησυχία του κ. Τσίπρα είχε φανεί αμέσως μετά τις δημοσκοπήσεις (όπως της προηγούμενης Κυριακής για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ), που έδειχναν ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει ευαίσθητη στο θέμα. Γι’ αυτό και επιχείρησε με τις τελευταίες παρεμβάσεις του να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων και ότι δεν διαπραγματεύεται μόνο το όνομα. Φευ! Καμία από τις «διορθωτικές» κινήσεις του πρωθυπουργού δεν έπιασαν τόπο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος τώρα, μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κλίμα να επανεξετάσει τις κινήσεις του. Επιπλέον έχει να διαχειριστεί και την ετεροβαρή, σχεδόν προκλητική, συμπεριφορά του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αποκαλεί ανερυθρίαστα, εν μέσω διαπραγμάτευσης, τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ανησυχίες.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να απομονωθεί, πέρα από κοινωνικά και πολιτικά. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, των οποίων οι βουλευτές παρέστησαν στο συλλαλητήριο, θα δυσκολευτούν πλέον ακόμη περισσότερο να κάνουν οποιαδήποτε αναδίπλωση (κοινώς: κωλοτούμπα) στο θέμα της ονομασίας – στην περίπτωση που το σκέφτονταν ως ελιγμό της τελευταίας στιγμής για να «σώσουν» την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι δυσκολεύει, αν δεν γίνεται εντελώς απίθανη, η λεγόμενη πλειοψηφία στη Βουλή, για την οποία είχε μιλήσει ο Νίκος Κοτζιάς, ευελπιστώντας στις θετικές ψήφους βουλευτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την έγκριση μίας λύσης.

Η ΝΔ, μετά την σχετικά ήπια και προσεκτική στάση του αρχικού σταδίου, είναι περίπου σίγουρο ότι δεν πρόκειται να προστρέξει σε κανενός είδους συναίνεση για την αποδοχή λύσης με το όνομα Μακεδονία. Ακόμη κι αν το σκέφτονταν η ηγεσία (πράγμα αμφίβολο κι αυτό), δεν μπορεί να ξεπεραστεί η αντίδραση της βάσης και των βουλευτών της.

Η Κεντροαριστερά, που συχνά πυκνά πετάει σωσίβια σωτηρίας προς την κυβέρνηση, εν είδει μαζοχιστικού χόμπι, θα δυσκολευτεί επίσης να κινηθεί μόνης της προς μία πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν πίσω από ένα τέτοιο σενάριο υπάρχουν κραυγές και ψίθυροι για κυβερνητική συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, προς αντικατάσταση των ΑΝΕΛ.

Επίσης, με δεδομένο ότι κόμματα (Ένωση Κεντρώων για παράδειγμα) και άλλες δυνάμεις έχουν ήδη «καβαλήσει» το «μακεδονικό ρεύμα», όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού νιώθουν την πίεση της εξεγερμένης κοινής γνώμης.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαγορευτικό πλέον και το όποιο δημοψήφισμα, που είχε ακουστεί αρχικά, αλλά στη συνέχεια «τραβήχτηκε» πίσω, κυρίως με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα διαβάσει και θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση τα νέα αυτά δεδομένα. Με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει περί επερχόμενης λύσης, είναι δύσκολο να κάνει και μπρος και πίσω! Είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί για παράδειγμα τις πιέσεις των Αμερικανών, εξαιτίας των οποίων ξεκίνησε το όλο μεγαλεπήβολο σχέδιο επίλυσης του χρόνιου προβλήματος, προσδοκώντας προφανώς γεωστρατηγικά ή και οικονομικά οφέλη από μία υποχώρηση. Αλλά και πώς θα μεθοδεύσει μία υποχώρηση, εφόσον τελικά αντιληφθεί και αποδεχθεί ότι δεν μπορεί μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε καν και η κυβέρνηση στο σύνολό της, να προβεί σε έναν εθνικό συμβιβασμό;

Εφόσον δε τα αντίστοιχα συλλαλητήρια, που ήδη οργανώνονται ή πρόκειται να διοργανωθούν έχουν ανάλογη επιτυχία, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει η πιο γρήγορη υποχώρηση κυβέρνησης, που έχει σημειωθεί ποτέ σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της iefimerida.gr, σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται ο “Προβληματισμός στο Μαξίμου με το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό -Ποια τα νέα δεδομένα”.
 
