Γράφουν οι Κατερίνα Φάκα, Μαρία Λεμονιά, protothema.gr

 

Το “εθνικιστικό” βίντεο -μανιφέστο που ανέβασε η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο,  από το μακρινό Λος Άντζελες, αρκούσε για να κάνει τον κυβερνοχώρο να πάρει φωτιά. Εκατομμύρια χτυπήματα με αντιφατικές αντιδράσεις και σχόλια: Πρόκειται για θετική προβολή των ελληνικών ιδεωδών ή απλώς για μια κακή αντιγραφή ενός Καναδικού σποτ που διαφημίζει προϊόν και μάλιστα μπύρα;

Ένα βίντεο που γύριζε επί τέσσερις ώρες σε στούντιο του Λος Άντζελες όπου μένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια, πυροδότησε αντιδράσεις. Με μουσική υπόκρουση τον Εθνικό Ύμνο, φόντο την ελληνική σημαία και  εικόνες από την Ελλάδα -όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Παρθενώνας- η μικροκαμωμένη Ελληνίδα ηθοποιός εμφανίζεται μπροστά σε ένα μικρόφωνο μιλώντας – κατ’ άλλους με στόμφο , κατ΄άλλους με πάθος- για τους Έλληνες. 

«Η χώρα μου είναι δημοκρατική, εξάλλου αυτή εμπνεύστηκε τη δημοκρατία. Μιλάω ελληνικά και άλλες πέντε γλώσσες. Οι περισσότεροι στη χώρα μου μιλούν πολλές ξένες γλώσσες. Θα μπορούσα να “ράψω” τη σημαία της στο σακίδιό μου αλλά η κληρονομιά της δεν έχει γεωγραφικά όρια. Όλος ο κόσμος εμπνεύστηκε από αυτή   τα ιδανικά του. Κι αν οφείλω σε κάποιους χρήματα σήμερα -και δεν είμαι η μόνη που οφείλει- είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της ελεύθερης αγοράς. Και αν με κρίνεις σήμερα, είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της κριτικής. Πιστεύω στην ελευθερία και αν χρειαστεί, θα διαδηλώσω. Με αποκαλείτε Greek αλλά είμαι Ελληνίδα. ΟΧΙ Greek, ΕΛΛΗΝΙΔΑ. Το όνομά μου είναι Κατερίνα… Και είμαι Ελληνίδα».

 

{youtube width=”640″ height=”510″}OPuRl54Lgxg[/youtube]

 

Αυτό είναι το περιεχόμενο του βίντεο που δεν πρόλαβε να αναρτηθεί  στο yοutube την περασμένη εβδομάδα  και τα χτυπήματα άγγιξαν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια. « Ξαφνικά υπήρξε ένας καταιγισμός μηνυμάτων σε twitter και Facebook» παραδέχεται η δημιουργός του. «Τα περισσότερα σχόλια ήταν θετικά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που τα άφησα να υπάρχουν  απλά ως μια άλλη άποψη. Δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή άσχημα γιατί το βίντεο αυτό το είχε δει και το είχε εγκρίνει ένας άνθρωπος που η γνώμη του είναι καθοριστική για εμένα, ο πατέρας μου, απόστρατος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα καλλιεργημένος. Όταν μου είπε ότι πιάνει το βαθύτερο νόημα της βασικής ιδέας, είπα Ο.K. το βγάζουμε στον αέρα. Τότε απευθύνθηκα σε φίλους Αμερικανούς που διαθέτουν στούντιο. Μου προσέφεραν τον χώρο τους για τέσσερις ώρες χωρίς να μου πάρουν χρήματα, όπως δεν μου πήραν χρήματα και για το μοντάζ που κράτησε ατελείωτες ώρες. Το βίντεο που είδατε, ήταν υπό την ευγενική χορηγία κάποιων φίλων».