Αναλυτικά στο ρεπορτάζ καταγράφονται τα εξής: 

Έντονος σκεπτικισμός καταγράφεται στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου για το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό και στο οποίο συμμετείχαν τελικώς χιλιάδες πολίτες.

Υπό τη βαριά σκιά αυτού, οι επιτελείς του Μαξίμου συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις κορυφής στο Νταβός, αν και, κατά πληροφορίες του iefimerida, παρακολουθούν μετ’ επιτάσεως τα απόνερα του συλλαλητηρίου, καθ’ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «αγκάλιασε» και ουδείς αποκλείει μακροπρόθεσμα αυτό να του δώσει ώθηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου δεν αλλάζει τη στρατηγική του, ούτε σκοπεύει να κάνει πίσω, ενώ κυβερνητικά στελέχη στηλιτεύουν και την εκκωφαντική σιωπή του Κινήματος Αλλαγής.

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου 

Την ίδια ώρα, παρά την κίνηση Τσίπρα να κρατήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έξω από το συλλαλητήριο, υπάρχει προβληματισμός για την ευρεία συμμετοχή αλλά και για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις των «Μακεδονομάχων».

Οσο κι αν δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών, τα συλλαλητήρια αυτά προκαλούν ανησυχία και στην κυβέρνηση. Ήδη υπάρχει προβληματισμός για το επόμενο, που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ανησυχία αλλά και τις απορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνει και η σταθερή λήψη «σημάτων ρήξης» από το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Οι διαρροές που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να παίρνει αποστάσεις από τις συζητήσεις στο Βουκουρέστι για λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, δυσκολεύουν τους χειρισμούς Τσίπρα.


 
Τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός
 
Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα για το ονοματολογικό, με κορυφαίο στην ατζέντα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα επιδιώκει σε όλους τους τόνους να βγει «λευκός καπνός» μέσα από πολιτική συνεννόηση. Ήδη, τον τόνο έδωσε ο κ. Τσίπρας, που σημείωσε («Εθνος») ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, ώστε να γίνειται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Τόνισε, δε, ότι «θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


 
Εμπιστοσύνη σε Καμμένο
 
Όσο για τη στάση των ΑΝΕΛ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί επί της ουσίας. Αντιθέτως, σχολιάζουν -ατύπως- πως ο κυβερνητικός εταίρος απευθύνεται μάλλον σε ένα ειδικό και συντηρητικό ακροατήριο, όπερ και σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σχολίασε ότι ο «Πάνος έχει επίγνωση του  προβλήματος». Τον χαρακτήρισε «έντιμο» και «πατριώτη» πολιτικό, υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και ότι έχει δηλώσει πως επιθυμεί να υπάρξει ευρεία συναίνεση, ει δυνατόν όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο ζήτημα αυτό, εφόσον βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Αντίθετα, ο Κώστας Ζουράρις μόλις εμφανίστηκε βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι τον καταδίωξαν, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. 

Το ονοματολογικό και η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ δείχνει να απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φέρνει πιο κοντά με το Ποτάμι, πιθανότατα και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ακόμα και εκείνα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκούσαν κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων για το «Μακεδονικό», όχι μόνο προσφέρουν ολόπλευρη στήριξη στον πρωθυπουργό αλλά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, «πυροβολώντας» εκείνους που δηλώνουν αντίθετοι. Ειδικότερα, τον κυβερνητικό τους εταίρο τους ΑΝΕΛ, τη σύμπραξη με τους οποίους οι «53+» χαρακτήρισαν στο πολιτικό τους κείμενο  «παρά φύσιν» συμμαχία. 

Στελέχη του κόμματος που δεν έχουν κρύψει την επιφύλαξή τους για την κυβερνητική σύμπραξη εξηγούσαν στο iefimerida ότι «δύο σημαντικοί στόχοι της κυβέρνησης, η λύση του “Μακεδονικού” και η έξοδος από τη δανειακή σύμβαση, συμπίπτουν χρονικά και αποκαλύπτουν τα όρια της συμμαχίας μας με τους ΑΝΕΛ. Συμπράξαμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτό τελειώνει -τυπικά τουλάχιστον- τον Αύγουστο. Έναν μήνα πριν θα ληφθούν αποφάσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, άρα και για το όνομα. Συνεπώς τα δύο θέματα οριοθετούν τη συνεργασία».

Δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση αποτελεί η τελική τοποθέτηση Καμένου. Μπορεί για την ώρα τη δυσκολία αυτή να την «κρύβει» η αμηχανία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το «Μακεδονικό», ωστόσο είναι παρούσα.

Η μάχη της συμμετοχής -Οι 90.000 της ΕΛ.ΑΣ. και οι 500.000 των διοργανωτών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα “Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία”, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν 1.300 πούλμαν από όλη την Ελλάδα.

Το news247.gr επιλέγει να χρωματίσει το ρεπορτάζ του, σημειώνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη επεκράτησαν τα ακραία στοιχεία: “Συλλαλητήριο: Μαζική συμμετοχή, κυριαρχία των ακραίων”
 
Πλημμύρισε η παραλία κόσμο, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Στην εξέδρα ανέβηκαν να μιλήσουν ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Αρβανίτης

Μαζικό αποδείχτηκε το Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες κόσμου να δίνουν ραντεβού μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι τις δύο το μεσημέρι, ώρα έναρξης του συλλαλητηρίου, στην Θεσσαλονίκη από τα διόδια είχαν περάσει συνολικά 250 λεωφορεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας για το συλλαλητήριο στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν περίπου 90.000 πολίτες.

 

 

Πανοραμική εικόνα από την παραλία Θεσσαλονίκης, με το συγκεντρωμένο πλήθος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην εξέδρα που έχει στηθεί στην παραλία, έχουν ανέβει μια σειρά προσκεκλημένων που θα απευθυνθούν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσά τους λίγο πριν τις 14.00 και ο μητροπολίτης Άνθιμος, που είχε προαναγγείλει την παρουσία του, παρά τις αντιρρήσεις της επίσημης ελληνικής Εκκλησίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το συγκεντρωμένο πλήθος κατέβηκε στην συγκέντρωση με διαφορετικό τρόπο, άλλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και άλλοι, με στρατιωτικές στολές, βαμμένοι στα χρώματα της ελληνικής σημαίας κοκ.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανάμεσα στου ομιλητές και ο απόστρατος αξιωματικός και πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Πικραμένου, Φραγκούλης Φράγκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντάσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Περίπου στις δύο το μεσημέρι της Κυριακή και ενώ το συλλαλητήριο για την Μακεδονία βρίσκεται σε εξέλιξη, ομάδα διαδηλωτών που κρατούσε σημαίες στα χέρια και κατευθυνόταν προς το συλλαλητήριο επιτέθηκε στο κτίριο του πρώην 12 Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, επί της Βασιλέως Γεωργίου, που τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές και σημειώθηκε αντιπαράθεση και επεισόδιο μεταξύ τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άτομα μέσα από την κατάληψη πέταξαν κεραμίδια, πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των διαδηλωτών, δίχως να σημειωθεί τυχόν τραυματισμός. Μόλις έφτασε η Αστυνομία στο σημείο, το επεισόδιο έληξε και οι διαδηλωτές συνέχισαν τον δρόμο τους για το συλλαλητήριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την ίδια ώρα, η παρουσία ανθρώπων της Χρυσής Αυγής είναι εμφανής σε πολλές γωνιές της πόλης και εντός του συγκεντρωμένου πλήθους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το “παρών” επωνύμων και πολιτικών προσώπων