Aπό τα νερά του Αργοσαρωνικού στα βαθιά νερά του Χόλιγουντ


Η Κατερίνα Μουτσάτσου ήταν από μικρό κορίτσι ένας ανήσυχος άνθρωπος που πάντα ψαχνόταν. Στα δεκαοκτώ της χρόνια, το νησί του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα από την οποία κατάγεται, αποδεικνύεται  πολύ μικρή για την κρατήσει. Με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα, φεύγει για το Παρίσι. Γράφεται  στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής και χορού. Επιτρέφει μετά από πέντε χρόνια στην Ελλάδα όπου κάνει τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα στην υποκριτική συμμετέχοντας σε σημαντικές παραγωγές της εποχής όπως η δραματική σειρά «Με θέα το πέλαγος» των Έλενα Ακρίτα και Γιώργου Κυρίτση. Την ίδια εποχή κάνει και τα πρώτα δειλά βήματα σε θέατρο και κινηματογράφο. Παίζει στην ταινία «Η Λίζα και όλοι οι άλλοι» του Νίκου Περράκη,  ενώ το 2003 κάνει μια πολύ καλή  εμφάνιση στο θεατρικό έργο «The goodbye girl» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.    
Επόμενος σταθμός της είναι  το τραγούδι. Συνεργάζεται με τους Going Through και τον Δημήτρη Κοργιαλά σε ένα τραγούδι που έμελλε να αγαπηθεί από τον κόσμο. Το «Μια φορά» έμεινε για περισσότερο από τρεις μήνες στα chats της Ελληνικής δισκογραφίας.

Σύντομα ωστόσο διαισθάνεται πως η εγχώρια αγορά δεν έχει να της προσφέρει και πολλά. Παίρνει την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μετοικήσει στην  Κωνσταντινούπολη. Και μάλιστα πολύ πριν αποδειχτεί ότι τα Τούρκικα σίριαλ αποτελούν ένα προγραμματικό χρυσωρυχείο για τη γειτονική χώρα. Αξέχαστη παραμένει η συμμετοχή της στα «Σύνορα της Αγάπης»  με ήρωες τον Έλληνα Νίκο και την Τουρκάλα Νάζλι που προσπαθούσαν να ζήσουν τον έρωτά τους. Η Κατερίνα Μουτσάτσου πηγαινοέρχεται Ελλάδα -Τουρκία για δέκα ολόκληρα χρόνια. Μαθαίνει Τούρκικα , νοικιάζει σπίτι στην Κωνσταντινούπολη και εκσφενδονίζει την δημοτικότητά της στην Τουρκία. Είναι πια αγαπητή όπως και η πανέμορφη Νεχίρ Ερντογάν, πολύ καλή της φίλη. 

«Η  Κωνσταντινούπολη ήταν για εμένα μια εκπληκτική εμπειρία» παραδέχεται σήμερα. «Εζησα δέκα όμορφα και δημιουργικά χρόνια».

Το 2007 παίρνει τη μεγάλη απόφαση και χωρίς να κάνει ιδιαίτερες ανακοινώσεις «το σκάει» για το Λος Άντζελες. Αρχικά για να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο που σχετίζεται με την  σκηνοθεσία και την παραγωγή στο UCLA University και αργότερα για να ντεμπουταριστεί επαγγελματικά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

Το Χόλιγουντ  ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση της. Νιώθει στο στοιχείο της και μπαίνει αβίαστα στις πρώτες δουλειές.  Ο πρώτος  ρόλος στο Χόλιγουντ προκύπτει  τυχαία, σε ένα παιχνίδι τένις. Εντελώς συμπτωματικά θέση απέναντί της, στο τερέν,παίρνει ο υπεύθυνος casting της ταινίας Hangover. Γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και η Κατερίνα κλείνει ουσιαστικά εκείνη την ημέρα την πρώτη της δουλειά συμμετέχοντας – έστω και λίγα λεπτά στην ταινία Hangover I -που έμελλε να σπάσει ταμία.  Έχοντας αυτό το διαβατήριο στα χέρια της  γίνεται μέλος του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (SAG), απαραίτητη προϋπόθεση  για την απόκτηση ατζέντη και το περαιτέρω κλείσιμο δουλειών.

Σήμερα διαθέτει την δική της εταιρία παραγωγής που έχει τον τίτλο «Romanesque Films » από την οποία έχουν προκύψει δύο ταινίες μικρού μήκους και μία μεσαίου. Τώρα ετοιμάζει την πρώτη της μεγάλη ταινία και δηλώνει ενθουσιασμένη. Τα γυρίσματα θα γίνουν στο Λος Αντζελες, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.
«Μου αρέσει να σχεδιάζω συνεχώς καινούργια πράγματα. Αυτό μου δίνει δύναμη» παραδέχεται. « Το να είσαι Έλληνας και να γίνεις Μέριλ Στρήπ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αντζελίνα Τζολί είναι άπιαστο όνειρο για το Χόλιγουντ. 

Υπάρχουν Έλληνες που πούλησαν το Λος Άντζελες ως marketing tool και ήταν λάθος. Το Λος Άντζελες προσφέρει τεράστιες εμπειρίες αλλά απαιτεί σύνεση αυτοί  που το κατάλαβαν δεν τα πήγαν κι άσχημα. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στα δικά μας μέτρα».  