Εκτός όμως από τους ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισε ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο κ. Φράγκος, το παρών έδωσαν και αρκετοί πολιτικοί και αναγνωρίσιμοι πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανάμεσά τους, το πρώην στέλεχος της ΝΔ και επικεφαλής του κόμματος Νέα Δεξιά, Φαήλος Κρανιδιώτης. Στο πλήθος εντοπίσαμε επίσης και τον Ανδρέα Παπαμιμίκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρών στο συλλαλητήριο, όπως το είχε άλλωστε προαναγγείλει και ο Βασίλης Λεβέντης, που βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος συνοδευόμενος από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων και γιο του Μάριο Γεωργιάδη. “Είναι μεγάλο λάθος το όνομα “Μακεδονία”, θα πρέπει να δώσουμε άλλα ανταλλάγματα οικονομικά γιατί μετά θα προσβλέπουν και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην ίδια τη Θεσσαλονίκη” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝ. ΚΕΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιπλέον, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου βρέθηκε ανάμεσα στους συγκεντρωμένους.

Η Αυγή στο δικό της ρεπορτάζ κάνει λόγο για “Εικόνες από το 1992 στην Θεσσαλονίκη”, δίνοντας μέσα σε λίγες γραμμές το στίγμα της εφημερίδας.

Ιεράρχες, βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, απόστρατοι, χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου και απλοί πολίτες – Περίπου 90.000 οι διαδηλωτές σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Ραντεβού από το παρελθόν στον Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς – Ελλάς-  Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές, ενώ «η άφιξη του κόσμου έγινε και με  284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στα ανοιχτά περάσματα, φωνάξτε ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γιάννης Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία» δήλωσε ο Β. Λεβέντης.

Επίσης, το παρών έδωσαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Η παρουσία ανθρώπων της Χρυσής Αυγής ήταν εμφανής σε πολλές γωνιές της πόλης και εντός του συγκεντρωμένου πλήθους.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έφτασαν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη εν όψει του συλλαλητηρίου.

Το πρωί λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές με προορισμό το συλλαλητήριο δέχθηκε επίθεση με πέτρες στο κέντρο της Αθήνας. Τη στιγμή που το λεωφορείο βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου, άγνωστοι εμφανίστηκαν στη συμβολή με την Εμμανουήλ Μπενάκη και πέταξαν πέτρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ποιοι είναι, όμως, οι διοργανωτές, που δικαίως σήμερα νιώθουν περήφανοι για το «κατόρθωμά» τους να συγκεντρώσουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στον Λευκό Πύργο; Επισήμως είναι μια κίνηση με την επωνυμία Θερμαϊκός – Ώρα μηδέν, άγνωστη μέχρι χθες στο ευρύ κοινό. Από κοντά η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, με έδρα το Πετρίτσι Σερρών και με πρόεδρο τον απόστρατο Γιώργο Τάτσιο, σύλλογοι απόστρατων, ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά και πολλοί ιερείς που συνιστούν στο χριστεπώνυμο ποίμνιο να δώσει το «παρών» διότι μας (ξανα)παίρνουν τη Μακεδονία που «είναι μία, αδιαίρετος και ελληνική»…

Στους ομιλητές ξεχώρισαν ο γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης και ο «στρατηγικός σύμβουλος” Νίκος Λυγερός. Επίσης και δύο κατά δήλωσή τους «δημοσιογράφοι» και ένας τουφεκιοφόρος ιερέας. Και ενώ διοργανωτές και ομιλητές κινούνται από τα όρια του εθνικιστικού τόξου έως του «γραφικού», ήρθαν πολλοί να τους δώσουν κύρος και υπόσταση, προσδοκώντας και αυτοί σε μικροπολιτικά οφέλη.