 

 

« Το ότι διαφημίζω την Ελλάδα συμβαίνει χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο»

Ανήσυχο πνεύμα η Ελληνίδα ηθοποιός , αλλάζει τόπο διαμονής κάθε τρεις και λίγο δηλώντας οπαδός της άποψης ότι οι εναλλαγές οξυγονώνουν την ψυχή ενός καλλιτέχνη. 

« Ουσιαστικά οι διάφοροι τόποι ανταποκρινόντουσαν σε δικές μου αναζητήσεις. Πήγα στο Λος Άντζελες χωρίς να έχω συγγενείς ή κάποιους φίλους» παραδέχεται η ίδια. « Με τραβούσε ο  κόσμος του κινηματογράφου που οι Αμερικάνοι τον ξέρουν πολύ καλά. Όπως συνέβη και στην Τουρκία πρώτα πήγα εγώ και μετά ακολούθησαν κι άλλοι. Οι συνάδελφοι που είναι εδώ ήρθαν ως επί το πλείστον μετά από εμένα».

-Πώς είναι αλήθεια η ζωή σου εκεί;


Μου αρέσει που έχω την δυνατότητα να ασχοληθούμε με πράγματα που αγαπώ. Δημιούργησα την δική μου εταιρία παραγωγής και κάνω δουλειές που μου αρέσουν και με ευχαριστούν. Οι περισσότερες ταινίες μου κάνουν τον γύρο των φεστιβάλ. Μια από αυτές, η «Loverly”, επιλέχτηκε ανάμεσα σε  άλλες τριακόσιες για να ανοίξει στο Παρίσι το πρόσφατο συνέδριο της Unesco.

–    Kάποιοι αναρωτιούνται : Έγινες παραγωγός αλλά με τι χρήμα;


Το λένε και οι Αμερικανοί πια: Το χρήμα περιττεύει εκεί όπου υπάρχει γνώση και τεχνολογία.  To Χόλλυγουντ έκανε στροφή εκατόν  ογδόντα μοιρών αφού μπορείς πια να κάνεις θαύματα με πολύ λίγα χρήματα.

–    Οι φίλοι σου εκεί είναι κυρίως Έλληνες;


Kαι Έλληνες και Αμερικανοί! Δεν θέλω να πω ποια σημαντικά ονόματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου μου τηλεφώνησαν για να μου σχολιάσουν το βίντεο που ανέβηκε στο yutube γιατί κάποιοι θα θεωρήσουν ότι υπερβάλλω. Έχω γνωρίσει σταρ και έχω κάνει με κάποιους από αυτούς παρέα. Όπως κάνω παρέα και με κάποιους Έλληνες όπως ο Χρήστος Βασιλόπουλος και η Αλέξια.

Τους μαζεύω συχνά στο σπίτι και τους μαγειρεύω. Οι κεφτέδες και η τυρόπιτα μου φέρνουν μυρωδιές και γεύσεις Ελλάδας στο Λος Άντζελες.

–    Ποιο στοιχείο της Ελλάδας σου λείπει εκεί;


Τολμώ να πω τα πάντα από το έξω καρδιά του Έλληνα ως τη μυρωδιά ιωδίου της θάλασσάς μας. Μου λείπει το σπίτι , η οικογένειά μου, κάποιοι φίλοι και φυσικά η Αίγινα.

–    Πέρσι είχες πρωταγωνιστήσει και στην καμπάνια που έκανε το νησί σου σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Μου το ζήτησαν και το έκανα με χαρά μια και επρόκειτο για τον τόπο καταγωγής μου. Το βίντεο που ανέβηκε πρόσφατα στα yutube δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου μιλώ για την Ελλάδα, την Ελλάδα την διαφημίζω εδώ και χρόνια παντού. Το γεγονός άλλωστε ότι μια ελληνίδα δούλεψε για δέκα χρόνια στην Τούρκικη σώου μπιζ αν δεν είναι διαφήμιση για τον τόπο μας τι είναι;  Ξέρετε πώς με αποκαλούν ακόμη και σήμερα  οι Τούρκοι; «Απλά Ελληνίδα!».

–    Θα επιστρέψεις στην Ελλάδα;


Toν Ιούνιο για δουλειές και τον Αύγουστο για διακοπές στην Αίγινα. Η μόνιμη επιστροφή θα έρθει όταν νιώσω ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος μου εδώ και επομένως υπάρχει αντικειμενικός λόγος μετοίκησης. Δεν επιστρέφω απλά επειδή πρέπει να γυρίσω…